Οι εποχές των Ελ Σιντ έχουν περάσει

Οι εποχές των Ελ Σιντ έχουν περάσει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Αραούχο, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την διαχείριση της πιο μεγάλης πιθανής απώλειας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Στα μάτια τα δικά μου, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην ΑΕΚ για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, εννοώ σε επίπεδο απουσιών, ήταν να μην έχει τον Αραούχο. Για χίλιους αγωνιστικούς λόγους. Αλλά κυρίως επειδή είναι ένας παίκτης που ο αντίπαλος τον μετράει πολύ. Δεν θα γράψω τον φοβάται, αν και το υποψιάζομαι, αλλά σίγουρα τον μετράει. Είναι ο μόνος που τους έχει βάλει γκολ και στο Καραϊσκάκη και στο ΟΑΚΑ και παντού. Ακόμα και στο ντέρμπι στα προπέρσινα πλέι οφ, που η ΑΕΚ δεν βλεπόταν και έχασε δια περιπάτου, ο Αραούχο πάλι είχε βρει τρόπο να το καρφώσει.

Και σ’ ένα τέτοιο ματς σαν αυτό της Κυριακής, έχει μεγάλη σημασία το πως βλέπει έναν παίκτη ο αντίπαλος. Όπως και έχει μεγάλη σημασία η προσωπικότητα και η νοοτροπία με την οποία μπαίνει ο Τσίνο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως ήταν συμπτωματικό το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε να κερδίσει δυο χρόνια ντέρμπι και το πέτυχε όταν επέστρεψε ο Αραούχο και μάλιστα με δικό του γκολ. Επιτρέψτε μου, να μην πιστεύω τόσο πολύ στις συμπτώσεις στο ποδόσφαιρο. Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς αμιγώς αγωνιστικούς, θα είναι τεράστια απώλεια αν δεν παίξει ο Αργεντινός την Κυριακή.

Το πραγματικό ερώτημα

Για να εξηγούμαστε, σε μια τέτοια «μάχη» σαν αυτή με τον Ολυμπιακό, όλα τα όπλα χρειάζονται και όλα είναι σημαντικά. Απ’ όλα όμως, αυτό που θα λείψει περισσότερο, θαρρώ πως είναι ο Αραούχο. Και κάπου εδώ φτάνουμε στο δια ταύτα. Στο ερώτημα αν ο Αραούχο θα παίξει ή όχι στο ματς της Κυριακής. Με βάση αποκλειστικά και μόνο τα ιατρικά δεδομένα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Για να μην γράψω ανύπαρκτες. Με απλά λόγια, αν δεν ήταν ο Αραούχο, δεν θα το συζητούσαμε καν. Όχι μόνο επειδή είναι μια σημαντική μονάδα, αλλά κυρίως γιατί είναι απ’ αυτούς που προκειμένου να παίξουν, ειδικά σ’ ένα ντέρμπι, μπορεί να ανατρέψει βασικούς κανόνες της ιατρικής. Ικανός να μπει στο γήπεδο και με το ένα πόδι μόνο, αν τον αφήσουν.


Επομένως θαρρώ πως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα παίξει ή όχι την Κυριακή ο Τσίνο. Είναι αν θα μπορεί να είναι στο 100% της ετοιμότητας του. Στο φουλ του. Και αν δεν είναι σ’ αυτό το 100%, πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι στο παιχνίδι. Ουσιαστικά χρήσιμος. Νομίζω πως αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που υπάρχει για τον Αραούχο και το ντέρμπι της Κυριακής. Πιθανότατα αυτό είναι που θα βάλει στην ζυγαριά και ο Γιαννίκης, όταν θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως στον προπονητή, ειδικά σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι, αρκεί μόνο η παρουσία ακόμα και μιας προσωπικότητας όπως ο Τσίνο. Ούτε καν στη συνθήκη και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ματς αρκεί.

Τώρα πολλά κρίνονται στην ένταση

Οι εποχές που ένας παίκτης έσφιγγε τα δόντια και έδινε το παρών μόνο για να «τρομάξει» τον αντίπαλο με την παρουσία του στο αγωνιστικό χώρο, έχουν περάσει. Θυμάστε πως στο μακρινό 1998, ο Ντέμης είχε ξεκινήσει στην βασική ενδεκάδα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στα Φιλαδέλφεια, μ’ ένα πρόβλημα στη μέση που του επέτρεπε οριακά να στέκεται όρθιος και να βαδίζει. Ένας κανονικός ποδοσφαιρικός Ελ Σιντ ήταν, με την άμυνα του Ολυμπιακό να είναι τόσο επηρεασμένοι απ’ αυτά που τους είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια, που ο Ανατολάκης ήταν κρεμασμένος πάνω στον Νικολαϊδη. Παρόλο που ο Ντέμης απλώς ήταν όρθιος και περιφερόταν στο γήπεδο. Ένα ημίχρονο άντεξε, αλλά κρατούσε πάνω του απασχολημένη, όλη την άμυνα του Ολυμπιακού.

Βεβαίως ακόμα και τότε, το γκολ που είχε δώσει τη νίκη σ’ εκείνο το ματς, το είχε βάλει ο ετοιμοπόλεμος Μαρτσέλο, που είχε μπει στο δεύτερο ημίχρονο στην θέση του Νικολαϊδη. Όμως πολύ περισσότερο στα τωρινά ποδοσφαιρικά δεδομένα, δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ένας παίκτης που δεν είναι στο 100% της ετοιμότητάς του. Ειδικά αν μιλάμε για ένα ντέρμπι όπως αυτό της Κυριακής, που όχι μόνο θα έχει φουλ ένταση, αλλά μπορεί να κριθούν πολλά σ’ αυτό το κομμάτι. Να το πάρει δηλαδή το ματς, η ομάδα που θα μπορέσει να βγάλει την μεγαλύτερη ένταση μέσα στο γήπεδο. Επομένως εκεί είναι δύσκολο να ανταποκριθεί παίκτης που δεν είναι έτοιμος αγωνιστικά.


Προτιμότερο του χειρότερου

Σκεφτείτε πως πριν από δυο εβδομάδες, ο Τσούμπερ έπαιξε με τον Απόλλωνα επειδή δεν ήθελε να χάσει το παιχνίδι. Έκανε ένεση για να παίξει και δεν ήταν απολύτως καλά. Αυτό φάνηκε στην απόδοση που είχε και η αλήθεια είναι πως ουσιαστική βοήθεια στην ομάδα, με εξαίρεση ίσως τα πρώτα λεπτά του ματς, δεν έδωσε. Και φανταστείτε πως μιλάμε για ένα παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα, που δεν είχε ούτε το 1/10 της έντασης που θα έχει το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Το ξαναγράφω για να είναι καθαρό. Μια πιθανή απουσία του Αραούχο, θα είναι η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να προκύψει στην ΑΕΚ. Για χίλιους λόγους. Είναι δεδομένο πως ο Τσίνο θα το παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή, της τελευταίας προπόνησης. Όμως αν μόνο η τρέλα του και η νοοτροπία λέει «μπορώ» και το κορμί του είναι στο «δεν μπορώ», χίλιες φορές να γίνει μείνει εκτός. Μ’ ότι και αν αυτό συνεπάγεται και έστω και αν χρειαστεί να γίνει αγωνιστική αλχημεία για να καλυφθεί το κενό.  Βεβαίως σ’ όλα αυτά, ποτέ δεν αφήνουμε εκτός την παράμετρο πως ο Αραούχο είναι Αραούχο και πάντα μπορεί να βγάλει ένα μικρό θαυματάκι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X