Αυτοί θα μας τρελάνουν: Ερώτηση στη Βουλή για τον αετό της ΑΕΚ-«Παράνομο σόου με απειλούμενο είδος»

Αυτοί θα μας τρελάνουν: Ερώτηση στη Βουλή για τον αετό της ΑΕΚ-«Παράνομο σόου με απειλούμενο είδος»
Photo Credits: INTIME

Θα ακούσουμε πολλά ακόμα σχετικά με τον αετό της ΑΕΚ που θα μπει στο νέο της γήπεδο, την «OPAP ARENA»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ενα είναι σίγουρο. Ο,τι κι αν κάνει η ΑΕΚ, κάποιους τους… πονάει .

Το τελευταίο θέμα που έχουν πιάσει όσοι θέλουν να πολεμήσουν την Ενωση είναι ο αετός ο οποίος εκπαιδεύεται για να πετάξει πάνω από την OPAP ARENA στα εγκαίνια του γηπέδου, αλλά και σε κάθε εντός έδρας αγώνα του Δικεφάλου.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης έκανε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με θέμα: « Παράνομο show με απειλούμενο είδος αετού ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ». Αναφέρονται διάφορες αστειότητες, που δεν χρήζουν ούτε σχολιασμού.

Η ερώτηση στη Βουλή για τον αετό της ΑΕΚ

«Προστατευόμενος και απειλούμενος με εξαφάνιση, ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς αετούς της Ευρώπης, αποτελεί πραγματικό κόσμημα της βιοποικιλότητας στη χώρας μας. Το είδος υφίσταται άμεσες πιέσεις που σχετίζονται με τη θανάτωσή του από τη λαθροθηρία και τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον εντοπισμό στις 20/10/2021 νεκρού Χρυσαετού (ο 3ος εντός του 2021) ο οποίος έφερε πομπό (για επιστημονικούς σκοπούς) στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος.

Την προηγούμενη Παρασκευή η ΠΑΕ ΑΕΚ, ένας ιστορικός αθλητικός σύλλογος, προσφυγικός με σύγχρονους αντιφασιστικούς αγώνες των φιλάθλων του, παρουσίασε τον αιχμάλωτο αετό που θα κάνει πτήση στα εγκαίνια του γηπέδου και σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας. Θυμίζουμε πριν 6 χρόνια η ΑΕΚ, έχοντας ως έμβλημά της τον δικέφαλο αετό και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, επέλεξε την Ορνιθολογική προκειμένου να συμβάλλει στη προστασία των απειλούμενων αετών όπως ο Χρυσαετός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη Ν. 4685/2020 στο άρθρο 130, παρ. 5, νομιμοποίησε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την ιερακοθηρία, δίνοντας το πράσινο φως για την εμπορευματοποίηση πολύτιμων ειδών πανίδας της χώρας. Ο κύκλος εργασιών γύρω από την κακοποίηση αυτών των πτηνών, μέσω του εμπορίου εκτρεφόμενων άγριων ειδών είναι μεγάλος. Τα πτηνά αυτά που εκτρέφονται σε εκτροφεία, στο φυσικό τους περιβάλλον κανονικά θα πετούσαν για ώρες κάθε 24ωρο ενώ τώρα βρίσκονται έγκλειστα σε κλουβιά δεμένα από το πόδι με κρίκους πάνω σε πασσάλους μέχρι ο εκπαιδευτής τους με δέλεαρ την τροφή να τα βγάλει για να ασκηθούν.

Ωστόσο, στο άρθρο 23 του Ν. 4830/2021 αναφέρεται η “Απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες: Απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων”.

Στις 3 Νοεμβρίου, 8 Περιβαλλοντικοί Φορείς απέστειλαν προς τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ επιστολή ζητώντας την ακύρωση αυτής της κακοποιητικής δράσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με βάση ποιο νόμο επιτρέπεται η χρήση Χρυσαετών σε θεάματα;
  • Δεσμεύεται να καταργήσει τη νομοθετική διάταξη για την ιερακοθηρία και να απαγορεύσει κάθε άμεση και έμμεση χρήση άγριων ειδών ζωής στη διασκέδαση και στη ψυχαγωγία;»

Η απάντηση του εκπαιδευτή του αετού

Προ ολίγων ημερών, ο εκπαιδευτής του αετού, Σταύρος Αθανασίου σε αντιδράσεις σχετικά με τον αετό της ΑΕΚ έδωσε απάντηση στους επικριτές της διαδικασίας, αλλά και του ιδίου.

«Ο συγκεκριμένος αετός της ΑΕΚ είναι ευρωπαϊκός θαλασσαετός που ήδη εκπαιδεύεται και σε πολλές περιπτώσεις στο βάθος των αιώνων αποτέλεσαν σύμβολο Θεών έως και ομάδων. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα κάνει απλά πτήση σ’ ένα γήπεδο, αλλά αυτό θα το δείτε στην πορεία», είπε και πρόσθεσε: «Όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη αλλά όχι και στην γνώμη, η οποία προϋποθέτει γνώση. Οργανώσεις λοιπόν περιβαλλοντικές που δεν ασχολούνται με τα αρπακτικά δεν μπορούν να έχουν γνώμη, αφού ακόμα και το είδος του αετού το κατέγραψαν λάθος. Για το θέμα αυτό αποφασίζουν μόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Δασών, καμιά ΜΚΟ. Κάποιοι σ’ αυτές τις οργανώσεις δρουν ιδεοληπτικά και με άγνοια, για τους δικούς τους λόγους, αλλά όσοι ασχολούνται με σκυλάκια και γατάκια δεν έχουν σχέση μ’ εμάς και γι’ αυτό επικαλούνται ακόμα και νόμους που σχετίζονται μόνο με ζώα συντροφιάς… Είναι αστείο!!!».

Και κατέληξε: «Στο γήπεδο της ΑΕΚ θα δείτε τι σημαίνει ευαισθησία για την προστασία αυτών των αρπακτικών».

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X