ΑΕΚ: Τα σενάρια πρόκρισης για τη «Βασίλισσα» στο BCL

Εικόνες από το Ρίγα-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ανάλυση της «ΩΡΑΣ» για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορούν να δώσουν στην ΑΕΚ την πρόκριση στους «16» του Basketball Champions League

Κάτι παραπάνω από προφανές είναι το γεγονός ότι μετά από την ήττα στη Λετονία από τη VEF Ρίγα με 92-76 την Τετάρτη που πέρασε (03/11), τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά για την ΑΕΚ, ακόμα και για την κατάκτηση έστω της 3ης θέσης του Δ’ Ομίλου του Basketball Champions League.

Η διαφορά των 16 πόντων, είναι αρκετά μεγάλη και τα πράγματα είναι πλέον πολύ ζόρικα, με τους «κιτρινόμαυρους» να υστερούν σε κάθε πιθανή ισοβαθμία, στο τέλος του πρώτου γύρου. Φυσικά, υπάρχει και ο δεύτερος γύρος, που σημαίνει άλλα τρία παιχνίδια. Ακόμα υπάρχει χρόνος για να προλάβει η «Ένωση» το… τρένο για τα «Play-In», αλλά βέβαια με τη μέχρι στιγμής εικόνα της ομάδας, είναι σαφές ότι ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής, η βαθμολογία του Δ’ Ομίλου του BCL, έχει ως εξής: 1) Ν. Τρεβίζο 6 (3-0), 2) Φ. Σομπατέλι 5 (2-1), VEF Ρίγα 4 (1-2), ΑΕΚ 3 (0-3). Θυμίζουμε ότι ο πρώτος σε κάθε έναν από τους οκτώ ομίλους, θα περάσει απευθείας στους «16». Οι δεύτερες και οι τρίτες ομάδες σε κάθε όμιλο, θα παίξουν στο «Play-In», σε σειρές «best of three», για να προκύψουν οι άλλες οκτώ ομάδες που θα περάσουν στους «16». Όσον αφορά στην 4η και τελευταία θέση σε κάθε όμιλο, εννοείται ότι μιλάμε καθαρά για αποκλεισμό από τη συνέχεια στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο, σας παραθέτουμε το πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο του Δ’ Ομίλου, που έχει ως εξής: 4η αγωνιστική: ΑΕΚ-VEF Ρίγα (15/11), Φάλκο Σομπατέλι-ΝούτριΜπούλετ Τρεβίζο (17/11). 5η αγωνιστική: VEF Ρίγα-ΝούτριΜπούλετ Τρεβίζο (14/12), ΑΕΚ-Φάλκο Σομπατέλι (14/12). 6η αγωνιστική: Φάλκο Σομπατέλι-VEF Ρίγα (22/12), ΝούτριΜπούλετ Τρεβίζο-ΑΕΚ (22/12).

Μόνο μαθηματικές οι πιθανότητες για απευθείας πρόκριση

Πάμε λοιπόν να δούμε με λεπτομέρειες, ποια είναι τα σενάρια πρόκρισης της ΑΕΚ. Αρχικά, να πούμε ότι όσο παράξενο και αν φαίνεται, μαθηματικά υπάρχουν ακόμα ελπίδες για την 1η θέση. Βέβαια, εξυπακούεται ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έρθουν τα… πάνω-κάτω, αλλά μαθηματικά υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο, που προφανώς, μόνο εύκολος δεν είναι. Θα πρέπει λοιπόν, η ΑΕΚ να κάνει το «3 στα 3» σε νίκες στον δεύτερο γύρο, δηλαδή να κερδίσει όλα τα ματς που θα δώσει. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο με την Τρεβίζο, δηλαδή να χάσουν οι Ιταλοί και τα τρία παιχνίδια τους. Αν γίνουν αυτά, που μόνο εύκολα δεν είναι και αν ευνοήσουν και τα αποτελέσματα των άλλων δύο ομάδων, μπορεί να υπάρξει τετραπλή ισοβαθμία, όπου όμως η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει στα υπέρ της, τις διαφορές πόντων, κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει απίθανο να συμβεί. Κοινώς, είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι οι ελπίδες για την 1η θέση και την απευθείας πρόκριση για τους «16», είναι απλά και μόνο μαθηματικές.

Δύσκολη και η 2η θέση στον όμιλο

Πιο λογικό λοιπόν, φαντάζει το σενάριο του να μπορέσει η ΑΕΚ να πάρει είτε τη 2η, είτε την 3η θέση στον όμιλο, για να περάσει στο «Play-In», όπου αντίπαλος θα είναι μία ομάδα από άλλο γκρουπ. Ακόμα και για τη 2η, ή την 3η θέση πάντως, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι και πάλι τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσον αφορά στο σενάριο της 2ης θέσης, να πούμε ότι η ΑΕΚ χρειάζεται αρχικά, δύο σερί νίκες στα Λιόσια, κόντρα σε Ρίγα και Σομπατέλι και παράλληλα η Τρεβίζο να κερδίσει αυτές τις δύο ομάδες και να πάει αήττητη, με 5-0 μέχρι και την 5η αγωνιστική. Αν γίνουν αυτά, τότε την τελευταία αγωνιστική, μπορεί να αρκεί στην ΑΕΚ, ένα απλό «διπλό» στο Τρεβίζο. Αν έχει καλύψει η «Βασίλισσα» και τη διαφορά των 5 πόντων της ήττας στην Ουγγαρία, τότε δεν θα την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα στο άλλο ματς και θα της φτάνει απλά η νίκη στην Ιταλία. Αν δεν έχει καλύψει αυτό το -5 όμως, θα περιμένει νίκη της Ρίγα μέσα στην Ουγγαρία στο άλλο παιχνίδι.

Τα δεδομένα για την 3η θέση

Είναι ξεκάθαρο ότι με βάση τα αποτελέσματα που έχουν έρθει μέχρι στιγμής, η τύχη της ΑΕΚ δεν εξαρτάται πλέον μόνο από την ίδια, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τα αποτελέσματα στα άλλα παιχνίδια. Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο το να προλάβει η ομάδα έστω τη 2η θέση, αλλά ακόμα και η 3η θέση, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να έρθει η 3η θέση, η ΑΕΚ θα χρειαστεί και πάλι, δύο σερί νίκες στα Λιόσια, απέναντι σε Ρίγα και Σομπατέλι και αντίστοιχα η Τρεβίζο να μείνει αήττητη για να πάει στο 5-0. Σε μία τέτοια περίπτωση, με απλή νίκη στην Ιταλία, η «Ένωση» θα είναι δεδομένα στην 3η θέση, στη χειρότερη περίπτωση. Την 3η θέση θα μπορεί να την πάρει και με ήττα, αρκεί η Σομπατέλι να πάρει την εντός έδρας νίκη, επί της Ρίγα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X