Πορτογαλία: «Μία ακόμα κρίση» (VIDEO)

Πορτογαλία: «Μία ακόμα κρίση» (VIDEO)

Ο πρόεδρος της χώρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εξηγώντας την απόφασή του για διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αιτία η απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, που παρουσίασε η κυβέρνηση Κόστα.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό έλαβε θετικές ψήφους μόνο από το σοσιαλιστικό κόμμα. Απορρίφθηκε τόσο από τα δεξιά κόμματα, όσο και από τα αριστέρα, που στήριζαν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόστα.

«Το πώς φτάσαμε εδώ είναι δύσκολο να το κατανοήσει ο απλός πολίτης, που ήθελε να περάσει ο προϋπολογισμός, που ήλπιζε ότι θα περάσει, που ξερει ότι είναι αρκετή μία υγειονομική κρίση, μία κρίση στην οικονομία και μία ακόμα στην κοινωνία και που, είμαι σίγουρος, δεν έχει ανάγκη από μία ακόμα πολιτική κρίση να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες» ανέφερε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό.

Ο πορτογαλικός τύπος έκανε επί ημέρες προβλέψεις για την ημερομηνία των εκλογών.

Τελικά, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας επέλεξε τις 30 Ιανουαρίου και όχι πριν, όπως θα μπορούσε με βάση το νόμο, λόγω των Χριστουγέννων. Από τη δημοσίευση του διατάγματος διάλυσης του κοινοβουλίου πρέπει να περάσουν από 55 έως 60 ημέρες μέχρι τη διενέργεια των εκλογών. Δηλαδή, οι εκλογές θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί γύρω στην 1η Ιανουαρίου. Αλλά αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Ρεμπέλο.

Κατά τη γνώμη του, δεν είναι βολικό για την προεκλογική εκστρατεία και τις πολιτικές συζητήσεις να γίνονται εν μέσω των εορτών, καθώς μπορούν να κάνουν το εκλογικό σώμα να χάσει το ενδιαφέρον και να ενθαρρύνει την αποχή, που είναι ήδη υψηλή στην Πορτογαλία.

Η 30η Ιανουαρίου δίνει επίσης στη Συνέλευση της Δημοκρατίας αρκετό περιθώριο για να επεξεργαστεί αρκετά φλέγοντα νομοθετικά έργα,

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές του Κόστα προηγούνται, ωστόσο δε θα καταφέρουν και πάλι να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Πηγή: Euronews.gr

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X