Ηταν τελικά πολύ εύκολο, να λυθεί το θέμα «Μάνταλος»

Ηταν τελικά πολύ εύκολο, να λυθεί το θέμα «Μάνταλος»
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για μια συνθήκη που άργησε αλλά επιτέλους δημιούργησε η ΑΕΚ, από την μια βγαίνουν όλοι κερδισμένοι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στις 29 Ιουλίου και στην ρεβάνς με την Βελέζ, ο Πέτρος Μάνταλος αποδοκιμάστηκε και μάλιστα σκληρά από τον κόσμο της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τρεις μήνες, όχι τρία χρόνια, μετά, ο ίδιος παίκτης στο ίδιο γήπεδο, καταχειροκροτήθηκε όταν βγήκε αλλαγή στο ματς με τον Άρη. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως έτσι είναι το ποδόσφαιρο, όμως εκείνες οι αποδοκιμασίες δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό απότοκο μιας κακής εμφάνισης. Ήταν η ακραία αποτύπωση ενός πολύ τοξικού κλίματος.

Δεδομένο λοιπόν όλο αυτό με τον Μάνταλο, έμοιαζε περίπλοκο και επομένως έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς μετά από μόλις τρεις μήνες, οι αποδοκιμασίες έγιναν χειροκροτήματα. Και εξυπακούεται πως φυσικά δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Μάνταλος στο ματς με τον Άρη έδωσε μια ασίστ και έβαλε ένα γκολ. Άλλωστε και σ’ εκείνο το παιχνίδι με την Βελέζ προ τριμήνου, είχε σκοράρει και μάλιστα το κρίσιμο γκολ που κράτησε έστω και προσωρινά ζωντανή την ΑΕΚ στην πρόκριση.


Ο κόσμος της ΑΕΚ ούτε τρελός είναι, ούτε διπολικός, ούτε είχε να χωρίσει στρέμματα με τον Μάνταλο. Λίγο υπερβολικός γίνεται κάποιες (πολλές) φορές στις αντιδράσεις του. Αλλά ειδικά (και κυρίως) ο γηπεδικός κόσμος της ΑΕΚ έχει αποδείξει πως διαθέτει και κριτήριο και ένστικτο. Και η απάντηση στο ερώτημα για το πώς άλλαξε το κλίμα για τον Μάνταλο μέσα σε μόλις τρεις μήνες, είναι απλούστατη. Είδαν έναν ποδοσφαιριστή να κάνει καλές εμφανίσεις και να βοηθάει ουσιαστικά την ομάδα, έχοντας πρωτίστως διεκδικήσει και κερδίσει την θέση του στην βασική ενδεκάδα. Διότι έτσι είναι τα δεδομένα της φετινής ΑΕΚ και για τον Μάνταλο και για όλους.

Μια απλή κίνηση, που τελικά ήταν διπλή

Και αποδεικνύεται στην πράξη, πως τελικά ήταν πολύ απλά να λυθεί το θέμα «Μάνταλος» που είχε δημιουργηθεί και έμοιαζε και περίπλοκο αλλά κυρίως ζημιογόνο για το κλαμπ. Έγραφα μετά το ματς με την Βελέζ, πως αν η ΑΕΚ δοκίμαζε να κρύψει κάτω από το χαλάκι όλο αυτό το τοξικό κλίμα που υπήρχε με τον αρχηγό της, θα το έβρισκε μπροστά της. Και πως ο μόνο τρόπος για να το αλλάξει, ήταν να κάνει μια μεταγραφή ποιοτικού ποδοσφαιριστή που να αγωνίζεται στην θέση του Μάνταλου, ώστε να τελειώσει το επιχείρημα/ρίζα όλου του κακού, πως η ΑΕΚ δεν παίρνει έναν καλό παίκτη εκεί, για να παίζει ο Πέτρος.

Η ΑΕΚ τελικά πήρε όχι έναν, αλλά δυο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην θέση που αγωνίζεται ο Μάνταλος. Πλέον με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, όταν όλοι είναι παρόντες και ετοιμοπόλεμοι, η ιδανική τριάδα πίσω από τον φορ, είναι ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ και ο Λιβάι. Χωρίς τον Μάνταλο. Ενώ στο ντεμπούτο του στον πάγκο της ΑΕΚ, μ’ όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους, ο Γιαννίκης προτίμησε τον Γέβτιτς για τον ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ. Οχι τον Μάνταλο. Και γενικώς ο Μάνταλος έχει ξεκινήσει βασικός φέτος μόλις στα μισά ματς πρωταθλήματος, ενώ πέρυσι στις αντίστοιχες αγωνιστικές ήταν σ’ όλα.


Ξεκάθαρο το μήνυμα

Είναι πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε πρώτα το κλαμπ και μετά οι προπονητές, πως για να παίζει βασικός ο πρώτος αρχηγός της ΑΕΚ, θα πρέπει να είναι να είναι σε θέση να προσφέρει πολύ περισσότερη ποιότητα στο παιχνίδι της ομάδας, απ’ ότι κάποιοι άλλοι πολύ ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που πλέον βρίσκονται στο ρόστερ. Εκ των πραγμάτων επίσης προκύπτει, πως το μήνυμα και το έλαβε και το επεξεργάστηκε πολύ προσεκτικά ο Μάνταλος. Στο ανταγωνισμό που η ίδια η ΑΕΚ δημιούργησε, έχει μπει και έχει μπει με τα μπούνια. Τουλάχιστον αυτό δείχνει και η συμπεριφορά του και οι αριθμοί του στα τελευταία ματς.

Ο Μάνταλος μέσα στη σεζόν θα χρειαστεί να παίξει και βασικός, αλλά θα χρειαστεί να μείνει και στον πάγκο και να μπει στο ματς ως αλλαγή. Και στις δυο περιπτώσεις, θα πρέπει να είναι αυτός που ήταν στο παιχνίδι της Κυριακής. Θα κτυπήσει το πέναλτι όπως έγινε με τον Άρη, αλλά μπορεί και να το αφήσει για να το εκτελέσει ο Άμραμπατ ή ο Τσούμπερ, όπως έγινε στο ματς με τον Ατρόμητο. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να σκοράρει, στην δεύτερη να ζητάει από τον κόσμο να εμψυχώσει τον εκτελεστή. Όπως και έκανε.

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως ο Μάνταλος είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Όμως η πραγματικότητα είναι πως τα προηγούμενα δυο – τρια χρόνια, η ΑΕΚ έδειχνε να έχει γαντζωθεί πάνω στον Μάνταλο και ο Μάνταλος πάνω στην ΑΕΚ και μαζί να πηγαίνουν προς τα κάτω αντί προς το πάνω, χωρίς κανένας από τους δυο να μην καταλαβαίνει πως βουλιάζουν. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει όλο αυτό και όπως αποδείχθηκε τελικά, ήταν και πολύ εύκολο και απλό. Χρειαζόταν μια κίνηση. Η ΑΕΚ έκανε δυο κινήσεις και τα απλούστευσε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.


Δεν είναι περίπτωση Τσούμπερ

Είμαι της άποψης πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν γίνεται να βγαίνουν από την ενδεκάδα. Ο Τσούμπερ είναι τέτοιος. Ο Αραούχο είναι τέτοιος. Νομίζω και ο Άμραμπατ είναι τέτοιος. Ο Μάνταλος δεν είναι τέτοιος ποδοσφαιριστής. Αν είναι πολύ καλός πρέπει να παίζει, γιατί έχει την ικανότητα να γίνεται κομβικός σε ματς. Αλλά αν δεν είναι πρέπει να υπάρχει ένας άλλος επίσης πολύ καλός για να παίζει εκείνος. Αυτό άργησε πολύ να το καταλάβει η ΑΕΚ, αλλά ευτυχώς το κατάλαβε. Επίσης αυτή είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή που έχει μάθει εντελώς διαφορετικά, να την διαχειριστεί. Μέχρι τώρα όμως, ο Μάνταλος μια χαρά την διαχειρίζεται.

Ποιος είναι κερδισμένος απ’ όλο αυτό; Όλοι. Ο κόσμος εισπράττει υγεία στην ομάδα και το επιβραβεύει. Ο Μάνταλος εισπράττει το χειροκρότημα από τον κόσμο. Και η ΑΕΚ εισπράττει χειροπιαστά αγωνιστικά οφέλη. Ο Μάνταλος είναι πρώτος σε ασίστ. Δεν είμαι μάντης για να προβλέψω πως θα συνεχιστεί όλο αυτό. Αν παραμείνει όμως η ίδια συνθήκη που υπάρχει αυτή την στιγμή, θα συνεχίσουν όλοι να βγαίνουν κερδισμένοι. Τόσο απλό.

Και κάτι τελευταίο που ίσως είναι άσχετο, ίσως και σχετικό. Είναι απολύτως καθαρό πως το πρώτο μέλημα της ΑΕΚ ενόψει χειμερινής μεταγραφικής αγοράς και μάλιστα με ανάγκη να μην φαγωθεί και όλος ο Γενάρης ψάχνοντας, είναι ένα βαρβάτο εξαρο-οκτάρι. Θα επανέλθω σύντομα επ’ αυτού.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X