Ο Τάνκοβιτς δεν έχει πάψει (ακόμα), να είναι επιλογή

Ο Τάνκοβιτς δεν έχει πάψει (ακόμα), να είναι επιλογή
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει δυο κουβέντες για τον Σουηδό και μια για τον... σχηματισμό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πάμε να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η αλήθεια είναι, πως ήταν μεγάλη γκαντεμιά για την ΑΕΚ, να χάσει ταυτόχρονα με τραυματισμό δυο από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της, οι οποίοι μάλιστα επί Γιαννίκη επί της ουσίας έχουν και τον ίδιο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Πάντως ο τρόπος που κτύπησαν ο Λιβάι και ο Άμραμπατ, κάτι δείχνει για την διάθεση και τη νοοτροπία με την οποία μπαίνει στο γήπεδο η ομάδα.

Ο Γκαρσία είχε αυτό το τρομερό πέσιμο, όταν στις καθυστερήσεις του ματς πήδηξε στον ουρανό για να διεκδικήσει μπάλα και ο αθλητής Γκρίλο που έπρεπε να είχε αποβληθεί από το πρώτο ημίχρονο, του έκανε μαρκάρισμα στον αέρα. Ενώ ο Άμραμπατ έπεσε άτσαλα και κτύπησε τον ώμο του, κυνηγώντας μια χαμένη μπάλα, που όμως αν ξαναδεί κάποιος προσεκτικά την φάση, τελικά προλαβαίνει έστω και λίγο να την τσιμπήσει.

Αν η ΑΕΚ τους είχε και τους δυο αυτούς για το ματς με τον Άρη, η συζήτηση θα ήταν διαφορετική. Με πλήρη την ομάδα, καθαρά αγωνιστικά, δεν θα έβλεπα πως δεν θα κέρδιζε αυτό το ματς. Με κάποιους ποιοτικούς παίκτες ο Άρης και με την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Αλλά απέχει της ΑΕΚ. Και όπως ο Γιαννίκης «διάβασε» και καθάρισε την πραγματικά καλή ομάδα του Βόλου (και με την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος), έτσι θα καθάριζε και τον Άρη.

Τώρα από την ΑΕΚ λείπουν δυο ποιοτικοί αλλά και κομβικοί ποδοσφαιριστές. Συν τον Γέβτιτς που θυμίζω πως με Ατρόμητο ήταν βασικός. Όλο αυτό προφανώς και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο ένα δύσκολο ματς, αλλά εξακολουθεί η ΑΕΚ να είναι καλύτερη ομάδα. Και φυσικά ισχύει αυτό περί του διαβάσματος του Γιαννίκη, το οποίο στο Βόλο έδεσε φιόγκο τον αντίπαλο και ήταν το Α και το Ω για να πάρει το ματς.

Η επιλογή του σχηματισμού

Οι απουσίες φαίνεται πως δεν έχουν βάλει τον προπονητή στην διαδικασία να σκεφτεί να αλλάξει το σύστημα. Έχει και αυτό την σημασία του. Ο Γιαννίκης θα αλλάξει, αν αλλάξει, τον σχηματισμό, επειδή θα κρίνει πως κάτι διαφορετικό ταιριάζει περισσότερο στο αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει. Όχι επειδή προέκυψε μια αναποδιά με τραυματισμούς. Ο Γιαννίκης μεταξύ άλλων, έχει δείξει πως είναι ένας προπονητής που του αρέσουν μεν οι αλλαγές, αλλά όταν τις αποφασίζει αυτός, όχι όταν το φέρνουν έτσι οι καταστάσεις.

Με δεδομένο λοιπόν πως πάμε με το ίδιο σχηματισμό, ο προπονητής πρέπει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στο δεξί άκρο της επίθεσης. Φαίνεται, διότι ποτέ δεν ξέρεις αν δεν το δεις στο γήπεδο να γίνεται, πως θα πάει στην πιο προφανή επιλογή που είναι ο Τάνκοβιτς. Όπως και στον Βόλο όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Αραούχο, πήγε στην πιο προφανή επιλογή που ήταν ο Καρίμ, χωρίς να ψάξει καμία αγωνιστική αλχημεία. Παρόλο που έδειξε κάποια στιγμή πως υπολογίζει και τον Άμραμπατ για φορ. Αλλά και τον Αραούχο τώρα τον δοκίμασε για λίγο δεξιά, αλλά νομίζω πως στο τέλος θα πάει στον Τάνκοβιτς.

Στην περίπτωση που το έχουμε λησμονήσει, την μεταγραφή του Σουηδού, πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, την είχαμε πανηγυρίσει το ίδιο, για να μην πω και περισσότερο, απ’ αυτή του Λιβάι. Και δεν ήταν παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς πως είχαμε κάνει μαύρα μάτια να δούμε έναν ποιοτικό ακραίο στην επίθεση της ΑΕΚ και ο Τάνκοβιτς είχε νούμερα στην Σουηδία που έβγαζαν μάτια. Θυμίζω επίσης, στο ξεκίνημά του στην ομάδα, είχε δείξει πραγματάκια. Για παράδειγμα, είχε πάει να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι με την Λέστερ στο ΟΑΚΑ.

Μέσα στις επιλογές

Από την άλλη μεριά, ένα πολύ καλό παιχνίδι του Τάνκοβιτς, έχουμε κοντά έναν χρόνο να το δούμε. Πρώτα ήταν ο Χιμένεθ που είχε διαχειριστεί ολίγον (εως πολύ) κακοποιητικά τον Σουηδό. Μετά ήταν ο ίδιος ο παίκτης, που πέταξε με ευκολία στα σκουπίδια με κάτω του μετρίου εμφανίσεις, όλες τις ευκαιρίες που του έδωσε ο Μιλόγεβιτς. Και τώρα φτάνουμε στο δια ταύτα. Ο Γιαννίκης τον υπολογίζει τον Τάνκοβιτς μέσα στις επιλογές του για την μεσοεπιθετική γραμμή, διότι έχει κάποια στοιχεία που τα εκτιμά. Δεν είναι μεν ο γρήγορος παίκτης με έκρηξη. Αλλά έχει τεχνική και μπορεί και αποτελεσματικότητα.

Στα δυο πρώτα ματς δεν τον έχει χρησιμοποιήσει, για καθαρά πρακτικούς αγωνιστικούς λόγους. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, ο Τάνκοβιτς έμεινε εκτός αποστολής, διότι στον πάγκο βρισκόντουσαν ο Άμραμπατ, ο Μάνταλος και Καρίμ. Δεν υπήρχε θέση για άλλον μεσοεπιθετικό. Και στο ματς με τον Βόλο που ήταν στον πάγκο, δεν έπαιξε καθόλου διότι η μοναδική παρέμβαση που έκανε στην μεσοεπιθετική γραμμή ο Γιαννίκης, ήταν η αλλαγή του Λιβάι. Κατά τα άλλα έβαλε δυο χαφ και έναν ακραίο μπακ.

Στο χέρι του Σουηδού να γίνει… Καρίμ

Προφανώς σε αγωνιστική ιεραρχία και στα μάτια του Γιαννίκη, ο Τάνκοβιτς είναι πίσω από τον Άμραμπατ και τον Λιβάι. Λογικό; Λογικό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπό συνθήκες που σίγουρα θα προκύψουν μέσα στη σεζόν, όπως και προέκυψαν, ο προπονητής δεν θα σκεφτεί ως πρώτη λύση τον Σουηδό. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του ίδιου του Τάνκοβιτς να το διαχειριστεί όλο αυτό. Να αποδείξει δηλαδή και ο ίδιος μέσα στο γήπεδο, πως ο Γιαννίκης μπορεί να εξακολουθήσει τον υπολογίζει ως επιλογή.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή, μ’ αυτό που έκανε στον Βόλο ο Καρίμ. Θυμίζω πως η ψυχολογία του Ιρανού είχε γίνει εκμέκ παγωτό, όταν δεν ξεκίνησε βασικός στην ρεβάνς με την Βελέζ, παρόλο που είχε βάλει δυο (ασχέτως αν σκανδαλωδώς μέτρησε το ένα) γκολ στο Σαράγεβο. Και αυτό του βγήκε στο ματς και του κόστισε στην κρίσιμη ευκαιρία που έχασε στην αρχή της παράτασης. Όπως με την ίδια ψυχολογία μπήκε και στην Τούμπα και επίσης του βγήκε σ’ εκείνο το χαμένο τετ α τετ.

Επιμύθιο…

Στον Βόλο ήταν προφανές πως ο Καρίμ το είχε δει το πράγμα αλλιώς. Και η αγωνιστική του εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ίσως το δούλεψε με τον εαυτό του. Ίσως έπαιξε και ρόλο η προσέγγιση που του έκανε ο Γιαννίκης. Πάντως ο Καρίμ έδειξε πως το έχει δει διαφορετικά. Και μακάρι κάτι ανάλογο να συμβεί και με τον Τάνκοβιτς. Σίγουρα και μ’ αυτόν έχει γίνει διαχείριση από τον Γιαννίκη. Αν το έχει δουλέψει και ο ίδιος με τον εαυτό του, μπορεί ο Σουηδός να κάνει στο ματς με τον Άρη, ότι και ο Καρίμ στον Βόλο. Και μακάρι, αν τελικά ξεκινήσει με τον Άρη, να παίξει ακριβώς όπως πανηγύριζε την προηγούμενη Κυριακή στα αποδυτήρια στον Βόλο, παρόλο που δεν είχε αγωνιστεί εκεί ούτε λεπτό. Βεβαίως επειδή αυτό το νόμισμα έχει δυο όψεις, σε αντίθετη περίπτωση, δεν ξέρω αν θα έχει ο Τάνκοβιτς άλλες ευκαιρίες να δείξει πως μπορεί να είναι επιλογή.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X