Αποκλειστικό: Η ΑΕΚ στην υπηρεσία της πατρίδας

Αποκλειστικό: Η ΑΕΚ στην υπηρεσία της πατρίδας
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης ανήμερα της επετείου του «ΟΧΙ» φέρνει στη δημοσιότητα το έγγραφο με τους 21 στρατευμένους αθλητές της ΑΕΚ λίγο μετά την κήρυξη του πολέμου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για το ελληνικό Έθνος. Η ΑΕΚ, η ομάδα των προσφύγων που μεγαλούργησε και μεγαλουργεί στη χώρα μας, έδωσε στην πατρίδα αρκετούς αθλητές της για να υπηρετήσουν τη σημαία και για να πολεμήσουν για την ελευθερία μας.

Σήμερα το enwsi.gr φέρνει στην επιφάνεια το έγγραφο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως προς τον ΣΕΓΑΣ, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 40/119 και ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου του 1941, με το οποίο ενημερώνει για τα ονόματα και τις διευθύνσεις των στρατευθέντων αθλητών της!

Στη σχετική λίστα βρίσκονται:
Οι Υπαξιωματικοί: Αλέξ. Σταυρίδης, Τρύφων Τζανετής, Γεώρ. Λουτσίδης, Δημ. Σελτζικας, Κυρ. Αθανασιάδης, Κωνστ. Φίλης.
Οι Δεκανείς: Σπύρ. Κοντούλης, Δημ. Νηρός
Οι Στρατιώτες: Νικολ. Καψοκέφαλος, Κωνστ. Βαβάκης, Χρ. Μάντικας, Γρ. Γεωργακόπουλος, Παν. Βακόνδιος, Αναστ. Παυλής, Κυρ. Λάππας, Γεώρ. Κουτσουλιέρης, Θεολ. Σπυρίδης, Σπ. Σκλαβούνος, Κωνστ. Χριστοδούλου
Ο Πυροβολητής: Ευρ. Παπαδόπουλος και ο Ναύτης: Αναστ. Κυτίδης.

Το συγκεκριμένο έγγραφο – επιστολή το οποίο φέρει το έμβλημα της ΑΕΚ και ακριβώς από κάτω τις λέξεις «ΑΙΕΝ ΑΡΙCΤΕΥΕΙΝ», παρελήφθη από τον ΣΕΓΑΣ στις 10/2/1941 και φέρει την υπογραφή της διοίκησης της ΑΕΚ και τη σφραγίδα του συλλόγου!

Στα υπόγεια της «Κομαντατούρ»

Στην οδό Κοραή 4 στην Αθήνα, βρίσκεται ο ιστορικός χώρος μνήμης της περιόδου 1941-1944. Στα υπόγεια του κτιρίου βρισκόταν η «Κομαντατούρ». Εκεί λοιπόν ακόμα και σήμερα μπορεί να διακρίνει κανείς, τα σημάδια της ΑΕΚ. Διότι στα κρατητήρια βρέθηκαν και βασανίστηκαν φίλοι και ίσως και αθλητές του Δικεφάλου!

Στους τοίχους λοιπόν μπορεί να διακρίνει κανείς ελληνικές σημαίες και τρεις ΔΙΚΕΦΑΛΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ, δείγμα του πόσο πολύ είχε επηρεάσει η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως τους Έλληνες!

Το όνομα του συλλόγου είναι χαραγμένο στον έναν τοίχο και δεσπόζει μαζί με τον Δικέφαλο αετό, έμβλημα της ΑΕΚ και στον ακριβώς απέναντι υπάρχουν χαραγμένοι δύο μικρότεροι δικέφαλοι, το όνομα του παίκτη της ΑΕΚ Κλεάνθη Μαρόπουλου (Κωνσταντινούπολη, 1919 – Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 1991) και η επιγραφή «ΑΕΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ».

Η ΑΕΚ πριν τον πόλεμο διέθετε την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και είχε κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα του 1939, όσο και αυτό του 1940. Μάλιστα το 1939 είχε κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς, πόσο αντίκτυπο είχε αυτό εκείνη την εποχή.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τόσο ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, όσο και ο Τρύφων Τζανετής, πρωτοστάτησαν εκείνη την εποχή στη συγκέντρωση τροφίμων και ήταν μέλη της ΕΕΑ, η οποία πρωτοστατούσε για τη διάσωση φυματικών και λιμοκτονούντων αθλητών και αποτέλεσε τον κυρίαρχο αθλητικό φορέα της χώρας για την τέλεση αγώνων, διοργάνωση συσσιτίων κλπ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X