Οι λαγοί στο καπέλο του Γιαννίκη για το ματς με τον Aρη

Οι λαγοί στο καπέλο του Γιαννίκη για το ματς με τον Aρη
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει για τη δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο προπονητής της ΑΕΚ ενόψει του ματς με τον Άρη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σημάδια πορείας ανάλογης με το 2017-18, αυτά που βιώνει πολύ νωρίς, στις αρχές του μαραθωνίου ακόμα, η ΑΕΚ. Ευτυχώς, οι τραυματισμοί δεν είναι τόσο σοβαροί όσο εκείνοι των Μάνταλου και Γιόχανσον που τέθηκαν νοκ-άουτ -σχεδόν για όλη τη χρονιά ο πρώτος και για όλη ο δεύτερος- από Οκτώβριο μήνα σε μια σεζόν που έμοιαζε να χάνεται από νωρίς, όμως στην πορεία εμφάνισε στο προσκήνιο απρόσμενους ήρωες και άλλους που έκαναν το πρωτάθλημα της ζωής τους!

Το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά αντέδρασε η ομάδα τότε, μετά από δύο απώλειες που φάνταζαν αρχικά ως η εκατόμβη για τη μετέπειτα πορεία της, είναι το ζητούμενο και τώρα. Ο Αργύρης Γιαννίκης γνωρίζει ότι δεν μπορεί υπολογίζει στον Λιβάι Γκαρσία -άγνωστο για πόσο- ενώ μάλλον είναι απίθανο να έχει στη διάθεσή του τον Άμραμπατ. Βάλτε στην κουβέντα και την απώλεια του Γέβτιτς και το πρόβλημα διογκώνεται καθώς ψαλιδίζεται σημαντικά η επάρκεια εναλλακτικών λύσεων. Η ΑΕΚ προετοιμάζεται δίχως τρεις σημαντικούς παίκτες, μολαταύτα όλοι έχουμε την εντύπωση ότι ο προπονητής θα ανταποκριθεί και σε αυτήν την πρόκληση, παρουσιάζοντας στο γήπεδο τις απαιτούμενες λύσεις για να πάρει το παιχνίδι με τον Άρη.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι αντί για πεσιμισμό και αρνητική ενέργεια λόγω των απωλειών, η αύρα είναι τόσο αισιόδοξα αντιληπτή ώστε να κυριαρχεί η προσμονή για να διαπιστώσουμε τα τρικ του προπονητή, το διάβασμα του αντιπάλου, τις εκπλήξεις που θα παρουσιάσει για να φέρει τον αγώνα στα μέτρα της ΑΕΚ. Για εκείνον η λέξη «έκπληξη» δεν είναι δόκιμη από τη στιγμή που -με έργα- έχει καταστήσει σαφές ότι όλοι μπορούν να έχουν θέση στην ενδεκάδα. Για εμάς όλους όμως που είχαμε συνηθίσει να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας μέσα από προβλήματα όπως αυτά, αναμφίβολα είναι κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.


Τι θα «μαγειρέψει» αλήθεια και ποιους θα εμφανίσει μπροστά;

Ο Άρης είναι σε εξαιρετικό φεγγάρι αυτή την περίοδο και θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ μετά από ευρεία νίκη. Απαιτείται ιδιαίτερα προσεγμένη τακτική προσέγγιση και ο Γιαννίκης είναι προπονητής ο οποίος διακατέχεται από ένα πολύ σωστό ποδοσφαιρικό δόγμα. Δίνει σε κάθε αντίπαλο τη σημασία που του πρέπει και προσαρμόζει τα δικά του πλάνα πάνω στα προτερήματα και στα μειονεκτήματα εκείνου. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε στο Βόλο για να δώσει ένα ντέρμπι, με τη νοοτροπία ότι παίζει κόντρα στην πιο φορμαρισμένη και μαζί πιο «πονηρή» ομάδα του πρωταθλήματος, ικανή να σε σκοτώσει τόσο στο transition όσο και σε σετ παιχνίδι. Έδωσε έμφαση πρώτα σε αυτό και όχι στα δεδομένα αμυντικά προβλήματα που συνιστούν απόρροια της τακτικής φιλοσοφίας του Αμπασκάλ. Νίκησε διότι έδωσε στον αντίπαλο τη σημασία που του έπρεπε.

Ναι, είναι αλήθεια ότι τώρα καλείται να βγάλει λαγούς από το καπέλο του για να παρουσιάσει μια ομάδα διαφορετική από αυτή που θα εμφάνιζε στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Άρη, εφόσον οι απουσίες της μεσοεπιθετικής γραμμής δεν ήταν τόσο τρανταχτές. Δεν θα μου κάνει όμως εντύπωση οτιδήποτε αποφασίσει να εφαρμόσει, διότι είτε του βγει, είτε όχι, θα είναι προϊόν μελέτης και σκέψης με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αναμέτρησης και του αντιπάλου. Ακόμα και τον παροπλισμένο Τάνκοβιτς να δω ξαφνικά στην 11αδα και να παίζει καλά, θα το θεωρήσω φυσιολογικό γιατί ο προπονητής θα το έχει κερδίσει μέσα από την προσέγγισή του απέναντι σε όλους. Διότι και ο Σουηδός ξέρει καλά πλέον ότι τα λεπτά στο γήπεδο δεν δωρίζονται, αλλά κερδίζονται μέσα από την προπόνηση, ακόμα και όταν οι απουσίες αυξάνουν τις πιθανότητες συμμετοχής για κάποιους παίκτες.

Πολλά μπορεί να σκαρφιστεί ο Γιαννίκης. Από την αλλαγή διάταξης με εφαρμογή του 4-3-3 με το οποίο η ΑΕΚ «κλείδωσε» το παιχνίδι στον Βόλο έχοντας τον Λε Ταλέκ σε ρόλο που μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα, έως και τη χρησιμοποίηση του Αραούχο σε ρόλο κοντινό στον Ανσαριφάρντ, όσο αδόκιμο κι αν μας έμοιαζε αυτό επί των ημερών του Μιλόγεβιτς. Ίσως να υπάρχει τελικά ο τρόπος και απλώς ο Σέρβος να μην είχε τη συγκεκριμένη ιδέα για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Πιθανό είναι επίσης να δούμε και κάτι που δεν φανταζόμαστε, όπως ένα δίδυμο Ρότα-Μισελέν στη δεξιά πτέρυγα εφόσον θέλει να διατηρήσει το 4-2-3-1.

Ό,τι κι αν αποφασίσει, περιμένω μια ΑΕΚ που θα ξέρει τι πρέπει να ζητήσει και πως να το κάνει στο γήπεδο. Ενδεχομένως το αποτέλεσμα να μην έλθει, όμως ακόμα και μέσα από τέτοιες καταστάσεις, μαθαίνεις, επανεξετάζεις, αναθεωρείς, διορθώνεις και προχωράς. Σημασία έχει ο άνθρωπος που κρατά τα γκέμια να διατηρεί αδιαπραγμάτευτο το σκεπτικό του και να συνεχίσει τη δουλειά του δίχως εκπτώσεις.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X