Τέτοιες νίκες χρειάζεται η ΑΕΚ αλλά όχι τέτοιες εμφανίσεις

Τέτοιες νίκες χρειάζεται η ΑΕΚ αλλά όχι τέτοιες εμφανίσεις
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την αγχωτική νίκη της ΑΕΚ και το προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν

Σε ένα ματς ταλαιπωρία για τα μάτια, η ΑΕΚ κέρδισε πολύ δύσκολα τον Άρη, δείχνοντας και τάσεις αυτοχειρίας στο τέλος του αγώνα.

Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν κακή απόδοση για άλλον ένα αγώνα, αλλά ευτυχώς ήρθε το ροζ φύλλο αγώνα, για μια ΑΕΚ που θέλει πολύ δουλειά για να θυμίζει κανονική ομάδα.

Κακή στην επίθεση, καλύτερη στην άμυνα

Το ματς εχθές ήταν must win για την ΑΕΚ και αυτό το είχαν καταλάβει όλοι. Για αυτό για πρώτη φορά ίσως φέτος είδαμε μια βελτίωση στον αμυντικό τομέα, όπου η ΑΕΚ είχε πάθος και ένταση, έβγαλε πολλά hustle plays και έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι μόνο αν είναι δυνατή στην άμυνα θα μπορέσει να κερδίσει τον αγώνα. Η αμυντική τακτική ήταν επικεντρωμένη πάνω στον πιο ταλαντούχο σκόρερ του Άρη, τον Χάνλαν, με τον Βαουλέτ να κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω του και να τον βγάζει εκτός ρυθμού, κάτι που ανάγκασε τους άλλους παίκτες του Άρη να βγουν μπροστά. Μόνο σαν θετικό μπορώ να δω αυτήν την συνειδητοποίηση της χρησιμότητας της καλής άμυνα και περιμένω να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα ματς, για να αποκτήσει τουλάχιστον από εκεί μια σταθερά η ΑΕΚ. Βέβαια για να τα λέμε και όλα, ο Άρης δεν είναι ποιοτική ομάδα, μάλλον μια κακή θα έλεγα, οπότε δεν μπορούν να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα.


Από την άλλη η επίθεση της Ένωσης έπιασε τραγικά επίπεδα απόδοσης και κόντεψαν να «κλάψουν» τα στεφάνια. Τα ποσοστά σε βολές (59%) και τρίποντα (18%) καταδεικνύουν και το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ένωση, κάτι που βέβαια δεν είναι έκπληξη καθώς η επιθετική ποιότητα είναι μικρή. Η ΑΕΚ φέτος σε πρωτάθλημα και Ευρώπη σουτάρει με 27,5% (44/160) έξω από τα 6,75, δηλαδή αυτό που υποτίθεται θα ήταν το μεγάλο της πλεονέκτημα φέτος σύμφωνα με τον τρόπο που παίζει ο Στέφανος Δέδας, είναι η μεγάλη της αδυναμία μέχρι στιγμής.

Πλέον όλες οι ομάδες έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν απέναντι στην ΑΕΚ. Ασφυκτική πίεση στον Κολόμ και τον Παππά για να τους κουράσουν, προστασία της ρακέτας και αφήστε τους να σουτάρουν. Η παρουσία του Ανγκόλα ευτυχώς έφερε την προσωπική φάση και το αναπάντεχο στην επίθεση της ΑΕΚ, όμως και ο Κολομβιανός δεν είναι ακόμα στο 100% και θέλει χρόνο να επανέλθει. Μακράν της δεύτερης, η καλύτερη επιθετική επιλογή της ΑΕΚ είναι το πικ εν ρολ του Κολόμ με τον Χάμερ, που είναι εξαιρετικός finisher κοντά στο καλάθι και μπορεί να εκμεταλλευτεί το υψηλό IQ και την ικανότητα στην δημιουργία του Κολόμ.

Εκεί που λέγαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο ότι επιτέλους θα έχουμε ένα παιχνίδι χωρίς άγχος, αφού η ΑΕΚ είχε κρατήσει τον Άρη για 6 λεπτά στον 1 πόντο και πήρε διαφορά 10 πόντων, ήρθε η πλημμύρα. Ακατανόητες επιλογές, λάθη στην επίθεση, αδράνειες στην άμυνα και 0-11 σερί του Άρη.


Να πιστώσουμε στον κόουτς Δέδα, ότι το τελευταίο play εκτελέστηκε σωστά και βρήκε διάδρομο ο Πετρόπουλος για να τελειώσει την φάση, με τον Χάμερ να είναι ο αφανής ήρωας, καθώς το μισό καλάθι του ανήκει με το σκριν που κάνει στον παίκτη του. Πρέπει όμως να του καταλογίσουμε ότι σε αυτό το σερί του Άρη, δεν μπόρεσε να αντιδράσει η ομάδα του, με αποτέλεσμα η νίκη να κρέμεται σε μία κατοχή.


Ευτυχώς έγινε αυτό που έγινε και κέρδισε η ομάδα, όμως με τέτοια εικόνα θα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει εκτός έδρας. Όταν στην έδρα σου με τον κόσμο σου, σουτάρεις τόσο άσχημα και καρδιοχτυπάς, σε ξένο γήπεδο θα χρειαστεί πολύ περισσότερα πράγματα για να μην έχουμε πάλι εμφανίσεις όπως με τον Απόλλωνα στην Πάτρα.

Ποιοι ξεχώρισαν

Σίγουρα το πρόσωπο της ημέρας είναι ο Ανδρέας Πετρόπουλος, αφού εκτός από το νικητήριο καλάθι ήταν και ο μόνος που απείλησε και ευστόχησε με καλά ποσοστά έξω από τα 6,75. Καλό ήταν αυτό για να πάρει ψυχολογία και να μπορέσει να τρυπήσει το ταβάνι του, βοηθώντας την ομάδα. Ο Χάμερ για άλλο ένα ματς μας έδειξε ότι είναι κανονικός παίκτης που είναι σημαντικός και στις δύο μεριές του παρκέ, ενώ ο Κολόμ παρόλο που δεν ήταν καλός χθες, είναι ο μόνος συνεπής δημιουργός (7 ασιστ)  για την ομάδα. Ο Γκρίφιν μετά από αρκετά ματς εμφανίστηκε στο γήπεδο και αποτέλεσε παράγοντα του ματς, ενώ ο Βαουλέτ ξεχώρισε κυρίως στην άμυνα.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα θετικά και πάμε στα αρνητικά. Ο Γέλοβατς ήταν αόρατος στο παιχνίδι και όπως έχουμε πει και άλλες φορές, τις μέρες που δεν θα είναι καλός στην επίθεση (πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ φέτος), η τρομακτική αδυναμία του στην άμυνα θα τον κάνει επιζήμιο για την ομάδα. Αυτό έγινε εχθές και σωστά αγωνίστηκε μόλις 12 λεπτά σε όλον τον αγώνα. Ο Ανγκόλα επέστρεψε από τον τραυματισμό του, δεν είναι ακόμα έτοιμος, αλλά το κάθετο παιχνίδι του είναι απαραίτητο στην επιθετική λειτουργία. Ο Νίκος Παππάς, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια που ήταν αδιάφορος, σε αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει καταστάσεις αλλά δεν του βγήκαν. Πρέπει να αντιληφθεί ότι μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς που έχει περάσει δεν έχει την ίδια ταχύτητα στα πόδια και δεν μπορεί να περάσει τον παίκτη του στο ένας εναντίον ενός, με αποτέλεσμα να κρατάει πολύ ώρα την μπάλα και τελικά να την πασάρει όταν ο χρόνος έχει λιγοστέψει, αναγκάζοντας τους συμπαίκτες του να πάρουν «σκοτωμένα» σουτ.


Πλέον η ομάδα έχει μια εβδομάδα καιρό να προετοιμάσει το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Οι Ανγκόλα και Φλιώνης θα ενσωματωθούν καλύτερα στις προπονήσεις και ο Στέφανος Δέδας θα έχει επιλογές. Η ΑΕΚ πρέπει να εμφανίζει βελτίωση από αγώνα σε αγώνα αν θέλει να μην μείνει πίσω από νωρίς. Η ομάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα ταυτότητα, δεν έχει ρόλους, δεν έχει σταθερές βάσεις και ο χρόνος περνάει. Από τον περίγυρο της ομάδας, τους φιλάθλους, αντιλαμβάνομαι ότι το κλίμα έχει βαρύνει, ο κόσμος έχει αγανακτήσει με αυτά που βλέπει, κυρίως γιατί δεν γίνονται σωστά πέντε πράγματα, ώστε να ελπίζει ότι πάνω σε αυτά θα χτιστεί κάτι. Αυτό το κλίμα αλλάζει μόνο με έναν τρόπο, με συνεχόμενες νίκες.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X