Και με το σύστημα, τι γίνεται;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να μπει στο μυαλό του Γιαννίκη και ανοίγει συζήτηση για τον σχηματισμό της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ξεκινήσει καν η τελευταία προπόνηση πριν από το ματς με τον Βόλο. Επομένως δεν υπάρχει καν εικόνα, αν ο Αραούχο θα είναι εντός ή εκτός αποστολής. Από ιατρικής άποψης και ποδοσφαιρικής λογικής, ο Τσίνο ακόμα και αν ταξιδέψει στον Βόλο, θα είναι μόνο για να παίξει κανένα 20άλεπτο στο τέλος. Αλλά με την τρέλα που κουβαλάει ο Αραούχο, θα μου επιτρέψετε να μην αποκλείσω τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε για τον Αργεντινό ειδικώς, ούτε για τις σκέψεις για ενδεκάδα γενικώς, υπάρχει εικόνα. Και μπορεί να μην υπάρξει ούτε ακόμα και μετά την τελευταία προπόνηση. Θυμίζω πως πριν το ματς με τον Ατρόμητο, μέσα απ’ αυτά που δούλευαν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ σ’ όλες τις προπονήσεις, δεν είχαν βγάλει την παραμικρή ιδέα, για την ενδεκάδα που σκόπευε να παρατάξει ο Γιαννίκης. Την πληροφορήθηκαν από τον προπονητή τους, λίγες ώρες πριν από την σέντρα του παιχνιδιού. Επομένως ουδείς αποκλείει να γίνει κάτι αντίστοιχο και τώρα.

Άλλαξε τα πάντα, πλην συστήματος

Ο Γιαννίκης από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία έκανε πολλές αλλαγές. Ίσως τις περισσότερες που έχει κάνει προπονητής, αναλαμβάνοντας μεσούσης της σεζόν. Και έκανε αλλαγές μεγάλες, όχι σε λεπτομέρειες. Από την λειτουργία της ομάδας, με την κατάργηση της διανυκτέρευσης στο ξενοδοχείο παραμονή εντός έδρας ματς, μέχρι την ενδεκάδα, στην οποία έβαλε δυο ποδοσφαιριστές που δεν είχαν παίξει ούτε λεπτό σε ματς πρωταθλήματος.

Το μόνο που δεν άλλαξε καθόλου την πρώτη εβδομάδα ο Γιαννίκης, ήταν το σύστημα. Και μάλιστα επ’ αυτού, σε αντίθεση μ’ ότι συνέβη με τα πρόσωπα της ενδεκάδας, οι ποδοσφαιριστές είχαν ξεκάθαρη εικόνα ήδη από την προπόνηση της Τετάρτης. Ο Γιαννίκης τους ανέλυσε και στην θεωρία αλλά και στην πράξη, πως θέλει να εφαρμόσει το 4-2-3-1. Και το έκανε τρεις ολόκληρες μέρες πριν το ματς.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως δεν πειράζει καθόλου το σύστημα, ένας προπονητής που έρχεται και τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο, χωρίς να διστάζει να κάνει με το καλημέρα δομικές αλλαγές, Ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση του Γιαννίκη. Απλώς το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η απόφαση έχει προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα. Και είναι ερώτημα με μεγάλη σημασία, γι αυτό που πρόκειται να δούμε από τον κόουτς αλλά και από την ΑΕΚ, στη συνέχεια της σεζόν.

Οι δυο εκδοχές για τη συνέχεια

Η μια εκδοχή είναι, πως με βάση όλα όσα έχει μελετήσει ο Γιαννίκης πριν αναλάβει την ΑΕΚ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι αυτό το 4-2-3-1 «κουμπώνει» καλύτερα με το υλικό που διαθέτει η ομάδα. Προφανώς θα το προσαρμόσει στην δική του αγωνιστική φιλοσοφία, φυσικά θα προσπαθήσει να το φέρει στα μέτρα του δικού του μοντέλου.  Αλλά δεν θα τα αλλάξει και θα συνεχίσει μ’ αυτό. Μέχρι νεοτέρας.

Η δεύτερη εκδοχή είναι πως με δεδομένα τα στενά περιθώρια χρόνου για δουλειά, ο Γιαννίκης επέλεξε για το πρώτο παιχνίδι, να πάει στην ασφάλεια ενός συστήματος που έχουν δουλέψει πολύ οι ποδοσφαιριστές με τον προηγούμενο προπονητή. Ένα σύστημα που το έχει εφαρμόσει η ομάδα σχεδόν σ’ όλα τα φετινά ματς και οι παίκτες το ξέρουν. Όσο το ξέρουν. Σ’ αυτή την εκδοχή, το 4-2-3-1 το κράτησε ο Γιαννίκης για το πρώτο του παιχνίδι, ενδεχομένως οριακά να τον κρατήσει και για ένα δεύτερο, αλλά μετά θα πάει σ’ αλλαγές.

Θυμίζω πως η μέχρι τώρα πορεία του Γιαννίκη, έχει δείξει πως είναι ένας προπονητής που του αρέσει το 4-4-2. Και του αρέσει πολύ. Βεβαίως αν στην ΑΕΚ αποφασίσει να το εφαρμόσει χωρίς τον Καρίμ δίπλα στον Αραούχο, αλλά με μια επιλογή όπως ο Τσούμπερ ή όπως ο Άμραμπατ, θα μοιάζει αρκετά με 4-2-3-1. Χωρίς όμως να είναι ίδιο, καθώς θα έχει διαφορές και στον τρόπο που θα παίζει η ΑΕΚ με την μπάλα στα πόδια, αλλά και χωρίς την μπάλα στα πόδια.

Ούτε δογματικός, ούτε με αλλαγές μόνο για την αλλαγή

Από την άλλη μεριά, ο Γιαννίκης δεν είναι προπονητής δογματικός με τα συστήματα. Ο ίδιος σε μια παλαιότερη συνέντευξή του, είχε πει ότι κάποτε ήταν κολλημένος με σχήματα με τετράδα στην άμυνα, μέχρι που διαπίστωσε πως και με τριάδα, μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου καλά το αγωνιστικό μοντέλο που με βάση την φιλοσοφία του, θέλει να εφαρμόσει. Επομένως προφανώς και ο Γιαννίκης είναι ανοικτός ακόμα και σ’ ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα, απ’ αυτό που παίζει μέχρι τώρα η ΑΕΚ. Και δεν θα διστάσει να το κάνει, αρκεί να διαπιστώσει πως ταιριάζει.

Από την στιγμή που μπαίνει δυνατά στην αγωνιστική εξίσωση ο Μήτογλου, από την στιγμή που υπάρχει ο Λε Ταλέκ με τα συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και από την στιγμή που ειδικά στο αριστερό άκρο της άμυνας (αλλά ίσως και στο δεξί), υπάρχει ο Μοχαμάντι που μπορεί να πάρει όλη την πλευρά, η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, έχει βάση. Και φυσικά θέση σ’ αυτή τη συζήτηση, δεν έχουν αντιποδοσφαιρικές αναζητήσεις, για το εάν ένας τέτοιος σχηματισμός είναι επιθετικογενής ή αμυντικογενής. Αυτά είναι λυμένα.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Η κουβέντα είναι καθαρά υποθετική. Δεν έχει συμπληρώσει καν δυο ολόκληρες εβδομάδες ο Γιαννίκης στην ΑΕΚ και πάμε ψαχουλεύοντας για να καταλάβουμε την φιλοσοφία του και να αποκτήσουμε μια εικόνα απ’ αυτά που θα δούμε από την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Το σίγουρο είναι, πως ο προπονητής δεν πρόκειται να κάνει τίποτα με το σύστημα της ομάδας χωρίς πρώτα να το έχει δουλέψει πολύ. Και αυτό φάνηκε από την διαχείριση της πρώτης εβδομάδας. Επίσης ούτε καν θα μπει στην διαδικασία να δουλέψει καν, αν δεν θεωρεί πως μπορεί να ταιριάξει και να είναι αποτελεσματικό. Όμως από την άλλη μεριά, έτσι όπως είδαμε τον Γιαννίκη να λειτουργεί από τις πρώτες μέρες, είναι καθαρό πως καμία αλλαγή, δεν είναι out of the question, που λέμε και στο Λιβάδι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X