Παιδιά, δεν κάνει καμιά επανάσταση στο ποδόσφαιρο ο άνθρωπος

Παιδιά, δεν κάνει καμιά επανάσταση στο ποδόσφαιρο ο άνθρωπος
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τον Αργύρη Γιαννίκη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αρκετοί φίλοι και γνωστοί μη ΑΕΚτζήδες, που έχω μιλήσει μετά το ματς με τον Ατρόμητο μου έχουν αναφέρει πως το παρακάνουμε με τον Αργύρη Γιαννίκη και η νίκη το βράδυ της Κυριακής. Το σκέφτηκα αυτό και πιστεύω πως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέτρημα της αξίας της νίκης στο ντεμπούτο του προπονητή, ιδιαίτερη υπερβολή δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνω μια λογική ανάδειξη κάποιων σημείων που πρέπει να κριθούν θετικά ως επίδραση στο συγκεκριμένο παιχνίδι κι όχι κάτι παραπάνω.

Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να μην αναδεικνύεται το γεγονός πως ο κόσμος της ΑΕΚ έχει υποδεχθεί πολύ θετικά τη συγκεκριμένη επιλογή κι αυτό είναι μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσει ο άνθρωπος στο μεγαλύτερο βήμα που επιχειρεί κι αυτός στην ως τώρα καριέρα του.

Κάποια άλλα είναι που θεωρώ εγώ λίγο υπερβολικά. Πιο συγκεκριμένα βλέπω μια υπέρ-ανάλυση του πως δούλεψε στις πρώτες μέρες του ο Γιαννίκης, τι έκανε πριν το ματς, το έκανε μετά το ματς, πόσες φορές το είδε ξανά, πόσο γρήγορα έκανε την ανάλυση κλπ. Όλα αυτά έχουν την αξία τους ρεπορταζιακά. Φυσικά έχουν ενδιαφέρον ως ρεπορτάζ, ως πληροφορία στον κόσμο που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν όσο το δυνατό περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα και τα στελέχη της.

Η λεπτή κόκκινη γραμμή

Υπάρχει όμως μια λεπτή κόκκινη γραμμή εδώ. Όλα αυτά που λέγονται και γράφονται και αναλύονται για την μεθοδολογία του νέου προπονητή της ΑΕΚ, δεν αποτελούν τίποτα επαναστατικό. Κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Γιατί στο τέλος θα αρχίσουμε να πιστεύουμε πως ήρθε κάποιος κι έφερε το ηλεκτρικό στους ξεχασμένους ιθαγενείς κάπου στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Αν μας προκαλούν εντύπωση πράγματα που θεωρούνται δεδομένα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όχι μόνο για τα προηγμένα πρωταθλήματα, αλλά και σε κάποιες ομάδες στην Ελλάδα ακόμη, τότε αυτό μόνο ένα πράγμα σημαίνει. Πως η ΑΕΚ επί σειρά ετών επιλέγει προπονητές όχι απολυτα προσαρμοσμένους στις πολύ σύνθετες απαιτήσεις των καιρών. Όλοι τους από κάτι έκαναν, αλλά αν κρίνω από τις εντυπώσεις που προκαλούν οι πρώτες μέρες του Γιαννίκη στην καθημερινότητα της ομάδας, το πλήρες πακέτο δεν το είχε κανένας.

Πάντα στον τρόπο δουλειάς αναφέρομαι. Το αποτέλεσμα ακόμη δεν το ξέρει κανένας. Στο τέλος μπορεί να αντικατοπτρίζει την διαφορά στο επίπεδο δουλειάς με τους προηγούμενους, μπορεί όμως και να είναι χειρότερο ακόμη και του πιο… χύμα απ’ όσους πέρασαν.

Βεβαίως θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερο ανταποδίδει όσα καταθέτεις σε αυτό, αλλά ακόμη μιλάμε για ποδόσφαιρο και πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Ωστόσο όσοι το σέβονται, μειώνουν πολύ τις πιθανότητες να λειτουργήσουν σε βάρος τους όσα μπορεί να επηρεαστούν κι από την συγκυρία ή την τύχη όπως λέμε πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή μας διαβάζουν και μας ακούν και στελέχη άλλων ομάδων, φαντάζομαι πως δεν πρέπει να προκαλεί και τα πιο κολακευτικά σχόλια το γεγονός πως φαίνεται να αναδεικνύουμε περίπου ως πρωτότυπα, κάποια στοιχεία που σε άλλες ομάδες έχουν γίνει αυτονόητα. Από την άλλη, σε κάποιο διάστημα από τώρα μπορεί κι αυτοί να… ξεπατικώνουν ό,τι θα γίνεται στην ΑΕΚ. Αλλά αυτός είναι στόχος. Όχι η σημερινή πραγματικότητα.


Ξεχωριστή περίπτωση ο Γιαννίκης

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο πρωτάθλημα, ήξεραν πως ο Γιαννίκης αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στους Έλληνες ( αν και όχι «ποδοσφαιρικά Έλληνας»), από την πλευρά του πως δουλεύει. Και είναι φυσικό γιατί τη δουλειά την έμαθε σε μια χώρα από αυτές που βγαίνουν μοντέλα που ακολουθούνται και διεθνώς.

Πιθανολογώ πως και στον ίδιο θα κάνει τεράστια εντύπωση το πως παρουσιάζονται τα στοιχεία της δουλειάς του στο πρώτο διάστημα, καθώς από εκεί που προέρχεται και με τα χρόνια δουλειάς που έχει πίσω του, είμαι σίγουρος πως θεωρεί ότι απλά δουλεύει με τον κανονικό τρόπο που πρέπει να γίνεται αυτή η δουλειά. Και αφιερώνει τις ώρες που κανονικά απαιτούνται για να εξαντλείς τις πιθανότητες σου να την κάνεις σωστά αυτή την δουλειά.

Προσωπικά για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Πως ο Γιαννίκης είναι το μοντέλο προπονητή που αν βγει στην ΑΕΚ, αν του πάνε καλά τα πράγματα στην ΑΕΚ, μπορεί να τραβήξει την ομάδα μακροπρόθεσμα ως κινητήρια δύναμη, στους δρόμους που είναι απαραίτητο να ακολουθήσει σε επίπεδο ποδοσφαιρικής οργάνωσης.

Αλλά είναι εξαιρετικά νωρίς, βασικά απαγορεύεται και να τα αναφέρουμε αυτά ακόμη. Είναι τόσα πολλά και δύσκολα αυτά που πρέπει να γίνουν για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους, που είναι ακόμη άτοπο και να το συζητάς. Απλά να ξέρουμε πως ως προοπτική, είναι μια πρώτη περίπτωση προπονητή μετά από πολύ καιρό στην ΑΕΚ, που αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X