Χήνας: «Με γεμάτο το γήπεδο στα Λιόσια θα γίνεται σεισμός»!

Χήνας: «Με γεμάτο το γήπεδο στα Λιόσια θα γίνεται σεισμός»!
Photo Credits: INTIME

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Γιώργος Χήνας μίλησε στον «Δ» για το νέο γήπεδο, το όραμα του Αγγελόπουλου, το οικονομικό πλάνο και την ομάδα της Ενωσης

Η  ΑΕΚ αλλάζει. Ο κύκλος των (απόλυτων) επιτυχιών έκλεισε με μια κακή σεζόν πέρυσι, αλλά είναι δεδομένο πως η Ενωση είναι εδώ. Στην επόμενη μέρα, άλλαξαν σχεδόν συθέμελα τα πάντα. Και πλέον, «χτίζονται» από την αρχή, με θεμέλιο λίθο το νέο γήπεδο των Ανω Λιοσίων. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια της ΑΕΚ, υπήρξε ατέλειωτη σπέκουλα και πολλοί καλοθελητές.

Το καράβι βγήκε από τη φουρτούνα, βάζει ξανά πλώρη για την κορυφή και όλα παίρνουν ξανά το δρόμο τους. Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Γιώργος Χήνας, η «ψυχή» του τμήματος μπάσκετ εδώ και χρόνια, δίνει στον «Δ» μια συνέντευξη σταθμός για όσα έγιναν και όσα έρχονται για την ΑΕΚ. Διαβάστε την και ετοιμαστείτε για τα καλύτερα που έρχονται…

– Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε εγκαίνια του γηπέδου και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι. Από την πλευρά της ομάδας, ποιο αίσθημα μπορείτε να μας αποτυπώσετε, μετά το πρώτο παιχνίδι μέσα στο σπίτι της;

«Νομίζω είναι μοναδικό το συναίσθημα, που δεν είχαμε την ευκαιρία να το ζήσουμε όσοι είμαστε τα τελευταία χρόνια στην ομάδα, το να έχεις το δικό σου σπίτι, δηλαδή αυτό που λέμε «μπήκαμε σπίτι» είναι πραγματικό. Το βασικό κομμάτι, είναι ότι παίζεις σε μια έδρα που την αισθάνεσαι δικό σου σπίτι, δεν είσαι φιλοξενούμενος όπως στο ΟΑΚΑ».

– Από ανθρώπους που είναι γύρω από την ομάδα, η διοίκηση, οι παίκτες, πως το εισέπραξαν όλο αυτό; Πήραν δύναμη από την εξέδρα;

«Ηταν συγκλονιστική η στιγμή που η ομάδα μπήκε για το ζέσταμα και την παρουσίαση στο γήπεδο. Ολοι οι παίκτες αυτό μου είπανε, ένιωσαν ανατριχίλα, όταν μπήκαν για τον πρώτο επίσημο αγώνα στο σπίτι μας».

– Στο πρώτο παιχνίδι είδαμε τα καλά, αλλά διαπιστώθηκαν και κάποιες αδυναμίες που δείχνουν ακόμα ότι το γήπεδο δεν είναι έτοιμο. Πότε εκτιμάται πως θα φτάσει στο επίπεδο που θα μπορεί να προσφέρει όλες τις ανέσεις;

«Αυτό που προσπαθήσαμε εξαρχής να κάνουμε, είναι να το κάνουμε λειτουργικό για να μπορέσει η ομάδα, αλλά και το παιδικό και το εφηβικό, να μπορούν να προπονηθούν καθημερινά εδώ. Αν έχει κάποια δομικά προβλήματα το γήπεδο, προσπαθήσαμε να λύσουμε πρώτα αυτά, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε την καθημερινότητα μας. Τώρα για να πάρει την τελική του μορφή, θα είναι την επόμενη σεζόν, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι του ‘22. Εσωτερικά θα έχει την τελική του μορφή, εσωτερικοί χώροι, αρένα κλπ. Εξωτερικά θα πάρει παραπάνω, ίσως να πάρει ακόμα και δύο χρόνια, μέχρι να φτιαχτούν τα εμπορικά καταστήματα, θα φτιάξουμε νέα πάρκινγκ εκτός της περίφραξης, χώρους άθλησης, έχουμε στο πρόγραμμα να βάλουμε και ένα ακόμα κλειστό με μπαλόνι για να έχουμε περισσότερες ακαδημίες. Οπότε ας πούμε, ότι μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν οι εσωτερικοί χώροι θα έχουνε διευθετηθεί και ακόμα ένα χρόνο θέλουμε για τα εξωτερικά».

– Είναι ικανοποιητικό για σας και πόσο στοχεύετε ώστε να υπάρχουν περισσότερες οικογένειες στο γήπεδο;

«Είναι ο νούμερα ένα στόχος και πιστεύω αυτό εννοεί ο πρόεδρος, όταν λέει, ότι έχουμε αποτύχει στο κομμάτι του κόσμου. Η προσέλευση δεν είναι αυτή που αναμένουμε επειδή δεν έχουμε προσελκύσει σωστά τις οικογένειες, αλλά τώρα που έχουμε το δικό μας σπίτι, τώρα θα το κάνουμε, για είναι νούμερο ένα στόχος».

«4.000 κόσμος εδώ θα είναι σαν να έχει 10-12 χιλιάδες στο ΟΑΚΑ»

– Για να κλείσουμε το θέμα του γηπέδου, πολύ λόγος γίνεται για τον αριθμό διαρκείας της ομάδας. Σε σχέση και με τις άλλες ομάδες υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου;

«Τα διαρκείας έκλεισαν λίγο κάτω από τα 1800. Σαν απόλυτος αριθμός είναι πολύ μικρός, όταν μιλάμε για το μέγεθος της μπασκετικής ΑΕΚ. Απλά, αν βάλουμε στο ζύγι όλα τα δεδομένα, συν το γεγονός, ότι φοβάται ο κόσμος να έρθει, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, το βλέπω και από άλλες ΚΑΕ, νομίζω ότι υπάρχει ικανοποίηση. Το θέμα είναι να στηρίξει ο κόσμος και στα παιχνίδια με απλά εισιτήρια. Είναι ένα γήπεδο που χωράει περίπου 8.200, δεν μπορούμε να βάλουμε παραπάνω από 6.500 λόγω κόβιντ, αλλά 4.000 κόσμος εδώ είναι σαν να έχει 10-12 χιλιάδες στο ΟΑΚΑ».

– Ο πρόεδρος πώς ήταν μετά το πρώτο ματς; Τον είδατε να ονειρεύεται πώς θα είναι το γήπεδο γεμάτο;

«Αυτό ήταν που συζητήσαμε και πιστεύουμε, ότι θα είναι κάτι σαν να γίνεται ένας μικρός σεισμός! Δηλαδή το νιώθεις όταν κάθεσαι στην αρένα και προχθές που είχε 3.000 κόσμο, έχει απίστευτη ακουστική αυτό το γήπεδο. Δηλαδή αν γεμίσει αυτό το γήπεδο, δεν νομίζω ότι μπορεί να περάσει κάποιος από εδώ».

– Η ΑΕΚ πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι, ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε τόσο πολύ και παρά τις Κασσάνδρες που έβλεπαν διάλυση, η ομάδα είναι κανονικά εδώ. Δώστε μας ένα μικρό περίγραμμα όσων έγιναν για να φτάσουμε η ομάδα να συμμετέχει κανονικά και επίσης που είμαστε στα οικονομικά αυτήν την στιγμή.

«Νομίζω το κακό που κάναμε αυτό το καλοκαίρι είναι ότι δεν αντιδρούμε άμεσα όταν μας ρίχνουν λάσπη. Εμείς ξέραμε ότι θα λυθούν τα προβλήματα, αλλά αυτό που γίνεται επικοινωνιακά δημιουργεί μεγάλα θέματα. Φυσικά και έγινε τεράστιος αγώνας, δηλαδή παίζαμε με τις ημερομηνίες γιατί έπρεπε να πληρωθούν πολλά χρήματα και πληρώθηκε ένα τεράστιο ποσό, υπήρχε πολύ μεγάλο άγχος. Εγινε τεράστια προσπάθεια και από το προσωπικό της ΑΕΚ, όσον αφορά το να ετοιμαστεί το γήπεδο. Το βασικό θέμα εδώ πέρα είναι ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν έχει αφήσει την ομάδα αβοήθητη ποτέ. Η λάσπη που έφαγε αυτός ο άνθρωπος και η ΚΑΕ είναι δυσανάλογη με τα χρήματα που έχει βάλει και τι έχει προσφέρει, δηλαδή μας συμπεριφέρθηκαν λες και είμαστε ομάδα που μόλις ανέβηκε στην Α1 και δεν έχει πληρώσει τίποτα, ενώ έχουν μπει στην ομάδα 17-18 εκατομμύρια. Ξεχνάνε βέβαια όλοι, ότι πέρυσι μπήκαμε μπροστά στην κεντρική διαχείριση με την ΕΡΤ και χάσαμε χρήματα, δεν υπάρχει ομάδα που να έκανε όλα αυτά παράλληλα. Δηλαδή και το Φάιναλ-8 και το γήπεδο και να μπούμε στην κεντρική διαχείριση, αυτά είναι άθλοι, πραγματικά είναι άθλοι. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η περυσινή χρονιά έχει διακανονιστεί, φέτος οι πληρωμές γίνονται on-time και το μεγάλο μας θέμα είναι το γήπεδο, γιατί επειδή βρίσκεται ακόμα στο 30%, θέλει μια χρηματοροή σημαντική και εκεί θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε, γιατί παράλληλα τρέχει και το αγωνιστικό, τρέχουν και οι διακανονισμοί από τα μπαν, όμως είναι πράγματα που δεν μπορείς να αφήσεις πίσω».

«Το γήπεδο είναι κάτι παραπάνω από τους τίτλους»

– Υπάρχει κάποιο οικονομικό πλάνο σε βάθος χρόνου για εξόφληση των χρεών της ομάδας;

«Υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το αισιόδοξο σενάριο είναι μέχρι της 30/6/22, το πιο νορμάλ είναι μέχρι το τέλος του ‘22 που θα μπορούμε να έχουμε καθαρίσει από όλες τις οφειλές του παρελθόντος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και το κονδύλι της περιφέρειας, γιατί όσο πιο γρήγορα ετοιμαστεί το γήπεδο, θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλα events, όπως συναυλίες και να έχουμε έξτρα έσοδα που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες εξόφλησης. Το γήπεδο είναι ένας θησαυρός με αυτά που μπορεί να σου δώσει, θεωρώ ότι το γήπεδο μας είναι κάτι παραπάνω από τους τίτλους».

– Η ομάδα έχει ένα δύσκολο ξεκίνημα, ο πρόεδρος έχει βάλει και φέτος ψηλά τον πήχη, μίλησε για δύο τελικούς, για Φάιναλ-4 στην Ευρώπη. Με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, η εικόνα που υπάρχει μέσα στην ομάδα ποια είναι;

«Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Από την εμπειρία μου δεν έχει χαθεί, ούτε κερδηθεί τίτλος, ούτε τον Οκτώβριο, ούτε τον Νοέμβριο. Δηλαδή θυμίζω και την πρώτη χρονιά του Παπαθεοδώρου, η ομάδα ξεκίνησε με ένα βαρύ 1-4 και μετά έκανε 21 συνεχόμενες νίκες. Το μπάσκετ είναι ένα παζλ που θέλει χρόνο για να το συνδέσεις και αυτό δεν είναι υπεκφυγή, είναι πραγματικότητα. Εγώ πιστεύω, ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί, γιατί πιστεύω και στον κόουτς και στο ρόστερ που φτιάχνουμε, το οποίο φυσικά θα εμπλουτιστεί για να είμαστε έτοιμοι στα σημαντικά».

– Πώς καταλήξατε στην επιλογή του Δέδα και τι κριτήρια λάβατε υπόψη;

«Τα κριτήρια ήταν, ότι θέλαμε να δούμε ένα διαφορετικό μπάσκετ και η μετάβαση στο γήπεδο, όπως έχει πει και ο πρόεδρος, έπρεπε να συνδεθεί με κάτι πιο φρέσκο, ένα πιο σύγχρονο μπάσκετ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις που πάει το μπάσκετ, πάει στην ταχύτητα και στο σουτ, που αυτά είναι στοιχεία του παιχνιδιού του κόουτς. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι ένα φρέσκο πρόσωπο, γιατί ο Δέδας είναι ένας προπονητής που έχει κάνει σταδιακά βήματα, όχι άλματα, έχει πετυχημένο έργο όπου έχει δουλέψει και νομίζω είναι overachiever, όπου έχει πάει έχει κάνει περισσότερα πράγματα από το μπάτζετ που του δόθηκε. Με δεδομένη την μείωση του μπάτζετ και ότι η ομάδα έπρεπε να παραμείνει ανταγωνιστική, θέλαμε έναν άνθρωπο που να μπορεί να τα συγκεράσει και τα δύο».

– Πλέον με περισσότερο καθαρό μυαλό, τι νομίζετε ότι έφταιξε στην περυσινή σεζόν, ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα;

«Νομίζω, ότι ποντάραμε πολλά στο Φάιναλ-8, όχι οικονομικά. Η ψυχική υγεία της ομάδας στηρίχτηκε πάνω στην κατάκτηση του BCL. Προφανώς για μας στην κορύφωση της σεζόν τον Μάρτιο, συνέβησαν πράγματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά. Πήγαμε να παίξουμε τα κρίσιμα ματς με Νίζνι και Στρασμπούργκ στο BCL χωρίς ψηλό, αλλά είχε ήδη χαλάσει το κλίμα τότε».

«Κάναμε πρόταση σε Ζήση, Ματσιούλις -Αποφάσισαν να σταματήσουν»

– Αρα είναι και αυτός ένας λόγος που όλο το ρόστερ το περυσινό άλλαξε;

«Είναι σίγουρα ένας λόγος. Αν εξαιρέσεις τον Κατσίβελη, που του κάναμε πρόταση για να μείνει, δεν κάναμε πρόταση σε κανέναν άλλο που συνεχίζει να παίζει, αυτό είναι κάτι δεδομένο. Κάναμε πρόταση σε Ζήση και Ματσιούλις, αλλά αποφάσισαν να σταματήσουν. Γενικά θέλαμε μια αλλαγή, να ξαναχτίσουμε από το μηδέν και αν τώρα στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν αποστολή αυτοκτονίας, πιστεύω μέσα στην χρονιά θα δικαιωθούμε».

– Ολα αυτά πως τα βλέπει ο Αγγελόπουλος, τον βλέπετε ακόμα να έχει την ίδια καψούρα με την ομάδα δεδομένου, ότι τώρα είναι πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος

«Εχει μεγαλύτερη καψούρα τώρα και αυτό είναι που δεν του επιτρέπει να είναι συνειδητοποιημένος. Δηλαδή εγώ σκέφτομαι πιο ρεαλιστικά, ο πρόεδρος σκέψου με παίρνει κάθε βράδυ να μάθει τι γίνεται στην προπόνηση. Είναι φανταστικό αυτό. Θέλει κάθε μέρα να μαθαίνει τα αγωνιστικά νέα, έχει φοβερή καψούρα. Ενεργοποιείται καθημερινά για τα θέματα της ομάδας, θέλει να γνωρίζει, θέλει να μαθαίνει και αν μπορούσα κάπως να τον χαρακτηρίσω είναι οραματιστής. Δηλαδή ήθελε να πάρουμε ένα τίτλο, δεν σταματάει εκεί, θέλει να φτιάξουμε γήπεδο, μετά το γήπεδο νέο στόχο. Δεν σταματά τόσο εύκολα η ζεστασιά που έχει για την ομάδα. Οσα είπε τα έχει κάνει, για αυτό είπα, ότι είναι πολύ άδικη η κριτική σε σχέση με αυτά που έχει κάνει. Πολλές φορές του λέω, δες πόσα έχουν ξοδέψει οι Αγγελόπουλοι και οι Γιαννακόπουλοι μέχρι να πάρουν τον πρώτο τίτλο και δες πόσα εσύ, αυτό που λέμε πληρώνω για να μάθω. Οι άλλοι έκαναν 10 χρόνια και ο Μάκης στα 2 χρόνια πήρε τίτλο».

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X