Μπροστά μας ένα «καρέ» αγώνων... με ζουμί

Μπροστά μας ένα «καρέ» αγώνων... με ζουμί
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τον Αργύρη Γιαννίκη και το πρόγραμμα της ΑΕΚ που έρχεται στο πρωτάθλημα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι συνεντεύξεις Τύπου δεν κερδίζουν αγώνες, ούτε φέρνουν βαθμούς. Εκτός αν είσαι κάποιος μετρ των «mind games», αλά Μουρίνιο και παίζεις και… σε αυτό το γήπεδο, στην διαμόρφωση κλίματος που πιστεύεις πως σε βολεύει. Ο Γιαννίκης λοιπόν την Πέμπτη εκτέλεσε μια τυπική υποχρέωση, χωρίς να κερδίσει, αλλά ούτε και να χάσει τίποτα. Μας έδειξε όμως κάτι. Ότι το κουράσαμε πολύ με τις αναλύσεις επί αναλύσεων για το στυλ του, τι έκανε στον ΠΑΣ, τι θα κάνει στην ΑΕΚ, τι στυλ παιχνιδιού να περιμένουμε κλπ. Κι όντως το κουράσαμε.

Για την ακρίβεια έπαθα πλάκα με τα περισσότερα που διάβασα κι άκουσα τις προηγούμενες μέρες. Πραγματικά μου είναι αδύνατο να καταλάβω πως μπορείς να κάτσεις να πάρεις τα στατιστικά στοιχεία του ΠΑΣ πέρσι και να βγάλεις συμπέρασμα για το τι θα γίνει με την ΑΕΚ τώρα. Και να το αναλύσεις κιόλας.

Ενας προπονητής που θέλει το μάξιμουμ

Είναι τελείως άτοπο, εκτός αν μιλάμε για κάποια ακραία περίπτωση όπως του Καρντόσο, που έχει ένα βιβλίο με κανόνες και πάει ντουγρού να το εφαρμόσει, ανεξαρτήτως του που βρίσκεται. Δεν έχει δώσει κάποιο τέτοιο δείγμα ο Γιαννίκης. Στον ΠΑΣ είδα έναν προπονητή που προσπάθησε και κατάφερε να πάρει το μάξιμουμ από αυτό που είχε. Που πάντα παραμένει και ο βασικός στόχος ενός προπονητή γενικώς.

Είπε το αυτονόητο. Τι θα παίξεις, εξαρτάται από την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά που διαθέτεις. Οπότε η μόνη χρησιμότητα που έχει για μένα η παρουσία του στον ΠΑΣ ως δείγμα για μας, είναι αυτό που είπα πιο πάνω: Η επιτυχία του στο να εξαντλήσει τις δυνατότητες αυτής της ομάδας. Που είχε μακράν κιόλας το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία και δεν μπορούσε να φτιάξει μια ενδεκάδα ξένων, όπως περίπου έκανε ο Βόλος για παράδειγμα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Γιαννίκης έβαλε πιο πίσω σε προτεραιότητα το πόσο γρήγορα θα φτάσει στον τρόπο παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του ως στόχο. Προέχουν οι νίκες, είπε ξεκάθαρα και σωστά. Σχόλιο που παραπέμπει σε έναν επαγγελματία προσγειωμένο, που δεν θα κάνει βήματα παραπάνω από αυτά που του υποδεικνύουν τα δεδομένα που βρίσκει στην ομάδα. Από πλευράς φυσικής κατάστασης, χαρακτηριστικών των παικτών κλπ. Κι ελπίζω αυτό να δούμε και στην πράξη.


Μια τετράδα αγώνων που είναι πολύ περίεργη

Από κει και πέρα… Υπάρχει μια τετράδα αγώνων μπροστά μας στο πρωτάθλημα, πριν το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ που είναι πολύ περίεργη για ξεκίνημα νέου προπονητή. Μέσα Ατρόμητος, έξω Βόλος, μέσα Άρης, έξω Απόλλωνας. Είναι παιχνίδια δύσκολα, όπως όλα πλέον στο πρωτάθλημα για να λέμε την αλήθεια. Αλλά είναι όλα παιχνίδια επίσης που η ΑΕΚ εκ των πραγμάτων θα μπει στο γήπεδο ως λιγότερο ή περισσότερο φαβορί για τη νίκη. Σε όποια κατάσταση και να ήταν, θα συνέβαινε αυτό. Ωστόσο τώρα κι από πλευράς δυναμικότητας, δεν μπορεί παρά να είναι το φαβορί σε όλα αυτά τα ματς.

Άρα μιλάμε για μια τετράδα αγώνων που αποτελούν μαζί ευκαιρία, αλλά και παγίδα για το ξεκίνημα με νέο προπονητή. Είναι παιχνίδια που την ανάγκη γι’ αυτό που είπε ο Γιαννίκης, δηλαδή προτεραιότητα σε πλάνο νίκης σε σχέση με την εξέλιξη της αγωνιστικής ταυτότητας της ομάδας, την κάνουν ακόμη μεγαλύτερη.

Στην ουσία, είναι μια τετράδα αγώνων που θα ορίσει το επίπεδο που θα βρίσκεται η ΑΕΚ βαθμολογικά με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν πάρει η ομάδα αυτά τα ματς όλα, πολύ δύσκολα δεν θα μπει στα play offs ως άμεση διεκδικήτρια του τίτλου. Ναι, το πάω μακριά, αλλά κάτι τέτοιες σειρές αγώνων είναι που έχουν ορίσει την τύχη της ΑΕΚ τις αμέσως προηγούμενες σεζόν. Με απώλειες που όταν τις έχεις, δεν μπορείς να θεωρείσαι διεκδικητής.

Δεν έχω πρόβλημα εδώ και μήνες να υποστηρίζω πως η ΑΕΚ πρέπει να έχει ως προτεραιότητα φέτος να γίνει ομάδα κι αυτή συνεχίζει να είναι η άποψη μου. Όμως από την άλλη πλευρά σε μια τέτοια διαδικασία έχεις ανάγκη να βρίσκεις και ψυχολογικά στηρίγματα, ειδικά όταν είσαι και στην αρχή μιας νέας παρουσίας στον πάγκο. Τα ψυχολογικά στηρίγματα τα έχει ανάγκη η ΑΕΚ κι από αυτή την άποψη τα προσεχή τέσσερα ματς έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί μπορεί να τα δώσουν για καιρό αυτά τα στηρίγματα.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X