Να μιλήσουμε λοιπόν για τον Αργύρη Γιαννίκη...

Να μιλήσουμε λοιπόν για τον Αργύρη Γιαννίκη...
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο προσωπικό του blog για την πρόσληψη του Αργύρη Γιαννίκη στην ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πρώτα απ’ όλα δεν έχω φυσικά ιδέα τι μπορεί να κάνει ο Αργύρης Γιαννίκης στην ΑΕΚ. Ξέρω πως δεν έχει πάρει αυτή η ομάδα πρωτάθλημα με Έλληνα προπονητή μεταπολεμικά τουλάχιστον. Ήταν στον πάγκο ο Ανδρέας ο Σταματιάδης ως βοηθός του Πούσκας που είχε φύγει στα τελειώματα το 1979. Από κει και πέρα έχουν πάρει κύπελλο μεταπολεμικά πάντα Νεγρεπόντης, Τζανετής, Ραβούσης, Παθιακάκης, Μανωλάς. Και υπάρχει και μια τεράστια επιτυχία με το Ουζουνίδη στον πάγκο. Η πρόκριση στο Champions League τον Αύγουστο του 2018. Φυσικά τα ιστορικά δεδομένα είναι για να καταρρίπτονται.

Από την άλλη ο Γιαννίκης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, λίγο… εξωτική. Είναι Έλληνας, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι κιόλας. Τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία του στο ποδόσφαιρο δεν έχει και πολλά πράγματα που να παραπέμπουν στις εμπειρίες κάποιου συναδέλφου του Έλληνα που να ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο εδώ, εντός συνόρων. Ταυτόχρονα όμως έχει πλέον και την εμπειρία της Ελλάδας.

Εμπειρία γενικώς έχει. Κακώς θεωρείται γενικώς άπειρος. Έχει μάλιστα εμπειρία κι εμπειρίες συγκεκριμένες, που οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του στην ελληνική Super League 1, δεν έχουν. Ελάχιστοι τις έχουν για την ακρίβεια.


Το παράδειγμα Μπάγεβιτς και ο σεβασμός στα αποδυτήρια

Τώρα το γιατί στην ΑΕΚ υποχρεωτικά είναι εγγύηση επιτυχίας μόνο η θητεία προηγουμένως σε πολύ υψηλό επίπεδο, ούτε το κατάλαβα ποτέ, ούτε και ισχύει. Ο κορυφαίος προπονητής στην νεώτερη ιστορία της ΑΕΚ, ήρθε με θητεία λίγων χρόνων στην Βελέζ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Φυσικά υπάρχουν άλλοι που ήρθαν με περγαμηνές μεγάλες. Άλλοι πέτυχαν, άλλοι απέτυχαν.

Είναι γνωστό πως θεωρείται ότι οι Έλληνες προπονητές δεν είναι εύκολο να βρουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα αποδυτήρια. Θέλουμε να το πιστεύουμε αυτό. Γενικά είτε είσαι Έλληνας, είτε είσαι ξένος, τον σεβασμό τον κερδίζεις, δεν μπορεί να τον επιβάλλει κανείς για πάρτη σου. Κι αυτό πιστεύω το ξέρει ο Γιαννίκης. Τον κερδίζεις, ειδικά στην εποχή μας, κυρίως με το να κάνεις τους ποδοσφαιριστές να πιστέψουν πως θα κερδίσουν με το να σε ακολουθήσουν. Και ως ομάδα και ως άτομα.

Τα τσουβαλιάσματα που κάνουμε εμείς απ’ έξω, οι προβλέψεις με βάση τις παραστάσεις που έχουμε ως τώρα, η σιγουριά πως δεν πρόκειται να πετύχει ο Γιαννίκης επειδή στην ΑΕΚ είναι έτσι και στην Ελλάδα εδώ, έχουν την λογική τους, αλλά δε πάει να πει πως είναι και δόγματα.

Επίσης, δε μου λέει τίποτα το να είχε ασχοληθεί η ΑΕΚ με τον Λουτσέσκου, ενώ παράλληλα κοίταζε και τον Γιαννίκη, να έχει ασχοληθεί με τον Ρεμπρόφ ενώ παράλληλα κοίταζε και τον Γιαννίκη, να παίρνει τελικά τον Μιλόγεβιτς, ενώ μέχρι… το παρά πέντε κοίταζε και τον Γιαννίκη.


Το σημειώνω επειδή είδα και φίλοι μου να στέκονται σε αυτό ως πηγή προβληματισμού. Η δική μου οπτική στο συγκεκριμένο είναι πως πρόκειται απλώς για κάτι δηλωτικό του πόσο πολύ σκέψη έχει πέσει στην ΑΕΚ για τον Γιαννίκη εδώ και καιρό. Δηλαδή ήταν πάντα σοβαρά μέσα στο μυαλό του Δ. Μελισσανίδη, παράλληλα με πολύ πιο «πιασάρικες» περιπτώσεις.

Το περιθώριο που δίνει η ΑΕΚ

Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως είναι πάρα πολλοί οι ΑΕΚτζήδες που από τη μία έβλεπαν πως δεν περπάταγε με τον Μιλόγεβιτς κι από την άλλη βλέπουν με επιφύλαξη μεν, αλλά παράλληλα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έλευση του Γιαννίκη. Το είπα κι εγώ στο τελευταίο video – σχόλιο εδώ στο enwsi, πως θεωρώ ότι ποδοσφαιρικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Βεβαίως το ζήτημα είναι πάντα πόσο περιθώριο δίνει η ΑΕΚ για να έρθει στο προσκήνιο το ποδόσφαιρο εντός της. Πόσο θα έχει εξασφαλισμένες κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις ο άνθρωπος για να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του. Εδώ η αλήθεια είναι πως έχει να κάνει με τέρατα. Από τη μια εσωτερικές παθογένειες και ειδικά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και μέσα στην ομάδα την τελευταία τριετία, από την άλλη… εμείς. Δεν είναι εύκολο.

Απ΄όσο ξέρω, ο Γιαννίκης δεν έχει ζητήσει να του βάλουν πλάτη και να του δώσουν χρόνο, ανεξαρτήτως του τι θα γίνεται με τα αποτελέσματα. Δεν έχει θέμα να κριθεί με όρους πρωταθλητισμού, όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε προπονητή στην ΑΕΚ. Μάλιστα πιστεύει πως αυτή η ομάδα μπορεί να το πάει ακόμη και μέχρι τέλους.


Από την άλλη πλευρά όμως, εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και κυρίως – αυτό που έχω λυσσάξει να λέω απο δω- ρεαλιστές.

Το συγκεκριμένο προφίλ και η δίψα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ όπως άπειρες φορές έχω επαναλάβει από τα τέλη της περσινής σεζόν ήδη, ό,τι και να γίνει δεν είναι εύκολο να πατούσε ένα κουμπί κι από την κατάσταση αγωνιστικής διάλυσης, να γίνει ισότιμη διεκδικήτρια φέτος, απέναντι σε έναν αντίπαλο που όσο εκείνη έχανε τον μπούσουλα μετά το 2018, έχτιζε συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ. Αυτό ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα ίσχυε με τον Λουτσέσκου ή τον Ρεμπρόφ, ίσχυσε με τον Μιλόγεβιτς, θα ισχύει και με τον Γιαννίκη.

Η δίψα να γίνουμε διεκδικητές ισότιμοι άμεσα, έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της. Το βασικό καλό είναι πως δείχνει ότι η ομάδα και ο κόσμος δεν έχουν χάσει τα στοιχεία της ταυτότητας της ΑΕΚ. Το κακό είναι πως μπορεί να σε οδηγήσει στο να μη σταθμίσεις σωστά κάποια πράγματα και να κάνεις λάθη σε εκτιμήσεις.

Η ΑΕΚ δεν πιστεύω πως έκανε λάθος με τον Μιλόγεβιτς. Στο να θεωρήσει δηλαδή πως όπως ήρθαν τα πράγματα δεν έβγαινε τίποτα να το συνεχίσουμε. Τον θεωρώ πολύ καλό προπονητή, αλλά πιστεύω πως η Βελέζ δημιούργησε μια κατάσταση πολυ΄άσχημη για καινούργιο προπονητή στην ΑΕΚ και το Ηράκλειο και η Τούμπα δεν βοήθησαν καθόλου. Ναι, είναι μια νέα ομάδα, αλλά για να λειτουργήσει ένα νέο πλάνο, θέλει και ένα δύο θετικά «τσιμπήματα» στην αρχή για να αρχίζει να χτίζεται λίγο η πίστη. Και μέσα στην ομάδα και στον κόσμο. Με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς κάθε άλλο παρά έγινε αυτό, δυστυχώς.

Και με τον Γιαννίκη σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει το ίδιο. Κι ελπίζω να γίνει. Αλλά ας έχουμε τον ρεαλισμό ως βασικό οδηγό στο πως θα εκτιμήσουμε το πρώτο διάστημα της παρουσίας του. Καλό θα κάνει στην ΑΕΚ αυτό.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X