Μακάρι ο Γιαννίκης να έχει την τύχη και το δυναμισμό που δεν είχε ο Μοράις

Μακάρι ο Γιαννίκης να έχει την τύχη και το δυναμισμό που δεν είχε ο Μοράις
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στην ΑΕΚ το 2016 και εξηγεί πως ο Γιαννίκης θα αποφύγει την τύχη του Μοράις

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με ευχολόγιο στον τίτλο σήμερα, παρόλο που δεν είναι από αυτά που μου αρέσουν διότι όταν χρησιμοποιούνται σχηματίζεται και η εντύπωση ότι δεν προκύπτει ιδιαίτερη πίστη για την επιλογή ή τέλος πάντων ότι με τόσες και τόσες αστοχίες στο θέμα του προπονητή πως να προκύπτει σοβαρή ελπίδα ότι τώρα θα αλλάξουν όλα προς το καλύτερο; Με το «μακάρι» θα τραβήξει και η ιστορία του Αργύρη Γιαννίκη που μόλις ξεκίνησε τη δική του πορεία στην ΑΕΚ. Σιδεροκέφαλος να είναι ο άνθρωπος και να αντέξει, να είναι ψύχραιμος και δυνατός με όλα αυτά που θα συναντήσει στις δύσκολες στιγμές.

Εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος και συνήθως αυτοί είναι χαρακτήρες κλειστοί και πειθαρχικοί στη δουλειά. Θα εισέλθει για πρώτη φορά σε αποδυτήρια μεγάλης ομάδας και θα είναι απόλυτα λογικό να έχει το σχετικό άγχος. Εδώ είχαν άλλοι κι άλλοι, πολύ πιο παλιοί στο χώρο και μπαρουτοκαπνισμένοι. Ο τελευταίος εξ αυτών, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, καταπλακώθηκε από το βάρος της ευθύνης, ξεφυσούσε κι αγκομαχούσε κοιτάζοντας το γήπεδο. Η ευθύνη της ΑΕΚ και η δική του πεποίθηση ότι δεν υπήρχε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τον κατασπάραξαν. Δεν είναι ένας απλός πάγκος, ούτε καν ηλεκτρικός. Είναι ένας κυνικός ανθρωποδιώχτης.

Η επιλογή του Γιαννίκη μου θυμίζει πολύ την κατάσταση του 2016, όταν πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν η ΑΕΚ αποφάσισε την απομάκρυνση του Τιμούρ Κετσμπάγια. Τέτοιες ημέρες ήταν, 18 του Οκτώβρη συγκεκριμένα, όταν η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τον Ζοζέ Μοράις. Ήταν ένα πείραμα το οποίο δεν πέτυχε παρόλο που άπαντες τότε εισπράτταμε την -εντός των αποδυτηρίων (και των τειχών γενικότερα)- απόλυτη ικανοποίηση για το προπονητικό επίπεδο δουλειάς του. Όλοι παραδέχονταν ότι στο τακτικό κομμάτι ο Πορτογάλος ήταν εξαιρετικός, όμως εντός των γηπέδων, η τύχη δεν του χάριζε ούτε τον πυρετό της!

Είμαι μάλιστα σε θέση να γνωρίζω -όπως και άλλοι ρεπόρτερ με εξειδίκευση στα αποδυτήρια- ότι τότε οι παίκτες στεναχωρήθηκαν επειδή όλα όσα προσπαθούσαν να αλλάξουν μέσα από τις προπονήσεις, δεν έβγαιναν στους αγώνες. Επίσης επεσήμαναν ότι όσο ο καιρούς περνούσε, τόσο ο πράος και προσιτός Μοράις εμφάνιζε όλο και περισσότερο στρες, το άγχος του είχε αφαιρέσει τη χαρά της καθημερινότητας και του παιχνιδιού. Το τέλος της συνεργασίας ήρθε γρήγορα και τον Γενάρη συντελέστηκε το πρώτο (από τα τρία και πιο επιτυχημένο από όλα) «κασκαντεριλίκι» του Μανόλο Χιμένεθ.

Ο χειρισμός του Γιαννίκη τις πρώτες εβδομάδες, θα καθορίσει τη συνέχεια

Ασφαλώς ο Γιαννίκης δεν είναι κάποιος ξέμπαρκος της ελληνικής πραγματικότητας. Την έζησε από κοντά πέρυσι στα Γιάννινα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις μεγάλες ομάδες, παρουσιάζοντας τον ΠΑΣ αποφασισμένο να παίξει και όχι να χαλάσει τις αναμετρήσεις, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους να εκτιμηθεί από τον περίγυρο των ισχυρών. Το όνομά του εντός ΑΕΚ, δεν συζητήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το νικηφόρο (0-2) πέρασμα των Ιωαννίνων από το ΟΑΚΑ, ακουγόταν ήδη από πιο πριν. Ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι, όταν αντιμετωπίστηκε ως ένας εκ των υποψηφίων για την άκρη του πάγκου, επικράτησε η άποψη ότι δεν ήταν ώρα για πειράματα. Και είναι τώρα;

Προφανώς και είναι… Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι δεν θα δοθεί χρόνος για αναζήτηση τεχνικού στο εξωτερικό -και οι περιπτώσεις των Δώνη και Ουζουνίδη ακυρώθηκαν ως «καμένες»- για να έχει η ομάδα προπονητή στα αμέσως επόμενα ματς, ο Γιαννίκης ήταν μια λογική ποδοσφαιρική προσέγγιση. Την περίμενε αυτή τη δουλειά -μαζί και του Άρη όπως μου ειπώθηκε- και τη δούλευε στο μυαλό του για να είναι έτοιμος. Προφανώς πέρα από το δικό του feeling, κάποιος του είχε «σφυρίξει» ότι σε περίπτωση που η κατάσταση με τον Μιλόγεβιτς στράβωνε, θα ήταν εκ των βασικών υποψηφίων. Βασικά, δεν υπήρξε και άλλος στην κουβέντα για να τον κοντράρει πραγματικά.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με τεχνικό ο οποίος καταφθάνει άοπλος στην αρένα με τα λιοντάρια. Έχει διαβάσει το ρόστερ, έχει διαβεβαιώσει τους ανθρώπους της ομάδας ότι είναι έτοιμος για τη δουλειά και πως ξέρει καλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε άμεσα η ΑΕΚ να αλλάξει εικόνα για να παίρνει τις νίκες που απαιτούνται, ο ίδιος άλλωστε μίλησε για τίτλους. Τώρα για περί υπομονής, στήριξης, εμπιστοσύνης κι άλλα κουραφέξαλα, συγχωρέστε μου που δεν θα αφιερώσω τόνους λέξεων επαναλαμβάνοντας τα ίδια και ίδια που επί της ουσίας, κανένα νόημα έχουν διότι σπανίως υιοθετούνται στην πράξη.

Όσο κι αν αγαπούν τον Γιαννίκη σήμερα εντός ΑΕΚ, όσο κι αν θαυμάζουν την προοπτική του, όσο κι αν θέλουν -όπως όλοι μας- να επιτύχει, άλλο τόσο εύκολα όλα αυτά θα ξεχαστούν αν τα αποτελέσματα δεν έλθουν. Όσοι αναλαμβάνουν αυτή τη θέση, γνωρίζουν εξ αρχής ότι όλα αυτά τα αυτονόητα γύρω από το ποδόσφαιρο, απλά δεν ισχύουν. Δείτε λίγο προς τα πίσω και θα το διαπιστώσετε: 15 αλλαγές προπονητή και 11 διαφορετικά πρόσωπα -κι εδώ εξαιρώ τον Παναγιωτάρα διότι είναι πάντα υπηρεσιακός- μέσα σε βάθος 6ετίας στην Α’ Εθνική. Δεν το λες και επιτυχία…

ΥΓ. Σήμερα, στα αποδυτήρια, η πρώτη συνάντηση θα μετρήσει πολύ κι ας λείπουν οι διεθνείς. Ο αέρας που θα φέρει ο Γιαννίκης θα καθορίσει πολλά για τη συνέχεια. Δεν θα εμφανιστεί εκεί ένας άνθρωπος που λειτουργεί κατευναστικά και αραδιάζει κολακείες, αλλά ένας αυστηρός -όπως λένε- τύπος που θα επιχειρήσει να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση της ομάδας απέναντι στο ποδόσφαιρο. Για να το κάνει όμως, πρέπει πρώτα να τους πείσει ότι το μπορεί, διότι πολύ κακώς τα αποδυτήρια της ΑΕΚ έχουν μάθει λάθος τα πράγματα και έχουν αποκτήσει εξειδίκευση πως να βγαίνουν άβρεχτα όταν κατασπαράζονται προπονητές που δεν ήταν για να φεύγουν. Διότι υπήρχαν και 3-4 τέτοιες περιπτώσεις.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X