Τζον Τάραμας: Μάθημα πόκερ 5. Μέρικά tips που πρέπει πάντα να θυμόμαστε

Τζον Τάραμας: Μάθημα πόκερ 5. Μέρικά tips που πρέπει πάντα να θυμόμαστε

Ο Τζον Τάραμας κάνει μία αναδρομή στα προηγούμενα μαθήματα πόκερ και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψουμε τα χρήματά μας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εάν είστε λάτρης των παιχνιδιών και τουρνουά πόκερ επισκεφτείτε το online-casino.gr και ενημερωθείτε για το poker Elladas και σε ποιες ιστοσελίδες μπορείτε να παίξετε νόμιμα και με ασφάλεια.

Σήμερα είναι το μάθημα πόκερ νο5, ένα τελευταίο podcast πάνω στη σειρά μαθημάτων που κάναμε για το πόκερ. Τζον καλησπέρα, σήμερα θα συνοψίσουμε όσα κάναμε στα προηγούμενα μαθήματα, σωστά;

«Καλησπέρα στους ακροατές, σωστά Πάνο. Θα μιλήσουμε για τα μυστικά του πόκερ και σε τι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά το flop, τα πρώτα τρία φύλλα που μιλήσαμε στο πρώτο podcast και τα ranges.»

Να υπενθυμίσω ότι στο πρώτο μάθημα μιλήσαμε για τις πρώτες οδηγίες, ουσιαστικά όταν ξεκινάει μία παρτίδα, πριν το εύρος φύλλων μας και πως να κινηθούμε σε αυτήν την περίπτωση.

Στο 2ο μάθημα συνεχίσαμε αυτήν την παρτίδα στο flop, όταν ανοίγουν τα 3 πρώρα φύλλα. Στο 3ο το turn και στο 4ο το river. Ολοκληρώσαμε δηλαδή μία άσκηση, μία υποθετική παρτίδα πόκερ μαθαίνοντας αρκετά πράγματα πιστεύω στην πορεία.

Νομίζω ότι στο σημερινό podcast που θα συνοψίσουμε και θα συζητήσουμε τι είπαμε στα προηγούμενα, θα μας πεις και κάποια tips, κάποια μυστικά, νομίζω ότι αξίζει να πούμε καταρχάς ότι αυτά που είπαμε ήταν μία θεωρητική άσκηση. Ιδιαίτερα για κάποιον αρχάριο ή σχετικά αρχάριο παίκτη του πόκερ, αλλά ήταν μία άσκηση από την οποία μπορούμε να μάθουμε αρκετά πράγματα. Δεν ήταν κάτι που ήταν γραμμένο σε μία πέτρα, δηλαδή το πόκερ έχει χαοτική στρατηγική. Τζον πες μας κάτι γι’ αυτό, πως μπορούμε δηλαδή να ερμηνεύσουμε αυτήν την άσκηση;

«Πάνο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Κάθε άσκηση είναι διαφορετική, οι καταστάσεις, οι περιπτώσεις είναι χιλιάδες, αν θα ανοίξει χρώμα, αν θα ανοίξει κέντα και εμείς προσπαθούμε πάνω σ’ αυτά που είχαμε πει να τα συνοψίσουμε όσο μπορούμε. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι σε κάθε άσκηση στο πόκερ.»

Νομίζω είναι κατανοητό από όλον τον κόσμο. Η άσκηση αυτή καλλιεργεί έναν τρόπο σκέψεις να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα το παιχνίδι. Τζον, νομίζω έχεις να μας πεις κάποια tips σχετικά με την άσκηση που κάναμε.

«Ας πούμε για το pre-flop, πριν ανοίξουν τα φύλλα, τα ranges, το εύρος φύλλων που θα παίξουμε, θα πρότεινα στους παίκτες να είναι αυτό που λέμε πιο «σφιχτοί». Να μην κάνουν raise δηλαδή με «ρήγα-οχτώ».»

Στους αρχάριους δηλαδή εννοείς, ενδεχομένως λίγο ακόμα πιο συντηρητικά…

«Τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, αν όχι τον πρώτο-δεύτερο χρόνο μέχρι να γίνουν καλύτεροι παίκτες. Για παράδειγμα, αντί για «ρήγα-οχτώ» ομόχρωμα αν παίξουνε «ρήγα-δέκα» ομόχρωμα, θα βρεθούν σε λιγότερο δύσκολες καταστάσεις. Δηλαδή, το να παίζουνε λίγο πιο σφιχτά τους πρώτους μήνες ή χρόνια που ξεκινάμε με το πόκερ είναι σίγουρα θετικό.»

Να υπενθυμίσω εδώ ότι στο πρώτο podcast που αναλύσαμε τις κινήσεις, το εύρος φύλλων, ο Τζον είχε την καλοσύνη να μας χαρίσει έναν πίνακα που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες παίκτες. Ο πίνακας αναφέρει πότε πρέπει να κάνουμε raise έχοντας ένα συγκεκριμένο φύλλο.

«Ναι, αύξηση του στοιχήματος από τη συγκεκριμένη θέση που ήμασταν.»

Ναι, λες πως αξίζει για αυτούς που ξεκινάνε τώρα και ξέρουνε λίγα πράγματα για το πόκερ, δηλαδή οι αρχάριοι παίκτες μπορούν να πάρουν τον πίνακα μπαίνοντας στο podcast, στην σελίδα «Αsk John» και στο βασικό μάθημα πόκερ νο1 – το εύρος φύλλων. Εχουν τον πίνακα, ενδεχομένως λοιπόν ξεκινώντας να παίξουν και λίγο πιο συντηρητικά από αυτό που λέει ο πίνακας.

«Σωστά Πάνο, για να βρεθούνε σε λιγότερο δύσκολες καταστάσεις.»

Ωραία, επόμενο tip-μυστικό;

«Βασίζεται πάνω σε flop, turn και river που είπαμε στα προηγούμενα podcast. Δηλαδή, όταν ανοίξουν τα 3 πρώτα φύλλα, το ονομαζόμενο flop, όταν ανοίξει το turn (4o φύλλο) και το river (5o φύλλο). Εκεί, είναι σίγουρα πάρα πολύ σοβαρό να ξέρει ο παίκτης ότι όταν έχουμε το πλεονέκτημα του γεγονότος ότι έχουμε ένα overpair ή πρώτη επαφή με ένα καλό kicker όπως εξηγήσαμε στα προηγούμενα podcasts.»

Να υπενθυμίσουμε λίγο τι είναι το overpair;        

«Στο «δύο-πέντε-δέκα» να έχουμε βαλέδες ή ντάμες, δηλαδή να έχουμε ζευγάρι που είναι ανώτερο από τα 3 φύλλα που βρίσκονται στο flop

Άρα, φαινομενικά είμαστε πιο ισχυροί στο τραπέζι επειδή έχουμε ένα ζευγάρι που με βάση το flop, ακόμα και κάποιος αν έχει δέκα, εμείς έχουμε καλύτερο ζευγάρι.

«Ακριβώς, ή έχουμε στο «δύο-πέντε-δέκα», άσο-δέκα, ή ρήγα-δέκα.»

Μεγάλο kicker…

«Ναι, αυτά τα φύλλα σίγουρα είναι καλά και κάνουμε bet για αξία. Δηλαδή στοιχηματίζουμε στο flop, στο turn και στο river για να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα. Εδώ, όμως είναι το «μυστικό» που θέλω να πω. Ακόμα και όταν έχουμε φύλλα αξίας, όπως το overpair ή πρώτη επαφή με καλό kicker πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν θα δεχτούμε raise, είτε στο flop είτε στο turn, εδώ ακόμα περισσότερο και να καταλάβουμε ότι το χέρι μας πια δεν είναι τόσο δυνατό όσο νομίζαμε. Πάνο, αυτά τα φύλλα είναι αρκετά δυνατά για να κερδίσουμε στο flop ή στο turn στοιχήματα και ίσως και στο river.

Ωστόσο, αν δεχτούμε raise, αύξηση του στοιχήματος μας στο turn ή το river, δεν λέω να πετάξουμε τα φύλλα μας, να foldarουμε. Όχι, θα κάνουμε ένα call αλλά μετά μπορούμε να περάσουμε την πάσα με check. Αν κάνει ο άλλος check, θα κάνουμε και εμείς. Δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε το pot υπερβολικά και το «μυστικό» εδώ είναι αν επενδύσουμε πάνω από 40-50 blinds από τα 100 blinds που ξεκινάμε σε ένα παιχνίδι πόκερ θα τα χάσουμε συνήθως εαν τα παίξουμε με ένα απλό overpair ή με την πρώτη επαφή. Δηλαδή τα στοιχήματα αξίας που εξηγήσαμε στα τελευταία podcasts είναι και «παγίδα», αν δεν ξέρουμε να προστατέψουμε τα χρήματά μας. Διότι αν παιχτούν όλα τα λεφτά, 100 blinds, ο αντίπαλος συνήθως έχει τουλάχιστον set η two pair. Άρα, εκεί θα χάσουμε όλα μας τα χρήματα και ας έχουμε overpair. Στοιχηματίζουμε διότι έχουμε φύλλα αξίας, αλλά έχουμε πάντα το μυαλό μας και είμαστε επιφυλακτικοί όταν δεχτούμε μεγάλο raise πως θα εξελιχθεί η πάσα.»

Άρα, να είμαστε λίγο πιο συνετοί. Είναι σαν… καμπανάκι. Να το πω λίγο πιο λαϊκά, αν κάποιος δεν μασήσει με το raise ή το bet και κάνει re-raise, σωστά το λέω έτσι;

«Ακριβώς, ας πούμε πως κάναμε bet στο flop, μετά στο turn κάναμε εκείνο το 60% και τώρα δεχτούμε raise.»

Άρα, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο σημείο εκείνο. Ένα καμπανάκι ότι ενδεχομένως δεν έχουμε το καλύτερο χαρτί στο τραπέζι και να πάμε λίγο πιο επιφυλακτικά.

«Να κάνουμε call στο raise και στο river να μην προσπαθήσουμε να πάρουμε άλλη αξία με το φύλλο μας, καθώς ο αντίπαλος έδειξε μεγάλη δύναμη στο turn καθώς έκανε αύξηση του στοιχήματος όταν εμείς στοιχηματίσαμε και να περάσουμε το river με check. Αυτό είναι μία διευκρίνηση που μπορώ να δώσω στους αρχάριους. Δηλαδή ακόμα και όταν έχουμε overpair, όπως και με πρώτη επαφή κινδυνεύουμε αν δούμε ότι θα παιχτούν περισσότερα από 50-60 blinds.»

Άρα, tips δηλαδή για να προστατέψουμε το stack μας, τα χρήματά μας, Αυτές είναι συμβουλές για αρχάριους, αλλά σίγουρα όσο περισσότερο παίζει κανείς αρχίζει να εμπιστεύεται καλύτερα το παιχνίδι του, να αποκτά εμπειρία και θα ξέρει να χειριστεί καλύτερα τις καταστάσεις. Ωστόσο, Τζον, θυμάμαι μία συζήτηση που κάναμε εκτός αέρα, μου είπες κάτι το οποίο θέλω να το αναφέρω εδώ και να κάνεις ένα σχόλιο προτού ολοκληρώσουμε. Μου είπες σε μία αποστροφή του λόγου σου ότι οι αρχάριοι παίκτες χάνουν με καλό φύλλο, εκεί την «πατάνε». Για σχολίασε το λίγο περισσότερο αυτό.

«Ναι, Πάνο είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πάνω σε όλα αυτά που είπαμε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όταν έχουμε την πρώτη επαφή ή το overpair. Εάν είναι να παιχτούν 60 ή 80 ή 100 blinds θα είμαστε πίσω στην πάσα αυτήν, δηλαδή ο αντίπαλος έχει πιάσει ένα πολύ καλύτερο φύλλο από το δικό μας. Αυτό θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους παίκτες στα πρώτα χρόνια και εκεί χάνονται τα περισσότερα λεφτά. Να γνωρίζουμε ότι η πρώτη επαφή ή το overpair δεν είναι αρκετά για να παίξουμε όλα μας τα χρήματα, προπάντων αν pre-flop έχει γίνει απλό raise και call.»

Ωραία, Τζον σε ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές. Εδώ, ολοκληρώνουμε τα βασικά μαθήματα για το πόκερ. Ήταν 5 podcasts τα οποία λένε μία ιστορία, ξεκινάνε και αναλύουνε μία παρτίδα, είναι μία άσκηση πόκερ μέσα από την οποία όλοι γίναμε σοφότεροι και μάθαμε αρκετά πράγματα και κυρίως μπαίνουμε σε μία νοοτροπία να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα το παιχνίδι. Σε ευχαριστούμε για τα μαθήματα και τα tips. Ολοκληρώνουμε εδώ τα μαθήματα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο podcast. Καλό βράδυ Τζον.

«Ευχαριστώ Πάνο, ευχαριστώ και τους ακροατές. Καλό βράδυ.»

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X