«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Το Μουσείο μικρασιατικού ελληνισμού που θα βρίσκεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Το Μουσείο μικρασιατικού ελληνισμού που θα βρίσκεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ενα μουσείο αφιερωμένο στην Μικρά Ασία θα «κρύβεται» στην «Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ανάμεσα σε αυτές το άγνωστο μουσείο μικρασιατικού ελληνισμού που θα ανοίξει τις πύλες του μαζί με τον αγωνιστικό χώρο εντός του 2022.

«ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη» σύμφωνα με τους οπαδούς της ιστορικής ομάδας.

Πολύ καλά το γνωρίζει αυτό ο ιδιοκτήτης της ομάδας Δημήτρης Μελισσανίδης και καθώς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, αποφάσισε να λειτουργήσει μέσα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ ένα μουσείο – φόρο τιμής στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την Ιστορία της ομάδας.

Το μουσείο θα εστιάζει στην ακμή, την καταστροφή και την αναγέννηση του μικρασιατικού ελληνισμού καθώς και των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Sputnik o αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσούς που σχεδίασε το μουσείο, ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει πολύ ζωντανά μια ιστορική αναδρομή.

«Έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα εντάσσει τον επισκέπτη σε ένα διαδραστικό πλαίσιο. Θα πρόκειται για ένα βιωματικό μουσείο και όχι για αφηγηματικό. Στα βασικά εκθέματα του μουσείου θα αποτυπώνεται ο πολιτισμός, η ευμάρεια και οι δραστηριότητες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας.

Στο επίκεντρο τα βάσανα του ελληνισμού στη Μικρά Ασία

Την ίδια στιγμή θα παρουσιάζονται ο ξεριζωμός των Ελλήνων το 1922, αλλά και οι μαύρες αναμνήσεις από τις διώξεις που υπέστη το ελληνικό στοιχείο και τα μετέπειτα χρόνια.

«Έμφαση δίνεται στην έντονη, δύσκολη και βιαστική θαλάσσια διαδρομή που ακολούθησαν οι Έλληνες μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ενώ παρουσιάζεται και η χερσαία διαδρομή» εξηγεί ο κ. Κυρατσούς.

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχει μια «νοητή γραμμή σύνδεσης» με το μουσείο της ΑΕΚ που έχει επίσης σχεδιάσει και θα λειτουργεί εντός του χώρου του νέου γηπέδου.

Παρότι τα δύο μουσεία θα βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν μια σύνδεση γεγονότων αφού κατά τη μετεγκατάσταση των Ελλήνων, γεννιέται και η ΑΕΚ. Τα γεγονότα συνέβησαν σχεδόν σε παράλληλο χρόνο.

Ειδική μνεία γίνεται εξάλλου στις ρίζες της ομάδας στον μικρασιατικό ελληνισμό.

Οι χώροι που θα στεγαστούν τα μουσεία είναι ακόμα κενοί ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται ταχύτατα και αναμένεται να λειτουργήσουν μαζί με τον αγωνιστικό χώρο εντός του 2022.

Πηγή: Sputnik

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X