Η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Στάνκοβιτς

Η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Στάνκοβιτς
Photo Credits: INTIME

Με αφορμή το ματς στο Αγρίνιο, ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το θέμα... τέρμα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι καμία πυρηνική φυσική, αυτό που η ΑΕΚ έπαιξε για 25 λεπτά στο Αγρίνιο, είναι αφενός πολύ χορταστικό στο μάτι, αφετέρου πολύ αποτελεσματικό.

Αυτό δουλεύει και αυτό κτίζει ο Μιλόγεβιτς. Και αυτό που δουλεύει και κτίζει, φαίνεται μέσα στο γήπεδο πως μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό αλλά και αποτελεσματικό. Το ζητούμενο είναι αυτά τα 25 λεπτά, σταδιακά να γίνουν 50 και μετά 75 και μετά ακόμα και 90 αν είναι εφικτό. Κάτι που για να συμβεί, ξεκάθαρα πράγματα, χρειάζεται χρόνος. Μόνο που ο χρόνος σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, «αγοράζεται» μόνο με αποτελέσματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όχι ποδοσφαιρικά λογικό και ορθόδοξο, αλλά πραγματικότητα.

Αφού λοιπόν κουβεντιάζουμε για αποτέλεσμα, μπορεί ο Λιβάι να πήδηξε στον ουρανό, μπορεί η ΑΕΚ να έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίωρο και αντί για δυο να έπρεπε να είχε βάλει τέσσερα γκολ, μπορεί ο Τσούμπερ να καθάρισε μια και καλή την μπουγάδα, αλλά πιθανότατα όλα αυτά να είχαν πάει στα σκουπίδια, αν δεν έβγαζε δυο καθοριστικές φάσεις ο Στάνκοβιτς. Κάνει δύσκολη απόκρουση στο τέλος του ημιχρόνου στο 0-2 και δεν αφήνει τον Παναιτωλικό να ξαναμπεί νωρίς και πάλι στο ματς. Κάνει επίσης δύσκολη απόκρουση με το σκορ στο 1-2.


Επίσης επειδή κουβεντιάζουμε για την σημασία των αποτελεσμάτων, ότι τραγικό και κωμικό συνάμα και αν έγινε με την διαιτησία στο Ηράκλειο, ότι στραβή και ανάποδη και αν ήταν η διαχείριση απ’ όλους στο τελευταίο τέταρτο, αν ο Στάνκοβιτς είχε τις σωστές αντιδράσεις στο δεύτερο και το τρίτο γκολ του ΟΦΗ, τώρα η ΑΕΚ θα είχε 12 και όχι 10 βαθμούς. Όπως και αν είχε καλύτερη αντίδραση στην Τούμπα σ’ εκείνο το πλασέ του Μπίσεσβαρ, ίσως συζητούσαμε διαφορετικά για την εξέλιξη του ματς.

Η πραγματικότητα με λίγα λόγια είναι, πως στην ΑΕΚ τα αποτελέσματα περνούν μέσα από το πώς θα σταθεί ο τερματοφύλακας της. Ακόμα και αν οι υπόλοιποι δέκα μέσα στο γήπεδο, κάνουν το ματς της ζωής τους. Δεν ισχύει φυσικά αυτό μόνο για φέτος και μόνο για τον Στάνκοβιτς. Διαχρονικά, για να πετύχει τους στόχους της η ΑΕΚ, χρειάστηκε τον τερματοφύλακα της. Στην πρωταθληματική σεζόν το 2018, είχαν τεράστια συνεισφορά και στην κατάκτηση του τίτλου και στην ευρωπαϊκή πορεία, οι τρεις τερματοφύλακες που έπαιξαν. Και ο Τσιντώτας που είχε τις περισσότερες συμμετοχές και ας λέει τώρα ο καθένας ότι θέλει. Διαχρονικά η καλή ΑΕΚ, είχε και καλό ή έστω αποτελεσματικό τέρμα.


Μια μεγάλη ομάδα, για να είναι ανταγωνιστική, έχει ανάγκη τον τερματοφύλακα της. Να είναι εκεί. Παρών. Πρέπει στην μια ή στις δυο φάσεις που θα χρειαστεί να επέμβει, έτσι κι αλλιώς σε οποιοδήποτε παιχνίδι, να είναι εκεί και να είναι καθοριστικός με τις αποκρούσεις του. Πρέπει η άμυνα ειδικώς και όλη η ομάδα γενικώς, να αισθάνεται ασφάλεια μ’ αυτόν που έχει στην τελευταία γραμμή. Προφανώς για να είμαστε δίκαιοι, όλο αυτό πάει και αντίστροφα. Και ο τερματοφύλακας πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια με την άμυνα του. Αλλά ο Στάνκοβιτς έχει το πλεονέκτημα, πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, παίζει με την ίδια άμυνα. Εξαίρεση το Αγρίνιο που άλλαξε το αριστερό μπακ. Κάτι που δεδομένα βοηθά στο να μην ψάχνει κάθε φορά τις κινήσεις και τα ποδοσφαιρικά χούγια των παικτών που έχει μπροστά του, αλλά να είναι εξοικειωμένος και με τις κινήσεις τους και με τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Γενικώς, για να ξέρουμε τι λέμε, η ΑΕΚ φέτος έχει επενδύσει στον τερματοφύλακα της. Έχει επενδύσει οικονομικά και φυσικά και έχει επενδύσει και αγωνιστικά. Έδωσε κοντά στο εκατομμύριο για να τον πάρει από τη Σάλζμπουργκ, που είναι τα περισσότερα λεφτά που έχουν δοθεί για μεταγραφή στο τέρμα και δίνει στον Στάνκοβιτς και το πιο υψηλό συμβόλαιο που έχει δοθεί στο τέρμα. Δεν το έκανε αυτό, προσδοκώντας μεταπωλητική άξια, όπως στην περίπτωση της απόκτησης του Μπάρκα από τον Ατρόμητο. Ο στόχος ήταν και παραμένει, να βάλει έναν τερματοφύλακα που να της δίνει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Έστω για την μια φάση που ενδεχομένως θα κάνει ο αντίπαλος.


Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα, η ΑΕΚ με τον Στάνκοβιτς, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε έχει ξεγνοιάσει στην θέση του τερματοφύλακα. Ανάμεσα στην ρεβάνς με την Βελέζ, που έκανε μια πολύ καθοριστική απόκρουση στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και στο κυριακάτικο παιχνίδι στο Αγρίνιο που είχε δυο σημαντικές επεμβάσεις, ο Αυστριακός πέρασε ένα μεγάλο διάστημα προβληματικό αγωνιστικά. Κάτι που σε βάζει σε υποψίες, πως ενδεχομένως ήταν από τους ποδοσφαιριστές που επηρεάστηκε πολύ από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Μέχρι ενός σημείου σεβαστό, για έναν παίκτη που είχε συνηθίσει κάθε χρόνο να παίζει σε ομίλους είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα. Αλλά είναι κάτι που ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οφείλει να το διαχειριστεί. Και ίσως δεν είναι συμπτωματικό πως στις καλές εμφανίσεις ο Στάνκοβιτς επέστρεψε, μετά την κουβέντα που έκανε με τους ανθρώπους της ομάδας μετά την Τούμπα.

Η ουσία είναι, για να το κλείσω, πως η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Στάνκοβιτς.  Ακόμα και για να ρολάρει τον τρόπο παιχνιδιού της, που ξεκινάει τον τρόπο που διαχειρίζεται το τέρμα την μπάλα με τα πόδια του. Τον χρειάζεται τον τερματοφύλακά της και αυτό φάνηκε πολύ στο ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Από την θετική πλευρά. Φάνηκε και στο Ηράκλειο και στην Τούμπα, από την αρνητική. Η πορεία της ΑΕΚ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλεια που θα της δίνει το τέρμα της. Και δεν αναφέρομαι τόσο στα ντέρμπι, παρόλο που ένας τερματοφύλακας μπορεί ακόμα και να τα κερδίσει μόνος του. Όπως έκανε ο τεράστιος Ατματσίδης. Είναι κυρίως τα υπόλοιπα ματς, που όλο το παιχνίδι μπορεί να κριθεί σε μια απόκρουση. Και η ΑΕΚ χρειάζεται αυτή την μια απόκρουση, ο Στάνκοβιτς να την κάνει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X