Η νύχτα του μεγάλου blackout σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Η νύχτα του μεγάλου blackout σε Facebook, Instagram και WhatsApp

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Την πηγή του μαζικού blackout στο Facebook και όλες τις πλατφόρμες του τεχνολογικού κολοσσού, Instagram, What’s App και Messenger αναζητούν ειδικοί του διαδικτύου.

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν εδώ και δύο ώρες μαζική βλάβη.

Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε νωρίτερα βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσινγκτον και το Παρίσι, ενώ ούτε και στη χώρα μας είναι δυνατή η σύνδεση των χρηστών στις πλατφόρμες.

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος», «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή», ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες σήμερα γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδος. Η βλάβη δείχνει να διαρκεί εδώ σχεδόν τρεις ώρες.

Τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα

Ειδικοί του διαδικτύου υποθέτουν πως η βλάβη που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Facebook ενδεχομένως να οφείλεται σε λάθος που εντοπίζεται στο DNS που αφορά στις ιστοσελίδες της πλατφόρμας.

Το Internet χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας που ονομάζεται Domain Naming System (DNS). Το σύστημα DNS μας επιτρέπει να αναφερόμαστε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές, όπως τα γνωστά μας rooter που διαμοιράζουν το διαδίκτυο στις οικιακές συσκευές,, με ονόματα και όχι με την IP διεύθυνση η οποία είναι δύσκολη μνημονικά και άβολη στη χρήση.

Άλλωστε, παρόμοιο τεχνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν, θέτοντας εκτός λειτουργίας μεγάλους ιστοτόπους τον τελευταίο χρόνο. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει το BBC, αρκούσε ένας μόνο χρήστης που άλλαξε τα στοιχεία του λογαριασμού του για να προκληθεί blackout που διήρκησε πάνω από μια δύο ώρες, τον περασμένο Ιούνιο.

Μεγάλες ιστοσελίδες, όπως η Amazon και η Airbnb, τέθηκαν εκτός λειτουργίας ή είχαν αργή απόκριση. Το πρόβλημα φέρεται να οφείλεται σε ζήτημα DNS των σέρβερ της Akamai, παρόχου υπηρεσιών περιεχομένου, κυβερνοασφάλειας και cloud.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X