Η βελτίωση σε κάθε αγώνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζει χρόνο η ΑΕΚ

Η βελτίωση σε κάθε αγώνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζει χρόνο η ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος στέκεται σε αυτά που πρέπει να διορθώσει η ΑΕΚ για τον αγώνα στο ΣΕΦ και αναρωτιέται τι θέλουμε να δούμε φέτος από την ομάδα

H ΑΕΚ ξεκινάει την Κυριακή στο πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Δεν είναι και το καλύτερο γήπεδο για να παίξεις το πρώτο παιχνίδι της νέας εποχής, ειδικά όταν είσαι μια καινούργια ομάδα, αλλά η Ένωση θα πρέπει να παρουσιαστεί αρκετά αλλαγμένη από το Σούπερ Καπ αν θέλει να έχει τύχη στο ματς.

Τα συμπεράσματα του Σούπερ Καπ

Κοιτώντας με περισσότερο ηρεμία τα πεπραγμένα της ομάδας στα δύο ματς που έδωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σίγουρα εντοπίζονται προβλήματα που χρειάζονται λύσεις. Πιο ασφαλή συμπεράσματα βέβαια μπορούν να βγουν από το ματς με αντίπαλο τον Προμηθέα, που εκεί η ΑΕΚ έδειξε τις μεγάλες της αδυναμίες. Ο Ολυμπιακός που είναι 2 επίπεδα πάνω σε ποιότητα από τους Πατρινούς, δεν θα συγχωρήσει καμία αμέλεια και έλλειψη συγκέντρωσης από τους παίκτες της ΑΕΚ.

Πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αμυντική λειτουργία. Προφανώς ο κόουτς Δέδας έχοντας μια επιθετική φιλοσοφία, βασίζεται πιο πολύ στην επίθεση του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην άμυνα πρέπει να υπάρχει αυτό το χάος που είδαμε με τον Προμηθέα. Το κυριότερο θέμα, είναι η ομάδα να μπορέσει να κρύβει τους παίκτες που έχουν δεδομένο πρόβλημα και γίνονται στόχος της αντίπαλης επίθεσης. Για παράδειγμα, ο Στέφαν Γέλοβατς γνωρίζουμε ότι στην άμυνα είναι αργός και τον σημαδεύουν όλοι. Στα 2 ματς του Σούπερ Καπ η Ένωση δέχτηκε συνολικά από τους παίκτες που μάρκαρε 27 πόντους, που είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, ειδικά όταν ο Σέρβος σκόραρε 17. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον «κρύψει» ή έστω να το κάνει πιο δύσκολο για την επίθεση.

Ο κόουτς Δέδας θέλει οι φόργουορντ του να πηγαίνουν για το επιθετικό ριμπάουντ για να μπορεί να έχει δεύτερες ευκαιρίες για σκοράρισμα. Όμως όταν δεν γίνεται αυτό, υπάρχει ανισορροπία στην άμυνα, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να δέχεται εύκολα αιφνιδιασμούς. Στο Σούπερ Καπ δέχτηκε συνολικά 35 πόντους με αυτόν τον τρόπο, ενώ αντίστοιχα εκείνη σκόραρε 26. Οι 26 πόντοι που έβαλε η ΑΕΚ από τρανζίσιον είναι ένα αρκετά καλό νούμερο αλλά οι 35 είναι απαγορευτικό αν θες να ελέγξεις τον ρυθμό και να φέρεις το ματς στα μέτρα σου.


Απέναντι στον Ολυμπιακό, όλα αυτά θα είναι καθοριστικά, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έχουν παίκτες με εμπειρία και μπορούν να διαβάσουν τις αδυναμίες της άμυνας της ΑΕΚ και να κάνουν την ζημιά. Πολλά από τα παραπάνω είναι και θέμα συγκέντρωσης αφού δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι παίκτες ξεχνιούνται στις περιστροφές ή δεν έχουν σωστή τακτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να καταρρέει όλη η άμυνα.

Τελικά τι θέλουμε από την φετινή ομάδα;

Στο σχόλιο της Δευτέρας στο ENWSI TV, ανέφερα ότι η ΑΕΚ του Δέδα θα κριθεί μετά τον Νοέμβριο και υπήρξαν αντιδράσεις για αυτό. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να περάσουν οι καινούργιες ομάδες για να στρώσουν και να αρχίσουν να παίζουμε το μπάσκετ του προπονητή τους, οι παίκτες να αποκτήσουν χημεία και να μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Θα μου πείτε και μέχρι τότε τι θα κάνει η ομάδα, θα χάνει τα παιχνίδια; H απάντηση είναι όχι, γιατί διαθέτει παίκτες που έχουν ατομική ποιότητα και μπορούν να κάνουν την διαφορά, αλλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Μπορεί σε ένα ματς να τρίβουμε τα μάτια μας με αυτό που βλέπουμε και στο επόμενο να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αυτά είναι φυσιολογικά φαινόμενα σε ομάδες που ψάχνουν την αγωνιστική τους ισορροπία. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και περιμένει η ΑΕΚ να κερδίζει από την πρώτη μέρα με ωραίο μπάσκετ, καλύτερα να κατέβει από το συννεφάκι. Γνωρίζουμε όλοι, ότι φέτος είναι μια μεταβατική χρονιά, με μειωμένο μπάτζετ και την ελπίδα να χτιστεί κάτι νέο από το μηδέν. Βέβαια για να μην παρεξηγούμαστε, η υπομονή που πρέπει να κάνουμε όλοι, θα πρέπει να συνδυάζεται και με αγωνιστική βελτίωση από αγώνα σε αγώνα για να βλέπουμε ότι η ομάδα εξελίσσεται, αλλιώς δεν έχει νόημα.


Η ΑΕΚ θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να προσεγγίσει κάποια στιγμή το όποιο ταβάνι της και θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές σε αυτήν την πορεία. Το ζητούμενο είναι, όλος ο οργανισμός μαζί με τον κόσμο να δείξουν την κατάλληλη στήριξη και υπομονή στο εγχείρημα. Μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό που είναι έξω από τις δυνατότητες της αυτήν την στιγμή, η Ένωση έχει πρόγραμμα που θα την βοηθήσει να ρολάρει και να βάλει κάποιες σταθερές στο παιχνίδι της, ώστε να αρχίσει να σχηματοποιείται η φιλοσοφία της στο παρκέ. Μακάρι να το πετύχει όσο πιο σύντομα γίνεται.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X