Ο Τσούμπερ δεν έχει θέση
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την αγωνιστική προσέγγιση στον ρόλο του Ελβετού, με αφορμή το ματς της Τούμπας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κατευθείαν στο θέμα. Ο Στίβεν Τσούμπερ στην φετινή ΑΕΚ είναι σημείο αναφοράς. Και θα είναι σ’ ολόκληρη την φετινή σεζόν. Σημείο αναφοράς και εντός ΑΕΚ και εκτός ΑΕΚ. Μετά την Τούμπα δηλαδή, είδα πολλούς από τους… απέναντι, που προφανώς είχαν «μαγκώσει» λίγο με την μεταγραφή του Ελβετού, να συνδέουν την ήττα με τον Τσούμπερ με διάφορα ειρωνικά σχολιάκια. Αδιάφορο μεν, ενδεικτικό δε.

Είναι αλήθεια πως έγινε μεγάλη κουβέντα για την παρουσία του Ελβετού στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Τρομερή εμφάνιση προφανώς και δεν έκανε ο Τσούμπερ, αλλά θα μου επιτρέψετε να σημειώσω πως ότι καλό έκανε επιθετικά η ΑΕΚ στην Τούμπα, βγήκε από τα ποδάρια του Τσούμπερ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μετά τον Αραούχο που ήταν μακράν ο κορυφαίος της ομάδας, ο Ελβετός ακολουθεί σε αξιολόγηση.

Κυρίως βέβαια, η κουβέντα για τον Τσούμπερ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, επικεντρώθηκε όχι τόσο πολύ στην απόδοσή του, αλλά στο αν έπρεπε κάποια στιγμή μέσα στο ματς να μετακινηθεί στον άξονα, μήπως και μπορούσε να αλλάξει συνολικά την εικόνα και της ομάδας και του παιχνιδιού. Ομολογώ πως πέρασε και από το δικό μου μυαλό αυτή η σκέψη. Κυρίως γιατί η ποιότητα αλλά και ο τρόπος που παίζει ο Ελβετός, ίσως θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην μεσαία γραμμή, που επί της ουσίας ήταν αυτές που έκριναν τον νικητή.

Φυσικά και η κίνηση τακτικής που τελικά δεν γίνεται, σ’ ένα ματς που χάνεται, είναι πάντα η καλύτερη. Όπως και οι παίκτες που δεν έπαιξαν. Προφανώς υπάρχει βάση στο επιχείρημα, πως ίσως ο Τσούμπερ θα βοηθούσε, αν είχε μετακινηθεί προς τον άξονα. Ενδεχομένως να είχε απελευθερωθεί περισσότερο στο παιχνίδι του. Παρότι ένας παίκτης σαν τον Ελβετό, δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε όποια θέση και αν είναι.

Άλλωστε από την άλλη μεριά, υπάρχει και το επιχείρημα που λέει πως από την κίνηση που έκανε ο Ελβετός στο αριστερό άκρο, βγήκε η φάση που θα μπορούσε να είχε αλλάξει όλη την ιστορία του ματς. Εκείνη που ο Τσούμπερ έκλεψε την μπάλα και έδωσε πάσα «πάρε – βάλε» στον Καρίμ. Μπορεί να μην μπήκε το γκολ, αλλά ο Ελβετός τα έκανε όλα για να το φτιάξει. Ενώ αν έφευγε ο Τσούμπερ από τα άκρα, ακόμα και αν βοηθούσε περισσότερο από τον άξονα, ίσως άφηνε ανοικτή διάβαση και από τα αριστερά της ΑΕΚ, όπως υπήρχε δεξιά.

Η ουσία είναι πως όλη αυτή η κουβέντα, είναι υποθετική και ουσιαστικά φιλολογική. Διότι η πραγματικότητα είναι πως ο Τσούμπερ είναι ένας ποδοσφαιριστής, από τους λίγους που υπάρχουν να το καταφέρνουν αυτό, που μπορούν να κάνουν την διαφορά χωρίς να έχουν θέση μέσα στο γήπεδο. Θυμίζω πως στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ ήταν εξαιρετικός όσο έπαιζε στον άξονα. Αλλά την γκολάρα την πέτυχε όταν μετακινήθηκε στο αριστερό άκρο και με την ομάδα να παίζει με δέκα παίκτες.

Ο Τσούμπερ στα ματς της Ελβετίας πριν από έναν μήνα, πρόλαβε μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, να αλλάξει τέσσερις θέσεις μέσα στο γήπεδο. Στο παιχνίδι με την δική μας εθνική, ξεκίνησε ως δεύτερος επιθετικός και σκόραρε. Έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο αριστερό εξτρέμ και έδωσε ασίστ έτοιμο γκολ. Λίγους μήνες πιο πίσω, πάλι με την εθνική Ελβετίας, έπαιξε μια εντελώς διαφορετική θέση στο Euro, ως εσωτερικός χαφ στο 3-4-3. Και βγήκε πρώτος στις ασίστ στο τουρνουά.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, θα τον βρούμε ακόμα και αριστερό μπακ στην Χοφενχάιμ. Όχι κατ’ ανάγκη ή κατά συνθήκη. Κανονικά από τακτική επιλογή του προπονητή. Αν μάλιστα ψάξει κανείς βιντεάκια στο youtube με το όνομα του Τσούμπερ, θα βρει υπερβολικά πολλά, για τον τρόπο που αποτελεσματικά λειτουργούσε στο ανασταλτικό κομμάτι ως αριστερό μπακ. Ειδικά στην Χοφενχάιμ, ο Ελβετός πηγαινοερχόταν στις θέσεις ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση από παιχνίδι σε παιχνίδι, σαν να είναι δυο διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Σε συσκευασία ενός.

Προφανώς και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα απ’ όλα που έχει ο Τσούμπερ. Τόσο ποιοτικά πολυεργαλεία, σπανίζουν στην ποδοσφαιρική αγορά. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα το αξιοποιήσει και ο Μιλόγεβιτς. Κάθε προπονητής θα το έκανε. Ωστόσο στην ΑΕΚ τα πράγματα είναι πολύ καθαρά για τους ρόλους τους Ελβετού. Όταν η ομάδα θα είναι πλήρης, όταν θα μπορούν δηλαδή να μπουν στο γήπεδο και ο Άμραμπατ και ο Λιβάι, ο Τσούμπερ θα παίζει στον άξονα. Και όλοι είδαμε τι μπορεί να κάνει και τι τρόμο μπορεί να σκορπίσει αυτή η τριάδα μαζί, συν τον Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης.

Όταν θα λείπει ο Λιβάι, όπως έγινε με την αποβολή στο Ηράκλειο, όταν θα λείπει ο Άμραμπατ, όπως συμβαίνει τώρα που είναι τραυματίας, ο Τσούμπερ μπορεί να μετακινηθεί στα άκρα. Με εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα. Θυμίζω πως ως ακραίος σκόραρε στο Ηράκλειο, ως ακραίος θα «έγραφε» ασίστ στην Τούμπα, αν δεν είχε καθυστερήσει στην εκτέλεση ο Καρίμ. Και μεταξύ μας νομίζω πως η κακή λειτουργία της ΑΕΚ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, δεν οφείλεται στην παρουσία του Ελβετού στα άκρα, αλλά στην απουσία ουσιαστικής βοήθειας από τον Γέβτιτς από τον άξονα και από τον Λιβάι από το άλλο άκρο. Αλλά ούτε και αυτό σημαίνει κάτι, διότι μια κακή βραδιά μπορεί να προκύψει σ’ όλους.

Η ουσία είναι πως η φετινή ΑΕΚ, έχει ένα πασπαρτού πολυτελείας. Και μάλιστα με διάθεση από τον ίδιο να λειτουργεί έτσι. Με πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Σκεφτείτε πως μετά την χθεσινή προπόνηση, ο Τσούμπερ έμεινε στο γήπεδο και δούλεψε έξτρα μαζί με τον Νίκο Παναγιωτάρα. Κάτι που συνήθως κάνουν νεαροί ποδοσφαιριστές για να βελτιωθούν. Τον Ελβετό τον ενδιαφέρει να δουλέψει στην ενσωμάτωση στο τακτική κομμάτι. Θα τον δούμε φέτος και χαφ και δεύτερο φορ και εξτρέμ. Ακόμα και στο ίδιο παιχνίδι. Και σ’ αντίθεση μ’ ότι συμβαίνει συνήθως με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, στην περίπτωση του Τσούμπερ είναι πολύ λάθος κουβέντα για το αν είναι εξτρέμ ή χαφ ή δεκάρι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X