Μητσοτάκης - Μακρόν: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών» (VIDEO)

Μητσοτάκης - Μακρόν: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών» (VIDEO)

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν στρατηγική αμυντική συμφωνία, πριν από τις δηλώσεις. Είμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για να υπογράψουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφαλείας, που αποτελεί τον καρπό μιας σχέσης που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τους τελευταίους δύο μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020». «Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και να δούμε πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας» σημείωσε ακόμα και χαρακτήρισε «στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, και τόνισε πως «η υπογραφή της συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση, δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους. Ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ανέπτυξαν μια ισχυρή συμμαχική σχέση. Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν τη συμμαχία».

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή. Μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό. Η βούλησή μου για θωράκιση του στόλου έχει κίνητρο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

«Η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ξεκίνησε και έχει ήδη πραγματικό περιεχόμενο. Με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ αυτή η συζήτηση ελπίζουμε να προχωρήσει. (…) Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί χωρίς να προσβλέπει σε συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Και επιλογές όπως η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας – Παρισίων.

Πηγή: ethnos.gr

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X