Ιστορικό παιχνίδι: Tο πρώτο στο οποίο απαγορεύονται οι κεφαλιές

Ιστορικό παιχνίδι: Tο πρώτο στο οποίο απαγορεύονται οι κεφαλιές
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την Κυριακή (26/9) έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα στον οποίο θα απαγορεύονται οι κεφαλιές!

Με την υποστήριξη των διάσημων πρώην Άγγλων ποδοσφαιριστών, Γκάρι Λίνεκερ, Άλαν Σίρερ και Κέβιν Κίγκαν, η αγγλική ΜΚΟ Head for Change διοργανώνει τον αγώνα, στο γήπεδο «Brewery Field» στην πόλη Σπίνμουρ της βόρειας Αγγλίας.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα διεξαχθεί μεταξύ δύο ομάδων αποτελούμενων από πρώην επαγγελματίες, με έναν ειδικό κανονισμό: οι παίκτες μπορούν να κάνουν κεφαλιές μόνο εντός της περιοχής και μόνο κατά το πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο δεν θα επιτρέπονται οι κεφαλιές.

Όλα άρχισαν από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την σχέση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ με τις κεφαλιές.

Ο 69χρονος Τέρι ΜακΝτερμότ, ένας από τους σπουδαιότερους μέσους της Λίβερπουλ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας. Η ανακοίνωση ήλθε μετά εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Σκωτσέζου Ντένις Λο, ο οποίος διεγνώσθη με Αλτσχάιμερ και άνοια.

Ο πρώην συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αγγλίας, Μπόμπι Τσάρλτον, διαγνώστηκε επίσης με την συγκεκριμένη πάθηση, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Μία πραγματικότητα που σίγουρα λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, μετά και τον θάνατο (15/8) του Γερμανού κανονιέρη Γκερντ Μίλερ, διαγνωσμένου με άνοια από το 2008.

Όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Οκτώβριο, με τον θάνατο του 78χρονου, Νόμπι Στάιλς, ο οποίος έπασχε από άνοια.

Ολα αυτά, την στιγμή που δεν θεωρείται σύμπτωση, το γεγονός ότι έξι ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι, πρωταθλήτριας το 1960, έχουν πεθάνει πάσχοντες από άνοια.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και την Hampden Sports Clinic, σε Σκωτσέζους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν σχεδόν 3,5 φορές περισσότερο να πεθάνουν από νευροεκφυλιστική ασθένεια από τον μέσο άνθρωπο.

Η έρευνα αυτή «κυκλοφόρησε» μετά το θάνατο του Στάιλς. Μετά από μια σειρά αναλύσεων, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι ο εγκέφαλός του είχε υποστεί βλάβη από πολυάριθμα χτυπήματα στο κεφάλι καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του.

«Ο κίνδυνος για τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ήταν σχεδόν πενταπλάσιος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιος για τη νόσο του κινητικού νευρώνα και διπλάσιος για την νόσο Πάρκινσον», είχε δηλώσει στο BBC ο νευρολόγος Γουίλι Στιούαρτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν τους θανάτους 7.676 πρώην ποδοσφαιριστών με εκείνους 23.000 ανθρώπων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανδρών που έπαιξαν επαγγελματικά ποδόσφαιρο στην Σκωτία από το 1900 έως το 1976.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα, πυροδότησαν τον «συναγερμό», με συνέπεια να προωθηθεί με την συμμετοχή και την υποστήριξη αρκετών πρώην ποδοσφαιριστών και της αγγλικής ΜΚΟ Head for Change, η ιδέα διεξαγωγής ενός αγώνα χωρίς τη χρήση κεφαλιών.

Επίσης, ως αποτέλεσμα αυτών των αναφορών, η Premier League ασχολήθηκε με το θέμα και αποφάσισε ότι, από αυτήν την σεζόν, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα πρέπει να κάνουν μόνο 10 κεφαλιές την εβδομάδα στις προπονήσεις για να μειώσουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους εγκεφαλικού τραυματισμού.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X