Βρέθηκε η «καλή» ενδεκάδα και ευτυχώς δεν είναι μόνη και έρημη

Βρέθηκε η «καλή» ενδεκάδα και ευτυχώς δεν είναι μόνη και έρημη
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το καταστάλαγμα του προπονητή, την δουλειά που κάνει και την μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν είναι πολύ εύκολο ο οργανισμός της ΑΕΚ να συνέλθει απ’ όλο αυτό που έγινε την περασμένη Κυριακή. Παρόλο που ένα από τα πράγματα στα οποία εξασκείσαι από μικρός μπαίνοντας σ’ αυτή την ωραία ιστορία που λέγεται ΑΕΚ, είναι να πίνεις σφηνάκι κάθε λογής πικρό ποτήρι και να συνεχίζεις ακάθεκτος.

Για μένα έχει μεγάλη σημασία το γεγονός, πως αυτό που πλήγωσε περισσότερο από κάθε τι άλλο τον κόσμο της ΑΕΚ αυτή την φορά, δεν ήταν ότι χάθηκε μια νίκη και μάλιστα από σκορ 3-0. Ήταν πως πήγε στα σκουπίδια μια εμφάνιση που δεν ήταν απλώς καλή ή παλικαρίσια μετά την αποβολή Λιβάι, αλλά μια εμφάνιση βγαλμένη από μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές της ομάδας. Και ήταν τόσο κρίμα που δεν επιβραβεύτηκε με μια νίκη που δεν θα έδινε από τώρα το πρωτάθλημα, αλλά έβαζε σημαντικό λιθαράκι στο κτίσιμο της αυτοπεποίθησης και της νοοτροπίας.

Φάνηκαν τα… πάντα

Η αλήθεια είναι πως το ματς με τον ΟΦΗ, ήταν απολύτως ενδεικτικό για όλα όσα αφορούν την φετινή ΑΕΚ. Έδειξε πως κινδυνεύει να την αντιμετωπίζουν οι διαιτητές. Και αυτό η ομάδα πρέπει να το δει σοβαρά και η ανακοίνωση που βγήκε την Δευτέρα φάνηκε να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Έδειξε επίσης πως θα την αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι. Επίσης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μέσα στα αποδυτήρια ως προς την διαχείριση, κάτι που ήδη έγινε στην προπόνηση της Δευτέρας.


Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, που αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι, είναι πως το ματς με τον ΟΦΗ έδειξε πως ο προπονητής έχει βρει ήδη την «καλή» του ενδεκάδα. Αυτή που θα βγάζει στο γήπεδο, όταν θα έχει όλες τις επιλογές στην διάθεση του. Δόθηκαν απαντήσεις σ’ όλα τα αμιγώς ποδοσφαιρικά ερωτήματα, που είχαν μπει όταν ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές και πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Απαντήθηκαν οι ερωτήσεις

Καταρχάς απαντήθηκε το πιο βασικό ερώτημα, που αφορούσε τον ρόλο του Τσούμπερ. Ο Ελβετός μπήκε στον άξονα, ξεκινούσε ως εσωτερικό χαφ, έβγαινε ως δεκάρι και κατέληγε μέσα στην περιοχή ως δεύτερος φορ. Και άντε πιάσ’τον. Απαντήθηκε επίσης το ερώτημα, αν θα παίζει ο Λιβάι δεξιά ή κάποιος άλλος. Πως άραγε θα μπορούσε να παίξει άλλος, όταν για να σταματήσει ο αντίπαλος τον Γκαρσιά, κρεμιέται από τον λαιμό του. Και φυσικά και απαντήθηκε το ερώτημα για την θέση του Άμραμπατ. Στο αριστερό άκρο ήταν και έκανε σούπερ δουλειά και μετά πήγε στο δεξί και έπαιξε εξίσου καλά.

Αυτή η τριάδα, με τον Αραούχο να είναι τυπικά στην κορυφή της επίθεσης αλλά πρακτικά σ’ όλους τους χώρους από την μεσαία γραμμή μέχρι και το τέρμα και τον Σιμάνσκι να αμύνεται δίπλα στον Λε Ταλέκ και να επιτίθεται δίπλα στον Τσούμπερ, είναι ξεκάθαρα αυτό που λέμε η «καλή» μεσαία και επιθετική γραμμή της ΑΕΚ για την φετινή σεζόν. Και είδαμε όλοι, ήδη από το πρώτο ματς που έπαιξε μαζί, πως μπορεί να κάνει πράγματα στο γήπεδο, που τα βλέπεις και δακρύζεις ποδοσφαιρικά. Δακρύζεις από απόλαυση και όχι από απόγνωση.


Υπάρχει και δουλειά, πίσω από την ποιότητα

Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, επειδή ακούγονται και λέγονται πολλά, αυτό το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ στο Ηράκλειο κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο των σπουδαίων προσωπικοτήτων που είχε στην ενδεκάδα της. Φυσικά και έχει μεγάλη σημασία αυτό. Αλίμονο και να μην είχε. Αλλά είχε να κάνει και με την δουλειά του Μιλόγεβιτς στις προπονήσεις. Έβγαλε ήδη δηλαδή η ομάδα κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της, που είναι δουλεμένα.

Προφανώς ακόμα η ΑΕΚ δεν έχει γίνει αυτό που λέμε «ομάδα», με συνοχή και δέσιμο. Αλλά έβγαλε ήδη κάποιες συνεργασίες στο ματς με τον ΟΦΗ. Και από την στιγμή που πλέον είναι σαφές πως ο προπονητής έχει καταλήξει στο σχήμα και στην ενδεκάδα που θα αποτελεί την φετινή βάση, μέσα από την δουλειά που θα προχωράει στα Σπάτα, η εικόνα στο γήπεδο θα είναι κάθε φορά όλο και καλύτερη. Αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά, για να μπορεί αυτή η σούπερ ποιοτική μεσαία και επιθετική γραμμή, να βρίσκεται με κλειστά μάτια. Και να αξιοποιεί μέσα από αυτοματοποιημένες κινήσεις, αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα, να μην ξέρει ο αντίπαλος από που και από ποιόν, θα του ‘ρθει.

Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, επειδή το πραγματικό ποδόσφαιρο δεν είναι σεζόν στο FIFA που απενεργοποιείς κούραση και τραυματισμούς και πας αεράτος με τους ίδιους σ’ όλα τα ματς, αυτή η ενδεκάδα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να παίζει πάντα μαζί. Σήμερα για παράδειγμα, είναι τιμωρημένος ο Γκαρσία. Και ευτυχώς δεν χρειάζεται κιόλας να παίζει η ίδια ενδεκάδα σ’ όλα τα ματς, διότι το ρόστερ έχει εναλλακτικές. Εκτός της «καλής» ενδεκάδας, έχουν μείνει και παίκτες που και θεωρητικά και πρακτικά, θα μπορούσαν να είναι ενδεκαδάτοι. Κάτι που είναι τεράστια υπόθεση.


Απουσίες που πέρυσι διέλυαν το σύμπαν, τώρα απλώς είναι απουσίες

Για να καταλάβουμε λίγο και πρακτικά την διαφορά, στην περυσινή σεζόν αν πριν από ένα ματς υπήρχε τραυματισμός του Μάνταλου, θα γινόντουσαν αλχημείες για να καλυφθεί η θέση του στον άξονα. Ανεξάρτητα από το πως ήταν ή δεν ήταν αγωνιστικά ο Μάνταλος. Τώρα, όταν κτύπησε στο δίτερμα στην προπόνηση της περασμένης Παρασκευής, δεν ήταν καν στην ομάδα των βασικών. Η ενδεκάδα όπως έπαιξε στο Ηράκλειο, είχε «κλειδώσει» πριν τραυματιστεί ο Μάνταλος.

Και παρά τις ανακατατάξεις που θα φέρει στην μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ για το ματς με την Λαμία, η απουσία του Λιβάι, δεν θα είναι ούτε και τώρα ο Μάνταλος στην βασική ενδεκάδα. Διότι θα ξεκινήσει ο Γέβτιτς. Αυτό μάλιστα είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα. Πέρυσι όταν έλειπε ο Λιβάι, διαλυόταν το σύμπαν. Όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ, ήταν να πάρει την μπάλα ο Γκαρσία, με την ευχή να περάσει όποιον βρει μπροστά του και είτε να σκοράρει, είτε να πασάρει. Τώρα που θα λείψει απόψε ο Λιβάι, θα πάει δεξιά ο Άμραμπατ και τουλάχιστον από ποιότητα, δεν θα λείψει τίποτα.

Και όλα αυτά είναι μόνο δυο παραδείγματα. Υπάρχουν και άλλα και σ’ άλλες θέσεις, που αποδεικνύουν πως φέτος δεν υπάρχει μία «καλή» ενδεκάδα που είναι μόνη και έρημη. Υπάρχουν και ενδεκαδάτες εναλλακτικές λύσεις. Για πολλές θέσεις. Όχι για όλες. Διότι η αλήθεια είναι πως για το κέντρο της άμυνας, διατηρώ επιφυλάξεις για ότι υπάρχει πίσω από Τζαβέλλας και Βράνιες. Σίγουρα πάντως εκεί πρέπει να δούμε στοιχήματα που είναι ακόμα ανοικτά και όχι στοιχήματα που πλέον δεδομένα έχουν καεί.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X