Η επιθετική πολυφωνία της ΑΕΚ και ο.. αναμορφωτής Λιόλιος

Η επιθετική πολυφωνία της ΑΕΚ και ο.. αναμορφωτής Λιόλιος
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τα πρώτα συμπεράσματα από τα φιλικά και τον νέο Πρόεδρο της ΕΟΚ

Τα ψέματα τελείωσαν για την ΑΕΚ και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία των επίσημων αγώνων.

Δυστυχώς η Ένωση έπεσε στην ατυχή συγκυρία του Ερυθρού Αστέρα, καθώς οι πολλές απουσίες των Σέρβων, ακύρωσαν το τελευταίο φιλικό, που θα ήταν και πρόβα τζενεράλε πριν τα επίσημα, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να πάει για το Σούπερ Καπ χωρίς αγώνα για 2 εβδομάδες.

Πολυφωνία στην επίθεση

Παρόλο που τα περισσότερα φιλικά δεν είχαν τηλεοπτική εικόνα, πλην αυτού της Νταρουσάφακα, από τα στατιστικά μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα.

Συμπέρασμα 1ο: Η ΑΕΚ θα σκοράρει πολύ. Είναι δεδομένο ότι ο Στέφανος Δέδας παίζει επιθετικό μπάσκετ και προτιμάει να κερδίζει 100-98 από 70-68. Αυτό είναι μια συνειδητή παραχώρηση υπέρ του θεάματος και του εντυπωσιακού μπάσκετ, που έχουν δηλώσει ευθαρσώς και ο προπονητής αλλά και ο Μάκης Αγγελόπουλος ότι θα παίζει η ομάδα. Στα τέσσερα φιλικά μέχρι τώρα η Ένωση έχει σκοράρει 101, 96, 79 και 114, μετά από 2 παρατάσεις βέβαια. Παρόλο που όπως έχουμε πει, οι απόλυτοι αριθμοί δεν είναι πάντα ασφαλές στοιχείο αν δεν εξετάσουμε τις κατοχές, εν τούτοις δείχνει μια ροπή της ΑΕΚ προς την υψηλή παραγωγικότητα που είναι άλλωστε και στο πλάνο του παιχνιδιού της.

Συμπέρασμα 2ο: Σκοράρουν όλοι. Η τακτική του Στέφανου Δέδα και το επιθετικό του πλάνο είναι τέτοιο, που κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του και υπάρχουν ευκαιρίες για σκοράρισμα από όλους, ανάλογα τις αντιδράσεις της άμυνας. Έτσι στα πρώτα 4 φιλικά αν δούμε τους μέσους όρους των παικτών μπορούμε να καταλάβουμε την πολυφωνία που υπάρχει στο επιθετικό κομμάτι. Εντάξει, είναι μικρό το δείγμα αλλά δείχνει μια τάση.

Ο Ανγκόλα λοιπόν είναι πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ με 19,2 πόντους μέσο όρο και δείχνει αυτό που έχουμε πει και από εδώ, ότι δηλαδή θα είναι από τους ηγέτες της φετινής ΑΕΚ.

Από κοντά του και ο «αέρινος» Έρικ Γκρίφιν με 17,5 πόντους ανά αγώνα. Ο Αμερικανός γνωρίζαμε ότι ήταν καλός σκόρερ αλλά υπήρχε μια αστάθεια στο σουτ του. Στα πρώτα φιλικά δείχνει να δίνει τα stretch στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα από το 4-5ρι της έχοντας ευστοχήσει σε 10 τρίποντα (2,5/αγώνα).

Ο Στέφαν Γέλοβατς ακολουθεί με 15 πόντους ανά αγώνα. Φυσικά για τον Σέρβο δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία ως προς την ικανότητα του στο σκοράρισμα, μπορεί να άργησε να πάρει μπρος αλλά με την Νταρουσάφακα έδειξε μέρος την επιθετικής του ποιότητας (34π.).

Ο Κίνο Κολόμ, που θα αποτελεί τον εγκέφαλο της Ένωσης στο παρκέ, παρόλο που κάνει αρκετά λαθάκια ακόμα στην προσπάθεια του να δημιουργήσει, τα έχει πάει αρκετά καλά στο σκοράρισμα με 13,7 πόντους μέσο όσο και 9 τρίποντα στο σύνολο.

Από εκεί και πέρα και ο Βαουλέτ που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την σωστή λειτουργία της ομάδας, χάρις στο σύστημα του κόουτς Δέδα μπορεί να βρίσκεται σε θέσεις για εύκολους πόντους, με τα κοψίματα που κάνει στην ρακέτα μακριά από την μπάλα και καλύπτει έτσι την αδυναμία του στο σουτ. Οι 10,2 πόντοι του ανά αγώνα είναι εξαιρετικά σημαντικοί όπως και οι δουλειές που κάνει στο γήπεδο.

Ακόμα και ο Δημήτρης Φλιώνης που είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της προετοιμασίας με το πρόσωπο που έχει δείξει, σκοράρει κοντά στους 10 πόντους (9,7π.) και αποτελεί μια ακόμα απειλή, όπως και ο Πετρόπουλος (7π./αγώνα).

Είναι βέβαιο ότι αρκετά από αυτά τα νούμερα θα πέσουν όταν μπει ενεργά στην ομάδα ο Μάνι Χάρις και ο Νίκος Παππάς, που είναι παίκτες κατεξοχήν σκόρερ αλλά αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για την ομάδα καθώς θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες απειλές στην επίθεση.

Συμπέρασμα 3ο: Με μια πρώτη ανάγνωση δείχνει να υπάρχει πρόβλημα στην άμυνα. Χωρίς να είναι απόλυτο ακόμα, αφού δεν υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά από όλα τα φιλικά για να δούμε τις κατοχές, μοιάζει η ομάδα να δέχεται αρκετούς πόντους. Αυτό θα φανεί καλύτερα μόλις ξεκινήσουν οι επίσημοι αγώνες το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα. Πάντως η ΑΕΚ διαθέτει παίκτες που μπορούν να παίξουν άμυνα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση σε αυτό το κομμάτι.

Νέος πρόεδρος της ΕΟΚ ο Λιόλιος

Ο (πρώην) ισχυρός άνδρας του Προμηθέα αναδείχτηκε εύκολα πρόεδρος της ΕΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη, αφού εδώ και 2 χρόνια το δούλευε αθόρυβα και κέρδισε με μεγάλη άνεση τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Παπανικολάου. Φυσικά η ΑΕΚ παρόλο που δεν τον στήριζε, έβγαλε συγχαρητήρια ανακοίνωση όπως έπρεπε, περνώντας όμως και τα μηνύματα που έπρεπε. Η ισονομία και η εξομάλυνση των ανισοτήτων που ανέφερε η ΚΑΕ, θα πρέπει να είναι από τους βασικούς στόχους της νέα Διοίκησης του μπάσκετ. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Λιόλιος ζήτησε να τον κρίνουμε αυστηρά, ειδικά στο θέμα της διαιτησίας. Ας ελπίσουμε, όλα αυτά που έχει υποσχεθεί να τα τηρήσει, για να μην ξαναέχουμε φαινόμενα διαιτησίας, όπως αυτά απέναντι στην ομάδα του την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην χρονιά που πέρασε. Γενικά θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση που θα έχει φέτος ο Προμηθέας, εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X