Πάντα με ρεαλισμό και σεβασμό στην πραγματικότητα

Πάντα με ρεαλισμό και σεβασμό στην πραγματικότητα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τη νέα... ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η ΑΕΚ είναι πλέον μια άλλη ομάδα. Από δω και πέρα θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε ποια είναι αυτή η άλλη ομάδα. Προς τα που το πάει, τι μπορεί να βγάλει, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Η αυτοσυγκράτηση ποτέ δεν βγήκε σε κακό πιστεύω και πολύ περισσότερο θα χρειαστεί τώρα στην ΑΕΚ. Κι εντός της και γύρω της. Η ομάδα όπως κάθε χρόνο έχει στόχο το πρωτάθλημα, αυτό δεν αλλάζει, δεν θα αλλάξει ποτέ. Η ομάδα πάντα με αυτό το μέτρο σύγκρισης θα κρίνεται στο τέλος. Αν πήρε το πρωτάθλημα ή τουλάχιστον πόσο ανταγωνιστική ήταν με βάση αυτόν τον στόχο. Δευτερευόντως οι εντυπώσεις και το κλίμα θα είναι λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα, ανάλογα με την ποδοσφαιρική εικόνα που θα έχει βγάλει.

Υπάρχει μια διαφορά μόνο τώρα. Πως προερχόμαστε από μια ακραία κατάσταση πέρσι, που τελικά το αποκορύφωμα της το ζήσαμε στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, με την Βελέζ. Η ακραία κατάσταση αφορούσε και τα αποτελέσματα και την εικόνα. Η εικόνα μάλιστα ίσως προκάλεσε ακόμη χειρότερη ζημιά στην ψυχολογία όλων.

Και πέρσι πριν το ξεκίνημα και τώρα μετά το τέλος της σεζόν, το μοτό στο δικό μου blog ήταν πως δεν υπάρχει ένα κουμπί που το πατάς και ξεπερνιούνται όλα όσα δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία και ειδικά την τελευταία σεζόν. Κι αφορούν και τα δικά σου θέματα και την επίδραση τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η ΑΕΚ είναι αλήθεια έχει πατήσει πολλά κουμπιά στην μεταγραφική περίοδο που τελειώνει, έχει κάνει όλα όσα μπορείς να κάνεις από πλευράς διαμόρφωσης ρόστερ για να μπεις σε τροχιά αλλαγής της κατάστασης.

Θα επιμείνω όμως στα… κουμπιά. Υπάρχουν κι άλλα που θα πρέπει να πατηθούν στη συνέχεια. Ένα είναι σίγουρα η διαχείριση της ομάδας και η ποδοσφαιρική εικόνα που θα βγάλει από αυτό που υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα που αφορούν τις αμέσως επόμενες μεταγραφικές περιόδους.


Σταδιακά οι διορθώσεις

Σίγουρα θα διαπιστωθούν κενά, σίγουρα θα υπάρξουν και κινήσεις που θα αποδειχθεί πως δεν βγήκαν, σίγουρα θα υπάρξουν στοιχεία που θα διαπιστώσουμε πως εξακολουθούμε να είμαστε πίσω από τον ανταγωνισμό. Βασικά τον ΟΣΦΠ, που είναι αυτός που έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα κι έχει παίξει την καλύτερη μπάλα. Όλα αυτά θα διορθωθούν μόνο σταδιακά και φυσικά με επίκεντρο τις δύο αμέσως επόμενες μεταγραφικές περιόδους.

Αλλά τον ανταγωνισμό δεν πρέπει να τον βλέπουμε όπως μας βολεύει. Ο πήχης εξακολουθεί να είναι ψηλά σε αυτό το επίπεδο. Ο ΟΣΦΠ παρουσιάζει ζητήματα ως τώρα φέτος, αλλά εξακολουθεί να έχει κάποια στάνταρ στοιχεία που καθορίζουν ματς, που του δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα και τα έχει καλλιεργήσει την τελευταία τριετία. Κι εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη ποιότητα κι εύρος επιλογών στις περισσότερες θέσεις.

Επίσης στοιχεία παιχνιδιού από τον προπονητή του εδώ και τέσσερα πλέον χρόνια, τα οποία ως τώρα εσύ δεν έχεις και δεν έχουμε καν δείγμα για το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε σε αυτή τη φάση για να τα αποκτήσουμε. Αυτό που έχουμε δει ως τώρα, χωρίς βέβαια να έχει προσαρμοστεί η ομάδα στην πραγματικότητα του νέου ρόστερ, είναι πολύ μακριά από τις απαιτήσεις σε στοιχεία που κάνουν την διαφορά. Ένταση, τρεξίματα, οργάνωση στην πίεση κλπ.

Θα χρειαστεί να βρει λύσεις το πρώτο διάστημα

Η ΑΕΚ για να είναι ανταγωνιστική με γνώμονα το πρωτάθλημα φέτος, θα χρειαστεί να βρει λύσεις για να καλύψει στο πρώτο διάστημα την έλλειψη στοιχείων που αυτή δεν έχει ακόμη και ο άλλος έχει. Και ο ΠΑΟΚ σε έναν βαθμό υπερέχει ακόμη σε αυτά τα στοιχεία.

Το όπλο της ΑΕΚ άμεσα, που πιθανότατα θα μετρήσει πολύ βάσει του επιπέδου της ελληνικής Λίγκας, είναι η ποιότητα και η προσωπικότητα που έχει προσθέσει σε πολύ μεγάλες δόσεις. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές και να πατάμε στην γή… Πάμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε στο ξεκίνημα και πιθανώς για αρκετό καιρό ακόμη, χωρίς ακόμη να μπορούμε να πατήσουμε σε επίπεδο λειτουργίας συνόλου στα στοιχεία που μπορούν οι βασικοί μας ανταγωνιστές και κυρίως ο ΟΣΦΠ. Ακόμη και ο Άρης είναι μια ομάδα με αρχές από πέρσι, που ακόμη η ΑΕΚ δεν έχει αποκτήσει.

Η ΑΕΚ έβαλε στην μεταγραφική περίοδο μια βάση σημαντική, που για να την εκμεταλλευθεί μακροπρόθεσμα, χρειάζεται καθαρή σκέψη, επίγνωση της πραγματικότητας γύρω μας και ψυχραιμία εντός και γύρω της. Οι απαιτήσεις πρέπει να είναι υψηλές, ακραία υψηλές φυσικά γιατί είσαι η ΑΕΚ, αλλά η προσπάθεια που ξεκίνησε και φαίνεται να χαρακτηρίζεται από σωστές κατά βάση σκέψεις, δεν πρέπει να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιναχθεί στον αέρα από ξαφνικές ανατροπές στο κλίμα.

Τουλάχιστον όχι πριν να είμαστε σε θέση να έχουμε βγάλει με σχετική ασφάλεια κάποια συμπεράσματα.

Η σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας, ο σεβασμός στην πραγματικότητα, θα είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να κάνουμε τα βήματα που χρειαζόμαστε, με βάση το ρόστερ που αρχίσαμε να χτίζουμε. Από αυτό κρατήστε κυρίως το «αρχίσαμε». Έχει σημασία…


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απαντά για την ΑΕΚ σε ερώτηση του enwsi.gr:

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X