Ζητήματα λειτουργίας συνόλου, αλλά προς το παρόν έχουν εξήγηση

Ζητήματα λειτουργίας συνόλου, αλλά προς το παρόν έχουν εξήγηση
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ και για όσα είδε στην πρεμιέρα της Super League

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη την θετική αύρα, την καλή ψυχολογία. Ειδικά στο ξεκίνημα. Πέρα από τις αγωνιστικές λεπτομέρειες, αυτό έρχεται μόνο με τα αποτελέσματα.

Σε πολλούς εύλογα μπορεί να φαίνεται λίγη μια νίκη επί του Ιωνικού στο ΟΑΚΑ, αλλά στην προσπάθεια να αλλάξει τσιπάκι ψυχολογικά η ΑΕΚ, εκτιμώ πως καμιά ευκαιρία δεν περισσεύει. Πόσο μάλλον όταν έχουμε και μια καλή ποδοσφαιρική εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο κι ενθουσιασμό στην κερκίδα. Το κλίμα βέβαια ήταν σαφέστατα διαφορετικό κι από το ξεκίνημα κι αυτό δείχνει πόση σημασία είχε η αποφασιστικότητα που έδειξε η ομάδα στην διαδικασία της ενίσχυσης της.

Η ΑΕΚ είχε φυσικά θέματα και θα μπορούσε να περάσει πολύ πιο δύσκολα την Κυριακή. Για μένα που είδα και το ματς στον Βόλο, η εικόνα ήταν σα να συνέχισε η ομάδα από το σημείο που σταμάτησε εκεί. Το πρόβλημα ήταν κατά βάση το ίδιο. Δεν μπορούσε να πιέσει αποτελεσματικά εκείνη, είχε πρόβλημα με την πίεση του αντιπάλου και το αποτέλεσμα ήταν να επιτρέπει εύκολο κάθετο, άμεσο παιχνίδι που έφερνε σε δύσκολη θέση την άμυνα της.

Πιστεύω πως ό,τι και να πούμε σε ατομικό επίπεδο, χάνει λίγο τη σημασία του στην παρούσα φάση, όταν υπάρχει τόσο χτυπητό θέμα σε επίπεδο λειτουργίας συνόλου. Επικεντρώνεσαι στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αλλά κακά τα ψέματα, οι ομάδες επιπέδου ΑΕΚ, με απαιτήσεις και στόχους επιπέδου ΑΕΚ, δεν έχουν άλλους που αμύνονται κι άλλους που επιτίθενται. Όλη η ομάδα τα κάνει και τα δύο.


Iσορροπία στο κλίμα

Αυτό που έχω διαπιστώσει τις ώρες που ακολούθησαν το ματς, είναι πως υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στη ικανοποίηση για το κλίμα που δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής, για την εικόνα των νέων μεγάλων αποκτημάτων και την επίγνωση πως ένα συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, σημαντικό πολύ, δεν πάει καλά.

Για όλα υπάρχουν φυσικά – και – κάποιες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, ήταν το πρώτο επίσημο ματς της ΑΕΚ μετά την Βελέζ. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι αυτής της αμυντικής τετράδας μαζί, αλλά και το πρώτο επίσημο παιχνίδι αυτής της αμυντικής τετράδας μαζί με την συγκεκριμένη τριάδα στο κέντρο. Η οποία ως σύνθεση, επίσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γήπεδο. Δεν καλύπτει τα πάντα αυτή η εξήγηση, αλλά δεν μπορείς και να την αγνοήσεις. Έχει την σημασία της.

Αν όχι κάτι άλλο, τουλάχιστον δείχνει πως είμαστε ακόμη σε αναζήτηση του σχήματος που θα βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα. Με πολλούς νέους παίκτες που καλούνται να «γνωριστούν» μέσα στο γήπεδο. Εννοείται πως αυτού του είδους οι εξηγήσεις δεν μπορούν να ισχύουν για πολύ καιρό ακόμη, αλλά προς το παρόν είναι παράλογο να μην τις λαμβάνεις υπόψη σου.

Και γενικά καλή θέληση χρειάζεται τώρα η ΑΕΚ. Χρειάζεται για ένα διάστημα να προτάξουμε στο μυαλό μας και κάποια «αν» και να μην είμαστε απόλυτοι στις ερμηνείες μας. Στο κάτω – κάτω η επισήμανση των στοιχείων που αποτελούν ερωτηματικά δεν λείπει ούτε στο ρεπορτάζ, ούτε στο σχόλιο που αφορά την ΑΕΚ και σίγουρα δεν θα λείψει και στην συνέχεια. Αλλά η ομάδα έχει προς το παρόν ανάγκη να μην καθορίζεται απόλυτα η ατζέντα της από αυτά τα ερωτηματικά.

Για να το κάνω πιο λιανά: Ας φάμε στη μάπα κι ένα μέτριο ματς του κάθε νέου παίκτη. Και δύο αν χρειαστεί. Το γήπεδο δεν θα αργήσει πολύ άλλωστε να οδηγήσει στα ξεκάθαρα συμπεράσματα που δε θα σηκώνουν καμιά αμφιβολία.


Σημαντικά ερωτηματικά σε όλες τις ομάδες

Η ΑΕΚ δεν είναι η μοναδική ομάδα που γύρω της υπάρχουν ακόμη σημαντικά ερωτηματικά μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της. Όλες έχουν. Φυσικά υπάρχουν άλλες που ως προς την πληρότητα ήταν ήδη πολύ μπροστά, όπως ο ΟΣΦΠ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά κακά τα ψέματα δεν αλλάζει μέσα σε μια μεταγραφική περίοδο. Περισσότερη σημασία έχει τώρα αν όλα τα πολλά που έγιναν ήταν τα περισσότερα σωστά, παρά αν έγιναν όλα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θα γινόταν ρεαλιστικά.

Όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Ειδικά σε περιόδους που δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, δεν υπάρχει κέρδος στο να βγάζουμε παίκτες άχρηστους. Και στις περισσότερες περιπτώσεις είμαστε και υπερβολικοί. Έχει αξία όμως πάντα να έχουν τεθεί τα ζητήματα που πρέπει να προκαλούν προβληματισμό, ειδικά όσο πλησιάζουμε στις περιόδους που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

Γενικά μέσα στα πολλά που πρέπει να μας μείνουν απ΄όσα έχουμε περάσει, προσωπικά στο δικό μου μυαλό έχει αποκτήσει μεγάλη αξία και το «παν μέτρον άριστον».

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X