Ο Μιτάι και ο Μαχαίρας θα έπρεπε να έχουν πάει στο εξωτερικό

Ο Μιτάι και ο Μαχαίρας θα έπρεπε να έχουν πάει στο εξωτερικό
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τον Μιτάι και γιατί ο στοχευμένος δανεισμός του θα τον βοηθούσε να γίνει άλλου επιπέδου παίκτης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γίνεται -και δικαιολογημένα- πολλή συζήτηση γύρω από το πρόσωπο του Μάριο Μιτάι και την επιλογή της ΑΕΚ να τον προωθήσει στην πρώτη δυάδα των αριστερών της μπακ, πλάι στον Εχσάν Χατζισαφί, ο οποίος αν και έχει πάψει εδώ και χρόνια να παίζει τη θέση αυτή, έχει το προβάδισμα για το αρχικό σχήμα. Ωστόσο η κουβέντα γύρω από τον νεαρό Αλβανό οπισθοφύλακα δεν θα έπρεπε να συντηρείται με άξονα το αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας ομάδας που οικοδομείται με σκοπό να κάνει στο άμεσο μέλλον ξανά πρωταθλητισμό, αλλά στο τι κάνει ο ίδιος ο οργανισμός ώστε να τον βοηθήσει να εξελιχθεί.

Το ρίσκο που η ΑΕΚ λαμβάνει είναι μεγάλο και για την ίδια, αλλά και για τον ποδοσφαιριστή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί αν ο Μιτάι -που μοιάζει και αναπόφευκτο λόγω έλλειψης εμπειριών και αγωνιστικής ωριμότητας για το συγκεκριμένο επίπεδο- υποπέσει σε λάθη που θα στοιχίσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μικροί (ηλικιακά) της υπόθεσης χάνουν έδαφος, βλέπουν τις ευκαιρίες να λιγοστεύουν και κλονίζονται ψυχολογικά. Εκτός αν πράγματι, σε πείσμα της βαθμοθηρίας που κατατρέχει τις μεγάλες ομάδες, η Ένωση έχει αποφασίσει να υποστηρίξει αυτό το πρότζεκτ με τα… μπούνια!

Καλό, λογικό, όμορφο είναι να επιθυμεί η ΑΕΚ τη δημιουργία του δικού της Τσιμίκα, όμως ίσως έπρεπε να το πράξει επιλέγοντας άλλη κατεύθυνση. Διότι ο νυν παίκτης της Λίβερπουλ, προτού παίξει στον Ολυμπιακό, πήγε στην Ολλανδία -αφού έκανε το αγροτικό του στη Δανία- και διδάχθηκε το ποδόσφαιρο όπως πρέπει να παίζεται. Με έμφαση στην ατομική βελτίωση του κάθε ποδοσφαιριστή τεχνικά και τακτικά, με σαφή προσανατολισμό να καταλάβει το άθλημα μέσα από τη δημιουργική προσέγγιση και όχι στην τούρλα της σκοπιμότητας.

Σάμπως και ο Βρουσάι, που πλέον έχει ρόλο στον Ολυμπιακό και είναι μέλος της Εθνικής, που έμαθε αλήθεια να λαμβάνει τις σωστές επιλογές; Μέσα από μία διετία ως βασικός στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, επέστρεψε άλλος ποδοσφαιριστής. Μήπως θα μάθαινε τα ίδια στο «σχολείο» της Λαμίας ή του Ιωνικού Νικαίας; Εκεί όπου η εντολή στα μπακ θα είναι να μην ανεβαίνουν τη μεσαία γραμμή παρά μόνο αν έχουν φύγει οι αντίπαλοι από το γήπεδο και στους εξτρέμ να παίζουν πίσω από τη σέντρα για να δίνουν βοήθειες στους οπισθοφύλακες;


Δεν είναι η ΑΕΚ Β ή οι μικρές ομάδες της Α΄Εθνικής η λύση για την εξέλιξη

Σάμπως αλήθεια, περιμένει κάποιος εξέλιξη πραγματικά ταλαντούχων παικτών -αν υπάρχουν τέτοιοι που να βγάζουν μάτια από τώρα ώστε να προσδοκάς σε λαμπρό μέλλον- μέσα από το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όπου η κλωτσιά θα πέφτει σύννεφο; Είναι εφικτό οι Β’ ομάδες να αποτελούν ικανό τροφοδότη της πρώτης ή μήπως συνιστά ασφαλές κριτήριο η πορεία ενός παίκτη στη Β’ κατηγορία για την επάρκειά του να προβιβαστεί στην Α’ και αμέσως να παίξει; Πόσους παίκτες έχουμε δει αλήθεια τα τελευταία 15 χρόνια, να έρχονται από ομάδες της Β΄ κατηγορίας για να πάρουν ρόλο σε μεγάλους συλλόγους της Α’ Εθνικής; Παίζει να μην υπάρχει ούτε ένας!

Ας πιάσουμε και το παράδειγμα του δικού μας, του Γιάννη Φοίβου Μπότου. Πήγε πέρυσι σε μια ομάδα της Β’ Ολλανδίας όταν εκείνη βρισκόταν κάπου στη μέση της βαθμολογίας, έγινε πρωταγωνιστής και με 4 γκολ συν 3 ασίστ σε 21 ματς, τη βοήθησε να ανέβει στην Eredivisie. Ποιο ήταν το όφελός του; Κέρδισε μια σεζόν μαζί της στην πρώτη κατηγορία και έχει ήδη παίξει σε τρία ματς, σκοράροντας μία φορά.

Ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο, προοδεύει, μαθαίνει, γίνεται τακτικά και τεχνικά καλύτερος. Και θα είναι αυτός που το ερχόμενο καλοκαίρι θα επιστρέψει στην ΑΕΚ και όλοι θα δουν έναν άλλον ποδοσφαιριστή. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, με δύο γεμάτες σεζόν πίσω του, έτοιμο να διεκδικήσει θέση στην πρώτη ομάδα της Ένωσης για να παίζει. Όχι απλά για να υπάρχει. Ερωτώ λοιπόν, θα το κατάφερνε αυτό παίζοντας στον Ιωνικό (και στον κάθε Ιωνικό) όπου αν δεν έβλεπαν σε 1-2 ματς την αναταπόκρισή του στην τακτική σκοπιμότητα, θα τον έριχναν στον πάγκο ανεπιστρεπτί; Μήπως ο Μαχαίρας -και ασφαλώς δεν το αναφέρω ένεκα του σοβαρού τραυματισμού του- έπρεπε να φύγει στο εξωτερικό για να μάθει σωστά το ποδόσφαιρο;

Ναι, υπάρχουν και τα παραδείγματα του Γιαννούλη και του Κουλούρη, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα και έκαναν σημαντικές μεταγραφές μέσα από την πορεία τους στον Ατρόμητο. Αυτός όμως δεν είναι πια μικρομεσαία ομάδα και ειδικά την περίοδο εκείνη, είχε πλάνο και καθοδήγηση για να αξιοποιήσει τους συγκεκριμένους δύο μέσα από παραγωγική διαδικασία, όχι μέσα από αντιποδόσφαιρο.

Εν κατακλείδι, οι παρτίδες με το εξωτερικό και με ομάδες που θα εντάξουν τα ταλαντούχα ελληνόπουλα σε αμιγώς ποδοσφαιρικό περιβάλλον, παρέχοντας σωστή εκμάθηση των ποιοτικών στοιχείων του παιχνιδιού, είναι ο δρόμος που η ΑΕΚ πρέπει να ακολουθήσει. Και άποψή μου είναι, ότι αν ο Μιτάι ήταν ήδη κάπου στην Ολλανδία για να πάρει μαζεμένες 30αρες σεζόν, σε δύο χρόνια από σήμερα στα 20 του, θα βλέπαμε έναν άλλον ποδοσφαιριστή.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X