Από τον Στάνκοβιτς και τον Λε Ταλέκ, κρίνονται πολλά

Από τον Στάνκοβιτς και τον Λε Ταλέκ, κρίνονται πολλά
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης συνεχίζει με ποδοσφαιρική κουβέντα, για τις δυο πιο κομβικές θέσεις στην φετινή ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πολύ ωραίο, που μετά από πολύ καιρό στην ΑΕΚ μπορούμε να κάνουμε ποδοσφαιρική κουβέντα που πραγματικά να έχει νόημα. Να ψάχνουμε το πως θα τακτοποιηθεί η ομάδα στην μεσοεπιθετική της γραμμή, σε ποιόν σχηματισμό τελικά θα καθίσει η μπίλια και τι εικόνα θα βγει στο γήπεδο. Πάντα με τον αστερίσκο πως δεδομένα όλο αυτό το καινούργιο που έχει προκύψει στα Σπάτα, χρειάζεται τον χρόνο του για να μονταριστεί, διότι ο ομοιογένεια δεν προκύπτει με το πάτημα κουμπιού. Και επίσης πάντα με την παράμετρο, πως όσο η ομάδα θα μοντάρεται, θα πρέπει να παίρνει και τα αποτελέσματα.

Εννοείται πως όταν έχεις κάνει προσθήκες όπως αυτή του Τσούμπερ ή του Άμραμπατ ή του Αραούχο ή ακόμα και του Γέβτιτς, εκεί ποντάρεις κυρίως για να μπορείς να παίρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Απολύτως λογικό, καθότι όλοι τους είναι παίκτες που έχουν αυτή δυνατότητα. Ο Τσούμπερ, για παράδειγμα, πέτυχε ένα γκολ και έδωσε μια ασίστ στη νίκη της Ελβετίας επί της εθνικής μας. Το πήρε δηλαδή σχεδόν μόνος του, το αποτέλεσμα. Ο Άμραμπατ, στο πρώτο φιλικό στην ΑΕΚ που έπαιξε βασικός, έδωσε δυο ασίστ. Για τον Αραούχο δεν χρειάζεται καν να παραθέσω ανάλογα αγωνιστικά παραδείγματα. Προφανώς όλοι αυτοί είναι παίκτες, πάνω στους οποίους θα «ακουμπήσει» η ΑΕΚ σ’ όλα τα φετινά παιχνίδια.

Ποιοτική επίθεση ναι, αλλά…

Η ΑΕΚ φέτος λύσεις στην επίθεση θα μπορεί να βρει. Λύσεις πολλές και από πολλούς. Δεν της αρκεί. Σε καμία ομάδα δεν αρκεί. Δεν υπάρχει ομάδα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που να κατάφερε να προοδεύσει και να πετύχει τους στόχους της, επιδιώκοντας να πετυχαίνει πάντα ένα γκολ περισσότερο απ’ όσα θα δέχεται. Είναι αντιποδοσφαιρικό και κυρίως είναι αποδεδειγμένα ατελέσφορο. Επομένως έχει μεγάλη σημασία για την ΑΕΚ το πως θα λειτουργήσει ανασταλτικά.

Μιλάμε για μια εντελώς καινούργια τετράδα στην άμυνα, σε σχέση με πέρυσι. Που ανεξαρτήτως προσώπων, θα πρέπει να βρει και την χημεία της και την κοινή περπατησιά της. Επίσης μιλάμε για καινούργιο τερματοφύλακα και καινούργιο «κόφτη». Και στέκομαι σ’ αυτές τις δυο θέσεις. Δηλαδή από τον παίκτη που θα παίζει τελευταίος πριν από τους κεντρικούς αμυντικούς και τον παίκτη που θα παίζει τελευταίος πίσω απ’ ολόκληρη την ομάδα. Απ’ αυτούς τους δυο, θα κριθούν πολλά.

Για την λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλου της ομάδας, αλλά και για τα αποτελέσματα που θέλει να πάρει, πολλά θα κριθούν απ’ αυτό που θα δείξουν στο γήπεδο ο Στάνκοβιτς και ο Λε Ταλέκ. Και ας μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο και ας μην περιμένει ούτε γκολ, ούτε ασίστ, από κανέναν από τους δυο. Είναι δυο θέσεις πολύ κομβικές. Ίσως οι πιο κομβικές έτσι κι αλλιώς, αλλά πολύ περισσότερο σ’ αυτό που θέλει να φτιάξει ο Μιλόγεβιτς φέτος. Ειδικά σ’ αυτά τα πρώτα παιχνίδια, μέχρι να ρολάρει το πράγμα, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά.

Λίγες φάσεις, κανένα γκολ

Η ΑΕΚ, ειδικά μέχρι να μπορέσει να μονταριστεί αγωνιστικά και να αρχίσει να ρολάρει, θα πρέπει αφενός να δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερες φάσεις και αφετέρου σ’ αυτές τις λίγες φάσεις που θα δεχθεί, να γλιτώσει το γκολ. Αυτά τα δυο, (θα) είναι κυρίως δουλειά και ευθύνη του Λε Ταλέκ και του Στάνκοβιτς. Και από το πως και πόσο θα ανταποκριθούν σ’ αυτή την ευθύνη, θα κριθούν πολλά. Από τον «κόφτη» της η ΑΕΚ προσδοκά να απορροφά την πίεση και από τον τερματοφύλακα της, να «βγάλει» αυτή την μια ή τις δυο φάσεις που δεδομένα θα βγάλει ο αντίπαλος.

Ο Λε Ταλέκ είναι ένα χαφ που παίζει πολύ με τη νοοτροπία του κεντρικού αμυντικού. Είναι ένας στόπερ μπροστά από τα στόπερ. Παράλληλα όμως, έχει την τεχνική να διαχειρίζεται τις πρώτες μπάλες. Αυτό το μοντέλο χαφ ήθελε ο Μιλόγεβιτς και γι αυτό επέμενε στον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Είναι πολύ κομβικός ο ρόλος του και αυτό έχει φανεί ήδη ακόμα και στα φιλικά μέσα στον Αύγουστο. Όταν ο Λε Ταλέκ είναι καλά, η ομάδα μπορεί να μην δεχτεί ούτε φάση, όπως έγινε με Απόλλωνα και Λαμία. Αν ο Γάλλος δεν πατάει καλά, όπως έγινε στον Βόλο στο τελευταίο χρονικά φιλικό, συνολικά η άμυνα δεινοπαθεί.

Υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που αφορά τον Λε Ταλέκ. Ήρθε χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία με την ΑΕΚ και έχοντας ταλαιπωρηθεί με τον κορονοϊό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χρειάζεται να καλύψει δρόμο, για να φτάσει στο 100% της ετοιμότητας του. Και θα έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτό το έδαφος να το έχει καλύψει ήδη, τώρα που ξεκινάει το πρωτάθλημα και ο κομβικός του ρόλο πρέπει να ενεργοποιηθεί για να μπορέσει η ομάδα να λειτουργήσει σωστά.

Όσο για τον Στάνκοβιτς, είναι μάλλον περιττή η ανάλυση για το πόσο σημαντικό είναι να μπορεί η ομάδα να ακουμπήσει πάνω του. Η ΑΕΚ για δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία, πήγε σε μια επένδυση σημαντική οικονομικά σε τερματοφύλακα. Το είχε κάνει πρώτη φορά με την περίπτωση του Μπάρκα, από την οποία πήρε σημαντική συνεισφορά στην σεζόν της κατάκτησης του πρωταθλήματος (μαζί με Τσιντώτα και Ανέστη), αλλά και έξι εκατομμύρια από την πώληση στην Σέλτικ.

Επένδυση…

Στον Στάνκοβιτς έδωσε στην Σάλζμπουργκ περισσότερα χρήματα για να τον αποκτήσει, απ’ ότι είχε δώσει στον Ατρόμητο για τον Μπάρκα και μεγαλύτερο συμβόλαιο στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Και αυτό που προσδοκά, είναι να αποκτήσει την σιγουριά που για περισσότερους από έναν λόγους, της έλειψε πέρυσι. Μια σιγουριά που καμία ομάδα που δεν την έχει, δεν έχει καταφέρει να είναι ανταγωνιστική. Ψάξτε ότι παράδειγμα θέλετε και στην ΑΕΚ και στην Ελλάδα και σ’ οποιοδήποτε μέρος του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Ομάδα που να μην αισθάνεται σιγουριά στην θέση του τερματοφύλακα, δεν πέτυχε ποτέ, τίποτα.

Από τον Στάνκοβιτς η ΑΕΚ έχει τεράστιες απαιτήσεις και θα κρίνει πολλά το πως θα ανταποκριθεί σ’ αυτές. Μέχρι τώρα στα φιλικά η εικόνα του ήταν μέτρια. Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, στο ένα και μοναδικό επίσημο παιχνίδι που έχει αγωνιστεί, στην ρεβάνς με την Βελέζ, όταν χρειάστηκε έκανε την δουλειά του ακριβώς όπως έπρεπε. Και δεν αναφέρομαι στα δυο πέναλτι που έπιασε, αλλά στην μια φάση που χρειάστηκε σ’ όλο το ματς και έκανε αποκρουσάρα. Ουσιαστικά η ΑΕΚ, αυτό έχει ανάγκη στην πλειοψηφία των παιχνιδιών της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την μια φάση που θα κάνει ο αντίπαλος, να την καθαρίσει ο τερματοφύλακας και να μην τρέχει και δεν φτάνει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X