Οι Πολωνοί μας θύμισαν πως έχουμε έναν σημαντικό παίκτη εδώ

Οι Πολωνοί μας θύμισαν πως έχουμε έναν σημαντικό παίκτη εδώ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τον Νταμιάν Σιμάνσκι που η ΑΕΚ πρέπει να βρει τρόπο να αξιοποιήσει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η βραδιά δεν ήταν καλή για το ελληνικό ποδόσφαιρο χθες. Ήταν η βραδιά του ξεσαλώματος των γνωστών «φίλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που περιμένουν λόγω ΕΠΟ, κάθε αποτυχία της Εθνικής για να λυσσάξουν. Τέλος πάντων… Ήταν καλή βραδιά για την ΑΕΚ όμως. Κυρίως λόγω της συμμετοχής του Νταμιάν Σιμάνσκι στην βασική ενδεκάδα της Πολωνίας.

Ο Σιμάνσκι είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές της ΑΕΚ τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Πρώτα απ’ όλα γιατί κόστισε ακριβά. Πλήρωσε η ομάδα 1,5 εκατομμύριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας. Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν το ποσό υπερβολικό. Μεταξύ τους και άνθρωποι της ομάδας εκείνη την εποχή. Αλλά η απόφαση ήταν προσωπική του Δ. Μελισσανίδη και δεν αμφισβητήθηκε από τον ίδιο ποτέ στην ουσία.

Πέρασε ένας χρόνος μέσα στον οποίο φάνηκε να δικαιώνονται περισσότερο αυτοί που θεωρούσαν υπερβολικό το ποσό. Ο Σιμάνσκι για μεγάλο διάστημα μέσα σε αυτόν τον χρόνο, από τέλη Ιουλίου του 2020, μέχρι και λίγο πριν φύγει η χρονιά, έμεινε έξω. Με τραυματισμό σοβαρό, από την στιγμή που τον κράτησε εκτός για τόσο μεγάλο διάστημα.

Η επιστροφή του συνδυάστηκε με την πλήρη αποδιοργάνωση της ομάδας, μετά την νέα αλλαγή προπονητή κι όσα ακολούθησαν από το τέλος Γενάρη μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν. Τονώθηκε κι άλλο η πίστη όσων αμφισβήτησαν την ανάγκη της απόκτησης του με τα συγκεκριμένα χρήματα, πως είχαν δίκιο.

Ο Σιμάνσκι ήταν βασικός στην ομάδα που γνώρισε τον ταπεινωτικό ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Δεν ήταν από τους χειρότερους, έπαιξε μέχρι κι εξτρέμ στην ρεβάνς. Αλλά μέχρι εκεί. Στα φιλικά ακολουθεί πάνω κάτω τον ρυθμό της υπόλοιπης ομάδας όταν κάτσεις να δεις τι μένει παραγωγικά σε επίπεδο αριθμών από την παρουσία του.


Απίστευτο να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ο Σιμάνσκι

Ωστόσο για όποιον έχει δει τα ματς, είναι φανερό πως η ομάδα είχε έναν παίκτη που μπορούσε στο «8» να δώσει πολλά πράγματα, αλλά ως συνολική λειτουργία, δείχνει να μην έχει τρόπο να το εκμεταλλευθεί.

Έγραψα αμέσως μετά το ματς στον Βόλο, πως μου είναι αδιανόητο ένας παίκτης με αυτά τα χαρακτηριστικά και την κίνηση που έχει μέσα στο γήπεδο, να μη μπορεί να αξιοποιηθεί. Έγραψα πως μέχρι σήμερα θεωρώ πως το βάρος της ευθύνης ανήκει κυρίως στους προπονητές που δούλεψε ως τώρα στην ΑΕΚ. Μέχρι να έρθει ο Μιλόγεβιτς, με τον οποίο επίσης τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι ακόμη νωρίς.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται η συμμετοχή του στο βασικό σχήμα της Πολωνίας, να αλλάξει το κλίμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί ένας από τους κύριους λόγους που το αφεντικό της ΑΕΚ επέμεινε στην απόφαση του για τον Σιμάνσκι, ήταν και το γεγονός πως γνώριζε ότι ο παίκτης είναι πάντα στα υπόψη της εθνικής του ομάδας, θεωρείται από τους συμπατριώτες του παίκτης επιπέδου βασικού rotation σε αυτήν και σε κάθε περίπτωση θα είχε μεγάλη μεταπωλητική αξία. Δεν είναι τυχαίο πως χωρίς ακόμη να εντυπωσιάζει, με το που βρήκε σταθερότητα από πλευράς αγωνιστικού ρυθμού σε δύο επίσημα και στα φιλικά που ακολούθησαν, αμέσως άνοιξε η πόρτα της εθνικής.


Όταν στην ομάδα σου λοιπόν πλέον έχεις έναν παίκτη βασικού rotation, μιας από τις πολύ καλές ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται να μη μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο Σιμάνσκι έχει πολύ καλά αθλητικά χαρακτηριστικά, κινείται σε πολλούς χώρους στο γήπεδο, οι επαφές του με τη μπάλα είναι σε καλό επίπεδο. Με βάση την κατάσταση που βρίσκονται αυτή την περίοδο όλοι… οι υποψήφιοι για το «8» ή τουλάχιστον την μία από τις δύο θέσεις εσωτερικών μέσων αν μιλάμε για 4-3-3, είναι μακράν εκτιμώ η πρώτη επιλογή. Με τη διαφορά πως πρέπει να φτιάξεις αυτό μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Ο Σιμάνσκι αποτελεί πρόκληση για τον Μιλόγεβιτς

Είναι λοιπόν και ο Σιμάνσκι, από τις σοβαρές προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Και η παρουσία του στην εθνική Πολωνίας ως βασικός, είναι… το καμπανάκι που μας το θυμίζει αυτό. Αυτομάτως ο ποδοσφαιριστής γίνεται ένα κεφάλαιο για την ΑΕΚ. Ήταν ήδη λόγω του κόστους αγοράς του, που είχε να κάνει και με την εκτίμηση για το μέλλον του σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Τώρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως εδώ έχουμε μια περίπτωση που «καίει».

Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να του πάρεις το 110%, να βελτιωθεί στις αδυναμίες του, να αποκτήσει σταθερότητα. Καθώς οι διακυμάνσεις στην απόδοση από ματς σε ματς, είναι ένα από τα αρνητικά του χαρακτηριστικά ως τώρα. Αλλά θα επιμείνω εδώ στην άποψη μου πως ο Πολωνός μέσος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη αδυναμίας της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια να βρει την κατάλληλη διαχείριση από τον πάγκο.

ΥΓ: Στα ματς – διασυρμούς της Εθνικής επί Ρανιέρι, επί Αναστασιάδη και τα σχετικά, ποιοί έπαιζαν κεντρικοί αμυντικοί; Μήπως δεν ήταν οι Μανωλάδες και οι Παπασταθόπουλοι, αλλά κάποιοι σωσίες του. Μήπως δεν ήταν ο «νεοφώτιστος» οπαδός του ΟΣΦΠ που ούρλιαζε για να τρομάξει τον επιθετικό του Λιχτενστάιν; Ρε δε ντρέπεστε λίγο;

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X