Επιτέλους, η ΑΕΚ έπαιξε με κανόνες αγοράς και νίκησε!

Σταμάτης Βούλγαρης: «Οπως στρώνεις κοιμάσαι» (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου blogάρει για την αλλαγή μεταγραφικής φιλοσοφίας στην ΑΕΚ, που την οδήγησε σε δράσεις με ποδοσφαιριστές που έχουν δυνατό βιογραφικό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μία από τις παραμέτρους -ίσως και η πιο κομβική- που αποτελούσαν τροχοπέδη για την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια στις κατά καιρούς απόπειρές της να προχωρήσει σε σημαντικού κόστους μεταγραφές, ήταν η δυσκολία συνεννόησης με τους ατζέντηδες.

Το χρήμα για τους παίκτες -στα δικά της προαποφασισμένα οικονομικά όρια πάντα, ανάλογα με τις πόρτες που χτυπούσε- υπήρχε διαθέσιμο. Ήταν ωστόσο εξαιρετικά «δυσκοίλια» και διόλου ανοιχτοχέρα όταν η συζήτηση έφτανε στις αμοιβές των μεσαζόντων. Αρκετές διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν στο σημείο αυτό.

Στο σήμερα βέβαια, δεν υφίσταται ποδοσφαιριστής υψηλής ποιότητας που να μη σέβεται τον άνθρωπο που του «έχτισε» την καριέρα. Που λέει ο λόγος, την άποψή τους θα ζητήσουν ακόμα κι αν θέλουν να πάνε προς νερού τους. Το παράδειγμα του Μάρκο Λιβάγια είναι το πλέον ενδεικτικό. Ο διάλογος για την επέκταση της συνεργασίας του με την ΑΕΚ, οδηγήθηκε σε ναυάγιο μετά από έναν χρόνο ανεπιτυχών διαδικασιών. Αν σε εκείνο το διάστημα η ομάδα είχε δείξει καλύτερη διάθεση να αμειφθεί και ο εκπρόσωπός του αδρά, προκειμένου ο Κροάτης να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο, ίσως το θέμα να είχε τελειώσει από την πρώτη ημέρα που άνοιξε.

Το ζητούμενο είναι να μαθαίνεις από τέτοιες ιστορίες, να πιάνεις το νόημα της εξέλιξης, να ακολουθείς τους κανόνες και τη ροή των πραγμάτων. Δεν θα δεις προκοπή με παίκτες επιπέδου αν ο μάνατζερ αντιλαμβάνεται ότι δεν θα καρπωθεί αυτό που θέλει. Και κάπως έτσι, μετά και το κομβικό σημείο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού από το βοσνιακό χωριό, ο διακόπτης γύρισε εντελώς. Το παλαιό τσιπάκι αντικαταστάθηκε. Βασικά, η διαδικασία αλλαγής είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, όταν η ΑΕΚ έταξε περίπου 700.000 ευρώ αμοιβή στον εκπρόσωπο του Ολιβιέ Εντσάμ, προκειμένου να τον «ψήσει» για την ελληνική προοπτική. Πρωτόγνωρα πράγματα για ΑΕΚ αυτά! Θα τα είχε καταφέρει μάλιστα, αν οι υπεύθυνοι είχαν καλύτερη εικόνα της κατάστασης με τη Σέλτικ ή αν ο ίδιος  ο Γάλλος δεν παρουσίαζε μια διαρκή κυκλοθυμία.


Πλήρωσε πολλά σε τρίτους, έφερε αυτούς που ήθελε

Να λοιπόν που έρχονται καλοί παίκτες στην Ελλάδα, να που δεν είναι τελικά απίθανο να συμβεί επειδή κυριαρχεί η άποψη ότι το πρωτάθλημα εδώ είναι υποβαθμισμένο και οι καλοί ποδοσφαιριστές μας αντιμετωπίζουν ως «μπανανία». Ο τρόπος είναι αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις, ασφαλώς και το timing που θα γίνει η κίνηση. Να είμαστε και σοβαροί, η ΑΕΚ θα έχανε κάθε ελπίδα της αν προσέγγιζε τον Τσούμπερ αμέσως μετά το τέλος του Euro και τα «όργιά» του με την Εθνική Ελβετίας. Δεν θα είχε όμως καμία τέτοια επίσης, αν τη στιγμή που το έπραττε δεν είχε πάρει την απόφαση ότι θα «ματώσει» και για τον ατζέντη του. Ακόμα και ότι θα πάρει επιπλέον έναν παίκτη από εκείνον.

Καλώς ή κακώς, έτσι γίνονται οι δουλειές σήμερα. Ο Τσούμπερ αφίχθη στην Ελλάδα επειδή ο ατζέντης του -βλέποντας ότι πλέον η ΑΕΚ τα έδινε όλα και για τους δύο- τον ώθησε εδώ ακόμα και όταν ο ποδοσφαιριστής μπήκε σε σοβαρό δίλημμα με τη Βενέτσια. Τον έσπρωξε στην Ένωση γιατί ήξερε ότι μαζί με εκείνον, θα περάσει στην ομάδα και τον Γέβτιτς. Όχι ότι της κακόπεσε της ΑΕΚ ο έτερος Ελβετός, όμως καλό είναι να τα σημειώνουμε όλα για το πως η πιάτσα αυτών των ανθρώπων δουλεύει.

Ο Νορντίν Άμραμπατ, εντάχθηκε στην Ένωση ενώ του έδιναν τα τριπλάσια χρήματα σε Κατάρ και Εμιράτα και περισσότερα στην Ισπανία όπου είχε πρόταση από τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ομάδα της Α’ Ισπανίας. Τον ήθελαν επίσης και σε Βέλγιο, Ολλανδία. Η δουλειά έγινε γιατί υπήρχε ένας άνθρωπος να τον πείσει ότι η προοπτική της ΑΕΚ είναι η καλύτερη για εκείνον αυτή την περίοδο. Όπως επίσης, δουλειά ατζέντη ήταν η έλευση του Στάνκοβιτς από την πρωταθλήτρια Αυστρίας Ζάλτσμπουρκ, το ίδιο ισχύει και για τον Μισελέν. Η Ένωση τους ικανοποίησε και εκείνοι ώθησαν τους πελάτες τους στην αγκαλιά της.

Όταν δεν έχεις επαρκώς στελεχωμένο τμήμα scouting, όταν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό και άνθρωποι δικοί σου σε διάφορες γωνιές τω Ηπείρων, τότε οι μάνατζερ αποτελούν μονόδρομο. Μαζί τους θα δουλέψεις και αναλόγως θα τους πληρώσεις. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των μεταγραφών για την ΑΕΚ, δικαιώνει τον προαναφερθέν συλλογισμό.


Οι μεταγραφές «σκέπασαν» το αγωνιστικό πρόβλημα, όμως προσωρινά…

Δύο λόγια για όσα (δεν) έχουμε δει έως σήμερα από τη δουλειά του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Αφενός είναι ανησυχητικό το ότι δεν προκύπτει βελτίωση σε… οτιδήποτε, αφετέρου τώρα όλα ξεκινούν από την αρχή καθώς οι νεοαποκτηθέντες αλλάζουν ριζικά το χάρτη της ενδεκάδας αλλά και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Ο προπονητής έχει κάπου χαθεί μέσα στις διατάξεις, έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τριάδα στην άμυνα, δεν έχει κατασταλάξει σε μια σταθερά και πλέον είναι λογικό να μπερδεύεται το πράγμα καθώς πρέπει να αναθεωρήσει πολλά κι ενώ η άμυνα φωνάζει από μακριά ότι μάλλον παραμένει ελλιπής, αργή και δυσλειτουργική.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για τα κενά εκεί πίσω, δυστυχώς στόπερ επιπέδου, ποδοσφαιρικής πάστας και ευφυίας όπως ο Τσιγκρίνσκι δεν αποκτήθηκε, ενώ το ρίσκο στο αριστερό άκρο της άμυνας είναι μεγάλο για να μείνει η θέση χωρίς περαιτέρω ενίσχυση. Κι όμως, μια ματιά στην αγορά των ελευθέρων, μας πείθει ότι υπάρχουν αρκετές και καλές ευκαιρίες ποδοσφαιριστών με δυνατό προφίλ οι οποίοι πέρυσι είχαν γεμάτες σεζόν. Μακάρι να υπάρχει και η βούληση!

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X