Παιδιά κάπου εδώ να το κόψουμε με τα φιλικά...

Παιδιά κάπου εδώ να το κόψουμε με τα φιλικά...
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τα φιλικά της ΑΕΚ και για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς που δεν μπορεί να «πριζώσει» την ομάδα για τα ματς προετοιμασίας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ζούμε δύο διαφορετικές ζωές με την ΑΕΚ τα τελευταία 24ωρα. Η μία χαρακτηρίζεται από τον μεταγραφικό ενθουσιασμό. Η άλλη από τις εντυπώσεις που προκαλεί η εικόνα της ομάδας στα φιλικά. Τα οποία κάπου εδώ εκτιμώ πως πρέπει να σταματήσουν. Χαλάει το κλίμα χωρίς λόγο, οι παίκτες δεν έχουν όρεξη, αρκετοί «στράβωσαν» με την μετακίνηση στον Βόλο για ένα ακόμη φιλικό. Δεν έχει καταφέρει ο Μιλόγεβιτς να τους δώσει κίνητρο γι’ αυτά τα ματς επίσης. Να το πούμε κι αυτό.

Δεν λέω πως δεν υπάρχουν παθογένειες που θα τις εξαφανίσουν τα επίσημα. Αλλά και τα φιλικά δεν βοηθούν πλέον σε τίποτα. Αλλά σε κάθε περίπτωση στα επίσημα, μια τσίτα παραπάνω θα υπάρχει, μπορεί στο αρχικό πολύ δύσκολο διάστημα αυτό να καλύψει και δυο πράγματα.

Οι πιο πολλοί δεν έχουν δει το ματς στον Βόλο, εγώ το είδα. Αν το πάρω πολύ σοβαρά, ο προβληματισμός που προκαλείται είναι μεγάλος. Και σε επίπεδο συνόλου και σε ατομικό. Η ομάδα πριν πιέσει ψηλά ο αντίπαλος δεν μπορούσε να βγάλει μια επίθεση σωστή. Όταν άρχισε να πιέζει ψηλά ο αντίπαλος, διαλύθηκε το σύστημα. Χάναμε τη μπάλα με τη μία, μετά έφευγαν οι κάθετες με τη σέσουλα, τα χαφ ήταν σα να μην υπήρχαν και οι αμυντικοί όπου να ναι, αλλόφρονες να καλύψουν ο,τι μπορούσε να καλυφθεί.


Τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο όλα με τον ίδιο τρόπο

Το πιο άσχημο είναι πως όταν στο δεύτερο ημίχρονο με την αλλαγή σε 4-2-3-1 και τον Μάνταλο, άρχισε να τσουλάει λίγο μπροστά και να παίρνει και μέτρα η ομάδα, το πλήρωσες με αίμα. Η ΑΕΚ έκανε επίθεση και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όταν κέρδιζαν οι άλλοι την μπάλα έβλεπες να φεύγουν οι μπροστινοί τους σε ταχύτητες… υπερηχητικές με ολόκληρα στρέμματα ανοιχτών χώρων. Με επτά κι οκτώ παίκτες της ΑΕΚ όλα αυτά να τα βλέπουν από μακριά. Κάτω από τη μεσαία γραμμή. Τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο όλα με τον ίδιο τρόπο. Και το πέναλτι με το οποίο έγινε το 4-2, από τέτοια φάση. Παίρνεις αυτό το ματς και το δείχνεις σε σεμινάριο για το τι σημαίνει απαράδεκτο αμυντικό transition.

Μέχρι να μπει ο Μάνταλος, να ανέβει ο Τάνκοβιτς ( ή κάποιος… σωσίας του γιατί τόσο διαφορετικός ήταν από αυτό που ξέρουμε) στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και ο Ανσαριφάρντ, έβλεπες τον Άμραμπατ κι αναρωτιόσουν τι στο καλό κάνει αυτός ο παίκτης μαζί με τους υπόλοιπους στην συγκεκριμένη ομάδα.

Γι’ αυτό λέω, πως προτιμώ να έχω την ελπίδα πως έχει να κάνει με την φάση της παρατεταμένης προετοιμασίας, την ψυχολογική φθορά από αυτό, ενδεχομένως και με κάποιους διαφορετικούς ρυθμούς στην προπόνηση. Γιατί αν το πάρεις σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα, τότε σκέφτεσαι πως και μια ακόμη αναβολή στην έναρξη του πρωταθλήματος, δεν θα μας κακοπέσει…

Νομίζω ήμουν ο πρώτος που στάθηκα στο θέμα της υπερβολικά μεγάλης προετοιμασίας αναγκαστικά σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Το λέω ακόμη. Αλλά… Δεν μπορώ να σβήσω πατώντας ένα κουμπί την εικόνα από τα δύο τελευταία φιλικά. Και δεν έχω και το δικαίωμα, γιατί όσες δικαιολογίες και να υπάρχουν ή όσες πιθανές εξηγήσεις, δεν γίνεται η ομάδα να προετοιμάζεται, να κατεβαίνει να παίξει ένα ποδοσφαιρικό ματς και να έχει αυτή την εικόνα.

Στα επιμέρους με τους παίκτες της ΑΕΚ

Πάμε σε κάποια επιμέρους. Ο Άμραμπατ έπαιξε όλο το ματς δεξιά. Όταν ήρθε λίγο προς τον άξονα για κάποιο διάστημα, φανερά δυσκολεύτηκε. Από δεξιά ξεκινώντας έκανε πάρτι, αντιστρόφως ανάλογο με την εικόνα της υπόλοιπης ομάδας. Ωστόσο το ερωτηματικό που γεννιέται είναι αν η θέση που ταιριάζει στον Μαροκινό βιρτουόζο είναι αυτή, πως θα ταιριάξει το πράγμα με τον Λιβάι;

Ο Λε Ταλέκ προορίζεται για ρόλο κλειδί. Αλλά αν μιλάμε για τον ποδοσφαιριστή που είδα χθες, ανεξάρτητα τι μπορεί να κάνει με τη μπάλα (που δεν το είδα χθες τουλάχιστον), τότε έχουμε πρόβλημα. Κι εδώ λοιπόν ελπίζεις να αλλάξει η κατάσταση με τα επίσημα, γιατί εντάξει, οπωσδήποτε ο ποδοσφαιριστής έχει κι ένα υπόβαθρο που δεν αμφισβητείται.

Για τον Σάκχοφ απλά ανησυχώ, γιατί στηρίζω πολλά πάνω του. Για τον Σιμάνσκι αδυνατώ να βρω εξήγηση. Πως γίνεται ένας ποδοσφαιριστής με χαρακτηριστικά σαν του Πολωνού να καταφέρνει σε τόσα πολλά ματς να μην έχει καμιά ουσία στις κινήσεις του; Ως τώρα πίστευα πως φταίει το επίπεδο των προπονητών που είχαμε για τη μη αξιοποίηση του. Συν το γεγονός πως έχασε κι αυτός μισή σεζόν από ένα πρόβλημα που αρχικά… δεν θα ήταν τόσο σοβαρό. Αν μείνω στο θέμα των προπονητών, πρέπει να προβληματιστώ και για τον νυν. Δεν ξέρω. Ας περιμένουμε κι εδώ τα επίσημα.

Τον Μισελέν δεν θα τον κρίνω σε ένα ματς με μια ανασταλτική λειτουργία συνολική άλλα αντί άλλων. Έχει και τα λιγότερα ματς απ’ όλους ως τώρα της άμυνας. Ο Αραούχο είτε έπαιζε, είτε όχι, ήταν το ίδιο. Αντίθετα τον Ανσαριφάρντ τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα.

Ο Μιτάι ήταν στα στάνταρ που έχουμε δει φέτος σε όλα τα ματς. Και τα ερωτηματικά παραμένουν αντίστοιχα στα ίδια στάνταρ. Κρίσιμη θέση πάντως. Πολύ κρίσιμη για να υπάρχουν τόσα ερωτηματικά.

Στα στόπερ ο Τζαβέλλας ήταν ο πιο σοβαρός. Εκτέθηκε κι αυτός βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά εδώ μιλάμε για χάος γενικά σε πολλές φάσεις, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Βράνιες, ήταν ένας άλλος παίκτης, άγνωστος σε μένα. Αλλά είμαι σίγουρος πως αν είναι ένας που μπορείς να ποντάρεις για άλλα πράγματα όταν ξεκινήσουν τα σοβαρά ματς, είναι αυτός. Να συμπληρώσω εδώ, πως ο Μήτογλου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο διάστημα που αγωνίστηκε. Δυναμικός, χωρίς φόβο να πάει για κοψίματα ψηλά και να τα καταφέρει μάλιστα, κόντεψε να βάλει και γκολ.

Κλείνω, όπως άρχισα. Στον Βόλο εκτιμώ πως είναι καλό να κλείσει ο κύκλος των φιλικών. Πάει, το συμπέρασμα βγήκε. Μέσα στο καλοκαίρι η ομάδα για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ό,τι δουλεύει δεν μπορεί να το βγάλει στο γήπεδο. Επειδή λογικά το ίδιο θα γίνει και στο επόμενο αν έχουμε κι άλλο πριν την έναρξη και καταντά πολύ ψυχοφθόρο, ας το κόψουμε εδώ. Να δοθεί έμφαση στην ψυχολογία που δημιουργούν οι εξαιρετικές μεταγραφικές κινήσεις και ας αρχίσουν τα επίσημα, να δούμε τι θα γίνει… Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μια ομάδα που θα έχει δύο ακόμη παίκτες διαφοράς, Τσούμπερ, αλλά και Γέφτιτς. Της λείπει ο Λιβάι, ο Άμραμπατ έπαιξε μόλις το πρώτο του ματς βασικός. Έχουμε πράγματα ακόμη να ποντάρουμε, πολλά και όχι ασήμαντα.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X