Η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, τώρα πρέπει να παίξει και μπάλα

Η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, τώρα πρέπει να παίξει και μπάλα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τις κινήσεις που έκανε η ΑΕΚ μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ευρώπη και τη Βελέζ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η σκιά της Βελέζ θα υπάρχει μέχρι η ομάδα να την διώξει από πάνω της με αποτελέσματα στο γήπεδο, αλλά έχουμε ένα δεδομένο ήδη που κάνει την διαφορά. Η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν πλέον. Ερωτηματικά πάντα θα υπάρχουν για κάθε σημείο του σχεδιασμού μιας ομάδας, ποτέ δεν θα λείψουν και φυσικά στην πορεία θα φανεί πως και σε κάποιο σημείο έγιναν λάθος εκτιμήσεις.

Ωστόσο η ομάδα κινήθηκε και μετά την Βελέζ με βάση την ποδοσφαιρική λογική στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιλογών της. Έβαλε συγκεκριμένα κριτήρια μάλιστα μετά την νέα κατραπακιά, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανατροπή στο σκεπτικό. Δόθηκε έμφαση στο να επιδιωχθεί να έρθουν παίκτες με προσωπικότητα, με εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει πως έγινε αποδεκτό το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως του γκρουπ που αποκλείστηκε από την Ευρώπη με τον τρόπο που αποκλείστηκε. Το ψυχολογικό και το πρόβλημα νοοτροπίας.

Κριτήριο το γήπεδο

Δεν θα κάτσω εδώ τώρα να αποθεώσω τους παίκτες που αποκτήθηκαν ή είναι όπως ο Τσούμπερ στο κατώφλι της ΑΕΚ. Ειδικά ο τελευταίος δεν χρειάζεται άλλωστε και σχόλια. Το γήπεδο πάντα παραμένει το μόνο κριτήριο στο τέλος άλλωστε και θα περιμένουμε να δούμε τι θα παρουσιάσει η ομάδα μετά από τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο ενδεκάδας.

Σαφέστατα και το έχουμε πει πολλές φορές, σημασία έχει και το εύρος και τι θα υπάρχει πίσω από αυτούς που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό. Όμως είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, μια μεταγραφική περίοδος δεν είναι αρκετή για να γίνουν όλα αυτά και πόσο μάλλον όταν μέσα σε αυτή δέχεσαι κι ένα ακόμη σοβαρό οικονομικό πλήγμα, από τα πολλά της τελευταίας διετίας λόγω και της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση ευελπιστείς πως με την ποιότητα και την προσωπικότητα που έχει προστεθεί σε επίπεδο πρώτων επιλογών, σε συνδυασμό και με το γεγονός πως στο πρώτο μισό τα ματς δεν είναι πολλά, όποτε χρειαστεί η ΑΕΚ να καταφύγει και σε επιλογές που δεν εμπνέουν λόγω του πρόσφατου παρελθόντος, θα μπορέσουν κάποιοι να σταθούν, μέσα από την γενικότερη βελτίωση. Που θέλουμε να πιστεύουμε πως θα έρθει.


Ο Μελισσανίδης έδωσε χώρο μετά τη Βελέζ

Το έγραψα και πρόσφατα αλλού, θα το επαναλάβω κι εδώ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μετά κι από την Βελέζ έκανε μια επιλογή που πολλούς τους αιφνιδίασε ίσως. Έδωσε χώρο στο προσωπικό που επέλεξε ο ίδιος, δίνει την στήριξη για τις επιλογές που κάνουν κι έρχονται παίκτες. Παίκτες με βιογραφικά που δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές κουβέντες, μεγάλα συμβόλαια, ποσά για αγορές που από την αρχή της μεταγραφικής περιόδου επίσης δίνονται με μεγάλη ευκολία για τα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής της ΑΕΚ.

Το δεύτερο στάδιο, είναι να δικαιωθεί για τις επιλογές που έχει κάνει σε επίπεδο προσωπικού, μέσα από την επιτυχία των επιλογών που έχουν κάνει εκείνοι στον σχεδιασμό της ομάδας. Μόνο κακόπιστος δεν μπορεί να παραδεχθεί πως η ΑΕΚ παρουσιάζει τελευταία μια ευχέρεια να κινηθεί σε δύσκολο επίπεδο και να φέρει σε πέρας μεταγραφικές υποθέσεις όχι απλές. Φυσικά το βασικό είναι να σου παρέχεται το πλαίσιο για να παίξεις μπάλα στο οικονομικό κι αυτό αφορά αποκλειστικά το αφεντικό της ομάδας. Αλλά κι από την στιγμή που το έχεις αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένοι χειρισμοί για να πετύχεις να φέρεις παίκτες στο επίπεδο που κινείται φέτος η ΑΕΚ. Κι εκεί θα έχεις επιτυχίες κι αποτυχίες.

Νομίζω πως όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα, ο απολογισμός σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ ενθαρρυντικός. Υπήρξαν αποτυχίες, υπάρχουν και σημαντικές επιτυχίες. Στέκομαι περισσότερο στις επιτυχίες, γιατί μέσα από αυτές ίσως αχνοφαίνεται μετά από καιρό κάποια προοπτική σε επίπεδο λειτουργίας της ΑΕΚ στα ζητήματα του σχεδιασμού. Αλλά έχει πολύ ψωμί ακόμη. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα μπροστά μας. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάγκη σοβαρής επανεξέτασης του συστήματος υποστήριξης της ομάδας στην καθημερινότητας της, την τεράστια ανάγκη αναπροσαρμογής της λειτουργίας των ακαδημιών. Με στόχο επιτέλους την αποτελεσματικότητα.

Τα λέω αυτά γιατί φοβάμαι πως τουλάχιστον φέτος μας περιμένουν δύσκολες μέρες όταν έρθει η ώρα των συγκρίσεων βάσει της εικόνας και των ομάδων Β΄στο πρωτάθλημα της Super League 2. Αλλά είναι η αρχή. Σε αυτή τη σεζόν το λογικό είναι να δικαιωθούν αυτοί που επι χρόνια δουλεύουν καλύτερα και σε σένα να φανούν περισσότερο οι παθογένειες που καλλιέργησες στο ίδιο διάστημα. Αλλά πρέπει να ξεκινήσει επιτέλους μια διαδικασία βελτίωσης. Ουσιαστικής.

Θα ταλαιπωρηθούμε λίγο ακόμη με φιλικά που είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσουν να προκαλούν μουρμούρα. Σιγά – σιγά μπαίνουμε στην φάση που και ο προπονητής θα πρέπει όσο μαζεύεται κόσμος στα Σπάτα να αρχίσει να δείχνει συγκεκριμένα σημάδια προόδου στην λειτουργία της ομάδας, αλλά αυτά προσωπικά περιμένω να αρχίσω να τα βλέπω ή τουλάχιστον να κρίνω αν θα αρχίσουν να φαίνονται, μόνο στα επίσημα ματς.


Ωρα να παίξει ποδόσφαιρο η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πρέπει να αρχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Το υλικό θα είναι πολύ βελτιωμένο τουλάχιστον από πλευράς προδιαγραφών, πρέπει να αρχίσει να τσουλάει σιγά -σιγά το τόπι, αλλά να βλέπεις και προσαρμογή της ΑΕΚ στα στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου που της λείπουν, ειδικά στην αμυντική λειτουργία και την πίεση. Εκεί που υπερέχουν πολύ ο ΟΣΦΠ, αλλά και ο ΠΑΟΚ, που είδαμε στην Ριέκα να «πνίγει» τον αντίπαλο του, να βγάζει πολύ ένταση, ειδικά στην πίεση.

Θα κλείσω με ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην ΕΠΟ. Η εμφάνιση του εκπροσώπου του ΟΣΦΠ νομίζω δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο. Μιλάμε τώρα για την ομάδα που έβλεπε υποδειγματική λειτουργία επί διοικήσεων της ΕΠΟ μέχρι το 2016 και είναι γνωστό γιατί το έβλεπαν αυτό. Πρέπει να είναι λοβοτομημένος, να έχεις πάθει αμνησία ή να έχεις έρθει στην Ελάδα την τελευταία τριετία για να ζήσεις, για να ακούσεις όσα λένε συνέχεια χωρίς να γελάς.

Επι του πρακτέου, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από αυτό το σύστημα, με αιχμή του δόρατος τον υφυπουργό Αθλητισμού του οποίου η παρουσία αφορά μόνο τον ΟΣΦΠ, για να γίνει η ολιστική μελέτη, εργαλείο δημιουργίας ανωμαλίας. Η εντύπωση μετά την σημερινή Γ.Σ, είναι πως ένα όντως χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που πρέπει και που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις. Κι όχι για να… τρουπώσουν αυτοί που είχαν συνηθίσει να κάνουν το απόλυτο κουμάντο και το να έρχεται μόνο το ποδόσφαιρο στο προσκήνιο, ό,τι και να προσπαθούν να δείχνουν, δεν τους είναι καθόλου αρεστό.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X