Η μαρτυρία ενός Αφγανού που καταφέρε να φύγει από την Καμπούλ (VIDEO)

Η μαρτυρία ενός Αφγανού που καταφέρε να φύγει από την Καμπούλ (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σκηνές αγωνίας και χάους, απελπισία και ατελείωτες ουρές εγκλωβισμένων στο Αφγανιστάν πολιτών που περιμένουν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέσα στην ζέστη, κάτω από τον καυτό ήλιο, ελπίζοντας να επιβιβαστούν στην «ονειρική πτήση» που θα τους μεταφέρει εκτός χώρας.

Ένας από τους τυχερούς που κατάφεραν και έφτασαν στην Ιταλία δέχτηκε να μιλήσει στο euronews υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Ας τον ονομάσουμε «Μ». Ηταν ένα από τα πρόσωπα που τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκε στο Αφγανιστάν για ιταλικά συμφέροντα. Αυτό από μόνο του σήμαινε ότι η ζωή του υπό το νέο καθεστως των Ταλιμπάν ήταν σε κίνδυνο.

«Είπα στην οικογένειά μου ότι έπρεπε να πάμε στο αεροδρόμιο καθώς οι ζωές μας κινδύνευαν. Τους είπα ότι αν με έβρισκαν οι Ταλιμπάν, θα με σκότωναν καθώς εργάστηκα για τους Ιταλους και την Ιταλική Πρεσβεία. Τους είπα ότι έπρεπε να φύγουμε. Δε άφησα τίποτα στο σπίτι, έκαψα τα πάντα, όλα μου τα χαρτιά», λέει ο «Μ».

Ο «M» και η οικογένειά του έφυγαν χωρίς να έχουν τίποτα στην κατοχή τους, πέρα από τα ρούχα που φόραγαν επάνω τους την ημέρα του ταξιδιού τους. Στο αεροδρόμιο χρειάστηκε να περιμένουν τρεις ημέρες μέχρι να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε μια πτήση. Δεν ήθελε να ζήσει χωρίς την γυναίκα και τα παιδιά του.

«Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κεντρική πύλη. Ήθελαν να εισέλθουν μέσα. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου δεν μπορούσε να διατηρήσει πλέον άλλο τον έλεγχο στην κόρη μου, για αυτό εκείνη έπεσε στο έδαφος. Το πλήθος έπεσε πάνω της. Ευτυχώς δεν χτύπησε. Την επόμενη μέρα έπρεπε να περιμένουν κάτω από τον ήλιο χωρίς να μπορούν να πιουν μια γουλιά νερό, χωρις φαγητό, για αυτό οι δυο γιοι μου λιποθύμησαν», λέει π «Μ».

Ο «Μ» κατάγεται από το Πανσίρ, την τελευταία πόλη που έχει κρατήσει αντίσταση απέναντι στους Ταλιμπάν και το καθεστώς τους. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ο «Μ» και η οικογένειά του ένιωθαν την ανάγκη να φύγουν, εκτιμώντας ότι κινδυνεύουν αν οι Ταλιμπάν ανακαλύψουν την ταυτότητά του. Οι γονείς του εξακολουθούν να ζουν εκει.

«Αν κάποια μέρα πιάσουν τους γονείς μου και τους πουνε ότι αν δεν έρθει πίσω ο γιος σας, θα σας σκοτώσουμε, εγώ θα επιστρέψω στο Αφγανιστάν για να σώσω τις ζωές τους. Δεν φοβάμαι. Δεν με φοβίζει ο θάνατος», αναφέρει μεταξύ άλλων ο «Μ».


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X