Αυτό που μπορεί να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια της ΑΕΚ

Αυτό που μπορεί να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την πορεία της ΑΕΚ που δεν θα κριθεί μόνο στις μεταγραφές, αλλά και στην υποδομή της. Κι εκεί έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Παρά τα προβλήματα που όντως υπάρχουν γύρω από την ΑΕΚ, αυτό που γίνεται από το Σάββατο πάλι, είναι πλέον λίγο ενοχλητικό.

Δείχνει πρώτα απ’ όλα πως δεν διδασκόμαστε, ακόμη κι από πολύ πρόσφατα παθήματα. Όλοι μας. Δεν πάνε παρά λίγες εβδομάδες που από την εικόνα των φιλικών στην Ολλανδία δηλώναμε όλοι σίγουροι πως ακόμη και με τον συγκεκριμένο κορμό η Βελέζ δεν θα υπήρχε ως αντίπαλος. Τώρα, πάλι με αφορμή ένα φιλικό κάνουμε ένα κάρο αναλύσεις και σχόλια, ειδικά για την δουλειά που γίνεται στην ομάδα.

Η ΑΕΚ δεν είναι Αρης

Προσωπικά δεν ήθελα καν να δω το ματς, ειδικά από την στιγμή που η ΑΕΚ είχε και τόσες απουσίες. Η ΑΕΚ δεν είναι Άρης αυτή την περίοδο. Το κλίμα δηλαδή δεν είναι καλό, δεν υπάρχει κανείς που να μη βλέπει την ώρα να παίξει έστω ένα φιλικό. Ο Άρης επειδή είναι Άρης ζει με έναν ακόμη σερί αποκλεισμό στον πρώτο προκριματικό, έχει πίσω του μια καλή σεζόν, κάνει υπερβατική για τα δεδομένα του πορεία εδώ κι ένα χρόνο κι όλα είναι μια χαρά. Το λέω γιατί με αφορμή προχθεσινό μου σχόλιο, κάποιοι μου έφερναν παράδειγμα την εικόνα του Άρη.

Στην ΑΕΚ από το βράδυ της 29ης Ιουλίου, το κακό κλίμα μέσα στο οποίο έληξε η σεζόν, έγινε δέκα φορές χειρότερο και η ψυχολογία κι εντός και γύρω από την ομάδα δεν θα αλλάξει μέχρι να αρχίσουν τα επίσημα ματς και να δούμε αν θα βρει από κει και την ψυχολογική επανεκκίνηση.


Είναι μια κατάσταση που ενδεχομένως αδικεί και την δουλειά του προπονητή αυτή την περίοδο κυρίως γιατί δεν είναι σε φάση η ομάδα να βγάλει την απαιτούμενη ένταση, που απαιτεί κίνητρο, σε ματς σαν αυτά που αναγκαστικά δίνει τώρα. Μπορεί να το κάνει ο Αστέρας Τρίπολης γιατί είναι ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά για την ΑΕΚ αυτή την περίοδο της βαριάς ψυχολογίας, τα φιλικά δεν θα δώσουν την διέξοδο και δεν θα βγει εκεί η ένταση που περιμένεις. Αυτό τέλος πάντων εκτιμώ εγώ.

Η δε κουβέντα για τις ανάγκες της ομάδας δεν άλλαξε λόγω του συγκεκριμένου φιλικού. Για τα ίδια πράγματα που συζητάμε τώρα συζητούσαμε και πριν από αυτό.

Πλήρη εικόνα του ρόστερ θα έχουμε όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα

Η ομάδα έχει αλλάξει πολύ, χωρίς ακόμη να έχει την ευκαιρία να δουλέψει την χημεία της μέσα από ανταγωνιστικά παιχνίδια. Προφανώς θα αλλάξει κι άλλο στο αμέσως προσεχές διάστημα με μία ή και περισσότερες κινήσεις που θα γίνουν. Κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις, τότε θα έχουμε και πλήρη εικόνα για το ρόστερ και τότε θα αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει αυτή η ομάδα και τι βγαίνει από την δουλειά του προπονητή.

Μέχρι τότε σημασία έχει να έχουμε γνώση των λαθών, να μην επαναλαμβάνονται κι επίσης να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα τρωτά σημεία της ομάδας. Για παράδειγμα: Μπορώ να δεχθώ και να συζητήσω πολλά, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω ποιος ήταν ο λόγος χωρίς επίσημες υποχρεώσεις άμεσα μπροστά μας, να μη πάρει δυο ανάσες ο Χατζισαφί. Δεν υπάρχει εδώ λογική εξήγηση. Και κάπως έτσι, μια περίπτωση για την οποία ήδη περιμένουμε χωρίς να είμαστε σίγουροι αν θα δώσει αυτό που αναμένει η ΑΕΚ στην θέση για την οποία αποκτήθηκε, αποκτά κι άλλα ζητήματα. Ξεκινάει με σοβαρό μυϊκό τραυματισμό και η ΑΕΚ αν το πρωτάθλημα άρχιζε κανονικά, θα ήταν αναγκασμένη να μεγιστοποιήσει το δεδομένο ρίσκο με τον Μιτάι.


Αυτό ήταν ένα λάθος που δεν υπήρχε λόγος να γίνει και δεν υπάρχει λόγος να γίνει ξανά στο μέλλον… Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τρωτά σημεία τώρα, κάποια στιγμή εκτιμώ πως πρέπει στην ΑΕΚ να πάρουμε απόφαση μια πραγματικότητα για την οποία η ζωή δεν αφήνει καμία αμφισβήτηση. Μια ντουζίνα σχεδόν τραυματισμών ήδη μέσα στην προετοιμασία, οι περισσότεροι σοβαροί δηλαδή με διάστημα απουσίας ενός μήνα τουλάχιστον, κυρίως παικτών που ήταν στην ομάδα και πέρσι, δείχνει κάτι ξεκάθαρο.

Εκτός των άλλων υπάρχει και ζήτημα αθλητικής και σωματικής υποδομής

Στην ΑΕΚ υπάρχει ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών πλέον, που πέρα από όλα τα άλλα αντιμετωπίζει και ζήτημα αθλητικής και σωματικής υποδομής. Είτε το έχουν κάποιοι έτσι κι αλλιώς, είτε επιβαρύνθηκαν από λάθη στην διαχείριση της αποθεραπείας τους από προηγούμενους τραυματισμούς (κι αυτό υπάρχει και είναι πολύ σοβαρό ζήτημα) η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ο αριθμός είναι ήδη μεγάλος.

Για κάποιους ίσως και λόγω ηλικίας να μην υπάρχει πλέον σωτηρία κι έτσι θα πάνε, μία μέσα δύο έξω δηλαδή όσο θα είναι στην ΑΕΚ. Για κάποιους άλλους όμως είναι σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Όπως για Γαλανόπουλο και Λάτσι, που είναι νεαροί και είναι κρίμα κάθε τρεις και λίγο να έχουν τα θέματα που έχουν.

Σε κάθε περίπτωση όλοι που τοποθετώ σε αυτό το γκρουπ, συνιστούν ένα ζήτημα που δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δεν αντέχει η ΑΕΚ με τις απαιτήσεις που έχει, τόσο μεγάλο αριθμό παικτών που ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμοι να πάθουν ζημιά και στην ουσία κάποιοι να μην είναι σε θέση να την αποφύγουν πλέον. Υπάρχει ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός και παράλληλα να δούμε σοβαρά τι πάει στραβά τα τελευταία χρόνια και όποιος βγαίνει στα πιτς μια φορά, μπαίνει και ξαναμπαίνει συνέχεια μετά.


Αυτά είναι πιο σημαντικά θέματα από το να θα έρθουν ένας ή δύο παίκτες περισσότεροι. Γιατί μπορείς να τα έχεις κάνει όλα καλά, αλλά να σε τινάξουν στον αέρα. Να τορπιλιστεί όλη η προσπάθεια από αυτά.

Ενώ η ισορροπία που δίνει στην ομάδα το να έχει σωστή αθλητική υποδομή και υποστήριξη στον συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις και ελλείψεων στον σχεδιασμό.

Θα είναι λάθος αν η ΑΕΚ δεν πάρει χαφ

ΥΓ: Ένα τελευταίο στο ίδιο θέμα. Αν στην ΑΕΚ για παράδειγμα θεωρήσουν πως δεν γίνεται να πάρουν άλλο κεντρικό χαφ επειδή υπάρχουν οι Γαλανόπουλος, Σιμάνκσι, Σάκχοφ, Λε Ταλέκ, ο Σιμόες που έρχεται και φυσικά και ο Μάνταλος, κατά την εκτίμηση μου το σκεπτικό δεν θα είναι λάθος κυρίως λόγω αξίας των παικτών.

Μπορεί βασικά να αποδειχθεί λάθος, επειδή μιλάμε για παίκτες που έχουν περάσει όλοι περιπέτειες, κάποιοι τις περνάνε ακόμη και το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει πως ειδικά σε περίοδο που θα σφίξει το πρόγραμμα , για την ΑΕΚ κάθε άλλο παρά απίθανο είναι ακριβώς επειδή πλέον υπάρχει το ζήτημα για πολλούς από αυτούς τους παίκτες, να βρεθεί σε κρίσιμο σημείο να μην έχει κι έναν και δυο και τρεις από αυτούς μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Έχει συμβεί. Και μια και δυο και τρεις. Και μέχρι πρόσφατα. Μέχρι τώρα στην ουσία συμβαίνει…

Η λύση στα δικά μου μάτια είναι προφανής. Αρχίζεις σιγά – σιγά να μπαίνεις σε διαδικασία απεξάρτησης από κάποιους από αυτούς (αποχωρήσεις έστω και σταδιακά) και προσθέτεις νέους, χωρίς το ίδιο βαρύ πλέον υπόβαθρο.

Γενικώς υπάρχει η ανάγκη αν μιλάμε για επιπλέον κινήσεις στο κέντρο, βάσει ποδοσφαιρικής λογικής αυτό να γίνει υπό μορφή προσθαφαίρεσης. Το ζήτημα είναι βέβαια αν υπάρχει η δυνατότητα αυτή την περίοδο, με συμφέροντες όρους για την ΑΕΚ…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X