Νίκες με μισό μηδέν και παίκτες που να το αντιλαμβάνονται

Νίκες με μισό μηδέν και παίκτες που να το αντιλαμβάνονται
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το δια ταύτα της ΑΕΚ, με τους ποδοσφαιρικούς κανόνες που δεν μπορεί να παραβεί και τα αγωνιστικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ξεκινάω από το μεταγραφικό, διότι απομένουν λιγότερες από δέκα μέρες για να λήξει η μεταγραφική περίοδος. Τα έχουμε πει και τα έχουμε γράψει όλοι μας από δέκα φορές, αλλά ίσως (το «ίσως» το τονίζω), η επανάληψη να είναι μήτηρ εξελίξεων. Είναι όχι απλώς απαραίτητο, αλλά ποδοσφαιρικά ζωτική ανάγκη, να έρθει ένα ποιοτικό χαφ που να μπορεί να κάνει παιχνίδι. Δημιουργία, το λένε και προς το παρόν αναζητείται μάταια. Επίσης είναι μαθηματικά απαραίτητο να προστεθεί ένα ακόμα εξτρέμ, για να μην χρειάζεται να δούμε ποτέ ξανά μέσα στη σεζόν τον Σιμάνσκι στα άκρα. Και στα μάτια τα δικά μου, πρέπει η ΑΕΚ έστω και τώρα να σκεφτεί και να αποφασίσει, αν είναι καλυμμένη με τις λύσεις που έχει πίσω από τον Τζαβέλλα και τον Βράνιες στο κέντρο της άμυνας.

Πάντως ακόμα και αν η ΑΕΚ μπει στην διαδικασία ενός τρομερού και φοβερού μεταγραφικού ντεμαράζ μέχρι και τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, θα πρέπει επιτέλους, ο ίδιος ο οργανισμός της ομάδας, να έχει κάτι πολύ καθαρό. Κανένας ποδοσφαιριστής, ακόμα και αν είναι ο ποιοτικότερος του κόσμου, δεν μπορεί να έρθει και αμά τη εμφανίσει να κάνει παπάδες και να βρίσκεται με κλειστά μάτια με τους συμπαίκτες του. Όσο έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και αν είναι. Και το παράδειγμα του Άμραμπατ είναι πολύ χαρακτηριστικό. Μπήκε, έδειξε την ποιότητα που δεδομένα έχει, αλλά πολλές φορές με τους συμπαίκτες του κουτούλαγε. Διότι η ενσωμάτωση ποδοσφαιριστών στην ομάδα, δεν γίνεται με μαγικό τρόπο.


Το κουμπί που δεν υπάρχει και ο σπαταλημένος χρόνος

Ούτε και οι ομάδες φτιάχνονται με μαγικό τρόπο. Ειδικά όταν πρέπει να κτιστούν από την αρχή από καινούργιο προπονητή και με αλλαγμένη την ενδεκάδα κατά τους οκτώ ή εννέα ποδοσφαιριστές της. Το έγραφα ήδη από τα τέλη του Ιούνη, πως ο Μιλόγεβιτς δεν θα πατήσει ένα κουμπί και ξαφνικά θα βγει στο γήπεδο μια ομάδα με συνοχή και με αυτοματισμούς. Η ΑΕΚ κοντεύει να συμπληρώσει 2,5 μήνες καλοκαιρινής προετοιμασίας. Και για να ξέρουμε και το λέμε, ουσιαστική δουλειά έχει αρχίσει να γίνεται από τις αρχές Αυγούστου. Ίσως και αργότερα. Διότι από τότε άρχισαν να έρχονται οι ποδοσφαιριστές.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε προπονήσεις στα μέσα του Ιούνη και πήγε στο Πήλιο κυρίως με παίκτες που τελικά κατέληξαν στην Β’ ομάδα. Στις αρχές Ιούλη πήγε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, με μοναδικές μεταγραφικές προσθήκες τον Στάνκοβιτς και τον Τζαβέλλα και τον Μήτογλου. Πήγε στα τέλη του Ιούλη να παίξει προκριματικά για την Ευρώπη, με τις τρεις προσθήκες σε πολύ κομβικές θέσεις, να έχουν μπει στις προπονήσεις τρεις και τέσσερις μέρες πριν το πρώτο ματς στο Σαράγεβο. Επί της ουσίας το ρόστερ άρχισε να γεμίζει με τους ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν τη νέα ΑΕΚ, από τις αρχές του Αυγούστου. Και ακόμα και τώρα που μιλάμε, υπάρχουν ακόμα αγωνιστικές εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν με προσθήκες.

Το ποδόσφαιρο έχει νόμους και κανόνες που δεν μπορείς να προσπαθείς να τους ανατρέψεις γιατί απλώς έτσι σε βολεύει να κάνεις. Και αν το τολμήσεις, θα την πατήσεις. Μια ομάδα που έχει καινούργιο προπονητή και θέλει να παρουσιαστεί στο γήπεδο με μια ενδεκάδα με εννέα καινούργιους παίκτες, χρειάζεται χρόνο και για να αποκτήσει «χημεία» και για να «δέσει» μέσα στο γήπεδο, χωρίς οι παίκτες να κουτουλάνε μεταξύ τους. Στην ΑΕΚ αντί να εξασφαλίσουν αυτόν τον χρόνο, τον ξόδεψαν με μεγάλη ευκολία. Σχεδόν 1,5 μήνα στα σκουπίδια πέταξαν, με δουλειά χωρίς ουσία.

Τώρα τι γίνεται…

Και επειδή πλέον το ρολόι δεν γυρίζει πίσω, για να αλλάξουν όσα έγιναν στραβά, το ζήτημα είναι τι γίνεται τώρα. Αυτό που γίνεται λοιπόν τώρα, για να μην περιμένουμε πράγματα που ποδοσφαιρικά είναι αδύνατον να γίνουν, η ομάδα  θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει συνοχή. Ακόμα και αν γίνουν σούπερ μεταγραφές. Φυσικά αυτόν τον χρόνο, δυστυχώς δεν τον έχει διαθέσιμο. Διότι κανένας Ιωνικός και κανένας ΟΦΗ την δεύτερη αγωνιστική και κανένας ΠΑΟΚ την 4η, δεν θα περιμένουν πότε όλοι οι καινούργιοι  παίκτες θα γίνουν κανονική ομάδα.


Όπερ σημαίνει πως το διακύβευμα πρωτίστως για τον Μιλόγεβιτς, είναι να μπορέσει να παίρνει αποτελέσματα, μέχρι να φτιάξει αυτό που θέλει, με τι συνοχή και την χημεία που θέλει και να δούμε και τι ψάρια πιάνει και αν τα πιάνει. Νίκες έστω και με μισό μηδέν, μέχρι αυτή η ενδεκάδα που θα έχει εννέα καινούργιους παίκτες, να μπορέσει να «δέσει». Προσέξτε, για να εξηγούμαστε, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει στο γήπεδο και μέχρι που μπορεί να φτιάξει αυτή η καινούργια ομάδα που θέλει να φτιάξει ο Μιλόγεβιτς. Γρίφος είναι και μέχρι τώρα το πρώτο μεγάλο στοίχημα που ήταν η Ευρώπη, το έχασε. Αυτό όμως που φτιάχνει θα κριθεί, όταν η ομάδα είναι έτοιμη. Που τώρα δεν είναι. Αλλά μέχρι τότε, οφείλει να βρει τους τρόπους, να παίρνει τουλάχιστον τα αποτελέσματα. Και δεν χρειάζεται φυσικά, να εξηγήσω το γιατί. Αυτή είναι πραγματικότητα.

Όλοι μόνο για την ομάδα

Βεβαίως για να μπορέσει να κρατήσει η ΑΕΚ αυτή την δύσκολη ισορροπία, θα πρέπει να μπουν σ’ αυτή την λογική και όλοι οι ποδοσφαιριστές. Εννοώ δηλαδή, πως για να παίρνει η ομάδα με κάθε τρόπο τα αποτελέσματα, θα πρέπει και απαξάπαντες να παίζουν μόνο για την ομάδα. Όχι για τον εαυτό τους. Όχι δηλαδή αυτό που είδαμε στο φιλικό με τον Αστέρα από τον Καρίμ. Τουλάχιστον σε τρεις φάσεις είχε την επιλογή να «σπάσει» την μπάλα και να δώσει έτοιμο γκολ και προτίμησε να ολοκληρώσει μόνος του. Όντως δεν «ταίριαξαν» αγωνιστικά σ’ αυτό το ματς ο Ανσαριφάρντ με τον Αραούχο. Μόνο που ο Αργεντινός σκιζόταν. Γύριζε πίσω και έκοβε μπάλες, κάλυπτε χώρους, έκανε ότι δουλειά χρειαζόταν μέσα στο γήπεδο για να βοηθήσει την ομάδα.

Ο Καρίμ έδειχνε να κάνει περισσότερο πράγματα για να βοηθήσει τον εαυτό του να πετύχει πράγματα στο γήπεδο. Είχα γράψει πέρυσι τον Γενάρη πως είχε αδικηθεί στην διαχείριση. Όντως έτσι ήταν. Τώρα αδικεί τον εαυτό του και κυρίως αδικεί την ομάδα. Έχει πάρει όλα τα φιλικά ως βασικός, όπως και το πρώτο ματς με την Βελέζ. Και ασχέτως παρουσίας Αραούχο, επειδή ακριβώς ο Μιλόγεβιτς τον εκτιμά τον Καρίμ, δεν πρόκειται να τον αδικήσει. Γι αυτό και όχι απλώς δεν χρειάζεται, αλλά κάνει και κακό πρωτίστως στην ομάδα, να τραβάει φάσεις από τα μαλλιά για να (από) δείξει πως αυτός πρέπει να παίζει.


Το ίδιο ισχύει και για τον Τάνκοβιτς. Και ο Σουηδός στο φιλικό με τον Αστέρα έπαιζε πολύ για τον εαυτό του και γι’ αυτό και έχανε την ουσία σχεδόν σ’ όλες τις φάσεις. Σ’ όλα τα ματς, φιλικά και επίσημα, ο Τάνκοβιτς έχει παίξει και στον άξονα, έχει παίξει και στα άκρα. Δεν έχει κάνει σε κανένα ματς την διαφορά. Ο Μιλόγεβιτς αρχικά σκεφτόταν να τον αξιοποιήσει περισσότερο στον άξονα. Στην πορεία τον υπολόγιζε ως εναλλακτική λύση και για τις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ. Και λόγω (και) συγκυριών, έχει παίξει πολύ μέχρι τώρα. Χωρίς να φανεί καθόλου και κυρίως χωρίς να παίζει σχεδόν καθόλου για την ομάδα.

Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, όταν έρχεται από παίκτες που θέλεις να σου δώσουν πράγματα όχι για να βγάλεις σούπερ ποδόσφαιρο, αλλά για να πάρεις το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε πως στο φιλικό με τον Αστέρα, ο Τάνκοβιτς έχασε τις τρεις καλύτερες ευκαιρίες της ΑΕΚ. Τις δυο γιατί δεν τελείωσε σωστά και την μια διότι δεν έψαξε να μοιράσει την μπάλα. Σε ματς που η ΑΕΚ θα χρειάζεται μόνο τη νίκη έστω και με μισό μηδέν, κάτι ανάλογο θα είναι καταδικαστικό.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X