Ο Αμραμπατ να μην γίνει Λιβάγια
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ανοίγει την κουβέντα για την διαχείριση του Μαροκινού μεσοεπιθετικού

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε ευθύς εξ αρχής. Είναι αυτονόητα και εξαιρετικά προφανή δυο πράγματα. Πρώτον ότι η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ποιοτικό οκταρο-δεκάρι και δεύτερον πως έχει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στα άκρα της επίθεσης. Το ποιοτικό οκταρο-δεκάρι το χρειάζεται οπωσδήποτε διότι μέχρι τώρα, σ’ όλα τα παιχνίδια, φιλικά και επίσημα, χωλαίνει η ομάδα στο κομμάτι της δημιουργίας. Και μέχρι τώρα, ούτε ο Μάνταλος, ούτε ο Τάνκοβιτς ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχει η ΑΕΚ απ’ αυτό που θα κάνει τον μαέστρο του παιχνιδιού της.

Επίσης η ΑΕΚ έχει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στα άκρα της επίθεσης, διότι οι εναλλακτικές λύσεις πίσω από τις «βασικές», είναι περιορισμένες και πολλές φορές αγωνιστικά ανεπαρκείς. Ο Μαχαίρας έχει δοθεί δανεικός, τον Τάνκοβιτς τον υπολογίζει περισσότερο ο προπονητής για τον άξονα και ο Αλμπάνης μέχρι τώρα δείχνει να μην αρπάζει καμία από τις πολλές ευκαιρίες που έχει πάρει.

Με λίγα λόγια, αυτά που βλέπω ως προφανείς ανάγκες, είναι ένα οκταρο-δεκάρι που θα προορίζεται για βασικός και έναν εξτρέμ που θα αποτελεί εναλλακτική λύση. Παρόλο που δεν είμαι καθόλου φαν της ταμπέλας αμά τη εμφανίσει. Τους βασικούς και τους αναπληρωματικούς (πρέπει να) τους υπαγορεύει το γήπεδο και κανένα βιογραφικό. Αλλά αυτό είναι μια διαφορετική κουβέντα. Τώρα η ταμπέλα είναι απαραίτητη για να συνεννοηθούμε ως προς τις αγωνιστικές ανάγκες.

Η αλήθεια των αριθμών του Άμραμπατ

Βεβαίως αυτή η προσέγγιση περί των εκκρεμοτήτων σε μεταγραφική ενίσχυση, έχει βάση και νόημα, μόνο με το δεδομένο πως ο Άμραμπατ που μόλις αποκτήθηκε, προορίζεται για να καλύψει την θέση του βασικού, στο αριστερό άκρο της επίθεσης της ΑΕΚ. Κάτι που όλοι μας θεωρήσαμε αυτονόητο όταν έγινε η μεταγραφή του Μαροκινού. Διότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει βγάλει το παντεσπάνι του σε Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία και Σαουδική Αραβία, παίζοντας κυρίως στα άκρα της επίθεσης.

Δανείζομαι από το κομμάτι που έκανε ο εξαιρετικός συνάδελφος Γιώργος Βασιλείου στο Novasports.gr, την αλήθεια των αριθμών της καριέρας του Άμραμπατ. Ως δεξιός εξτρέμ έχει αγωνιστεί σε 108 παιχνίδια (12 γκολ, 23 ασίστ), ως αριστερός σε 105 (11 γκολ, 26 ασίστ), ως επιθετικός σε 47 ματς (12 γκολ, 7 ασίστ) και ως δεύτερος επιθετικός μόλις σε 11 ματς (2 γκολ). Σημειώνω ως παρατήρηση πως από το αριστερό άκρο, για το οποίο θεωρητικά τον προορίζει η ΑΕΚ, έχει «γράψει» τα καλύτερα νούμερα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Ο Μιλόγεβιτς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Η ουσία είναι πως με βάση τους αριθμούς, ο Άμραμπατ είναι κυρίως ένας ακραίος μεσοεπιθετικός. Επίσης ο Μιλόγεβιτς, που φυσικά και ενθουσιάστηκε με την μεταγραφή του Μαροκινού καθώς τον είχε περάσει από ακτινογραφία ως αντίπαλο και ξέρει τι μπορεί να κάνει με το τόπι στα πόδια του, γνωρίζει πως ο Άμραμπατ είναι παίκτης για τα άκρα. Απ’ αυτόν τον ρόλο, τον είχε αντιμετωπίσει στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Και αν τα μαθαίνω σωστά, ως ακραίο τον χρησιμοποιεί και στις πρώτες προπονήσεις στα Σπάτα. Έστω και λόγω αναγκών, όχι αριστερά.

Θα μου πείτε, προς τι όλη αυτή η ανάλυση περί της θέσεως του Άμραμπατ. Υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μια αίσθηση πως ενδεχομένως ο Μαροκινός να χρησιμοποιηθεί περισσότερο στον άξονα. Το διάβασα αυτό και σε έμπειρους και κυρίως έγκυρους συναδέλφους, που είναι δεδομένο και πέραν πάσης αμφισβήτησης, πως δεν το έβγαλαν από το μυαλό τους. Και επίσης για να είναι καθαρό, δεν κατέθεσαν την δική τους άποψη για το που θεωρούν πως ταιριάζει καλύτερα ο Άμραμπατ, αλλά μετέφεραν ρεπορταζιακά αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αυτή την σκέψη που υπάρχει στο κλαμπ.

Ελπίζω να είναι απλώς μια φευγαλέα σκέψη. Ή μια σκέψη που θα αφορά μόνο  καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Διότι αν η ΑΕΚ αποφασίσει να αλλάξει θέση στον Άμραμπατ, ρισκάρει να χάσει αγωνιστικά πολλά περισσότερα, απ’ όσα θα προσδοκά να κερδίσει. Την έχει πατήσει πολλές φορές με το δόγμα όλοι οι καλοί χωράνε στην ενδεκάδα, ακόμα και σε διαφορετικές θέσεις από τις κανονικές τους. Είναι άπειρα τα παραδείγματα. Ο Μπακασέτας, κλασικός δεύτερος επιθετικός, βρέθηκε ξαφνικά εξοβελισμένος στα άκρα για πρώτη φορά στην καριέρα του και να ακούει και ανάθεμα όταν δυσκολευόταν να προσαρμοστεί. Έφυγε για να βρει την (ποδοσφαιρική) υγεία του.

Μόνη χαμένη, ήταν η ΑΕΚ

Ο Λιβάγια, ιδανικός για να έχει ρόλο ελεύθερο στον άξονα πίσω από τον φορ, κάποια στιγμή βρέθηκε να παίξει αριστερό εξτρέμ. Τηρουμένων των αναλογιών ανταποκρίθηκε για μισή σεζόν, κυρίως λόγω της τεράστιας κλάσης και ποιότητας. Αλλά όλο αυτό τον έφθειρε ψυχολογικά και επί της ουσίας τον εξουδετέρωσε και αγωνιστικά. Κάτι που φάνηκε πολύ στο πρώτο μισό της περυσινής σεζόν. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, όλη αυτή η λάθος αγωνιστική διαχείριση, τον έκαναν να μην θέλει πλέον να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ. Διότι δεν φαντάζομαι κανείς να πιστεύει, πως η Χάιντουκ του δίνει περισσότερα από το ένα εκατομμύριο ετησίως που του πρόσφερε η ΑΕΚ.

Στο ταμείο, από εκείνη την μετακίνηση του Λιβάγια για να χωρέσουν όλοι στην ενδεκάδα ή για να καλυφθούν τα κενά εκ των έσω, η ΑΕΚ βγήκε χαμένη αγωνιστικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο είχε τον Λιβάγια, έχασε όσα μπορούσε να πάρει από την ποιότητα του. Και στο τέλος έχασε και τον ίδιο τον παίκτη, που ασχέτως τι θεωρεί ο καθένας για την προσφορά του, ήταν ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Το ίδιο θα κινδυνέψει να πάθει, αν δοκιμάσει να κάνει κάτι ανάλογο και με την περίπτωση του Άμραμπατ.

Προφανώς και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει παίκτης που να παίζει μόνο μια θέση. Φυσικά και ο Μαροκινός έχει και την ποιότητα και την τεχνική κατάρτιση, να ανταποκριθεί σ’ όλους τους ρόλους πίσω από τον επιθετικό. Ίσως ακόμα και του επιθετικού. Όμως είναι πραγματικά κρίμα, να έχεις κάνει ως κλαμπ μια πραγματικά σημαντική, ακόμα και σε επίπεδο οικονομικό, κίνηση και να μην την διαχειριστείς σωστά. Στα μάτια τα δικά μου, τα πράγματα είναι απλά. Ο Άμραμπατ μπαίνει στην ενδεκάδα στο αριστερό άκρο, η ΑΕΚ φέρνει έναν εξίσου ποιοτικό και ενδεκαδάτο παίκτη για τα χαφ, για οκταροδεκάρι και παίρνει και έναν ακόμα εξτρέμ για να ενισχύσει τις εναλλακτικές λύσεις. Εκτός αν ο ίδιος ο Μαροκινός, αισθάνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει θέση και ρόλο. Όποτε πάσο. Αλλά δεν το νομίζω.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X