Όσο πιο πίσω γίνεται, όσοι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν

Όσο πιο πίσω γίνεται, όσοι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης για την ΑΕΚ που δεν έχει περιθώριο να στηριχθεί σε κανέναν που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα στάνταρ της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αν και το πρωτάθλημα πολύ πιθανό να μην αρχίσει το προσεχές Σαββατοκύριακο, είμαστε πια σε «mood» επανέναρξης. Και το τοπίο φαίνεται περίεργο. Και η θέση της ΑΕΚ μέσα σε αυτό. Ο ΟΣΦΠ έπαθε κι αυτός ζημιά μεγάλη, αλλά θα είναι δυνατός, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο το σημαντικό είναι πως δεν θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα βήμα παραπάνω, με την άνεση των εσόδων από τους ομίλους του C.L. Αυτό μετράει πολύ μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη κι εμείς έχουμε πρόβλημα. Τα έστω και σαφώς μικρότερα έσοδα του E.C.L ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι πιο έτοιμος να το εκμεταλλευθείς αυτό. Ειδικά όταν ναι μεν τα έσοδα από διαρκείας κι απλά εισιτήρια δεν θα είναι μηδαμινά όπως πέρσι, αλλά δεν έχουν σχέση με νορμάλ σεζόν.

Τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι

Ο ΠΑΟΚ πάει προς το παρόν με τον σκουφάτο να προσπαθεί να καταστήσει ξανά ενεργή την βάση του ρόστερ που είχε ήδη, αλλά σίγουρα κι αυτοί στην τελική ευθεία θα κάνουν τις κινήσεις τους. Έχουν πάρει σημαντικά λεφτά από πωλήσεις, ο αποκλεισμός της ΑΕΚ και του Άρη τους εξασφαλίζουν όλο το market pool του E.C.L. Ανταγωνιστικοί ήταν έτσι κι αλλιώς, θα είναι δεδομένα καλύτεροι από πέρσι.

Με τον Άρη συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα στις μεταγραφές κι επειδή δεν ωφελούν… τα κατασκοπευτικά σενάρια, προς το παρόν πρέπει να σταθείς σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Πως σχηματίζεται δηλαδή ένα ρόστερ πολύ ανταγωνιστικό, πάνω στην βάση μιας ομάδας που ήδη δούλευε σωστά.

Τέλος, υπάρχει και ο Παναθηναϊκός για τον οποίο περιμένω με ενδιαφέρον τις κινήσεις που θα κάνει στο διάστημα που μένει. Τον περιμένω πιο σοβαρό, πιο «σφιχτό», πιο σωστά ποδοσφαιρικά δομημένο με τον Γιοβάνοβιτς, αλλά κακά τα ψέματα το που μπορεί να φτάσει η βελτίωση του θα κριθεί απο τις κινήσεις που θα κάνει στο διάστημα που απομένει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ υπολογίσιμο παράγοντα στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει

Το περιβάλλον λοιπόν εξελίσσεται σε πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Από τα τέλη της προηγούμενης έλεγα κι εδώ πως η επόμενη θα έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά το να αρχίσει η ΑΕΚ να αλλάζει ως προς τα ποδοσφαιρικά της στοιχεία και βασικά να ξεκινήσει να τραβάει και πάλι το ενδιαφέρον, άρα και την συσπείρωση του κόσμου της. Αυτό που δεν είχα υπολογίσει ήταν πως από τόσο νωρίς η ομάδα θα έχανε ένα μεγάλο «κανονάκι» σε ό,τι έχει να κάνει με τα όποια αποθέματα υπομονής που οι μεταβατικές φάσεις πάντα απαιτούν. Αυτό έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η ομάδα πρέπει γρήγορα πλέον να φανεί ανταγωνιστική, να παρουσιάσει θετική ποδοσφαιρική εικόνα και να είναι μέσα στο γκρουπ όσων θέλουν να λένε πως χτυπούν την κορυφή.

Από αυτή την άποψη οι κινήσεις που γίνονται και το σκεπτικό που υπάρχει πλέον στις μεταγραφές με ποντάρισμα και σε λύσεις έμπειρες χωρίς αναγκαστικά να υπολογίζεις μεταπωλητική αξία και τα σχετικά, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Άσχετα με το πόσοι έχουν φύγει και πόσοι έχουν μείνει από πέρσι, η αλήθεια είναι πως πάμε βουρ για μια νέα ενδεκάδα κι αυτό ντε φάκτο αποδεικνύει πως η ΑΕΚ αλλάζει μετά από την περσινή ταλαιπωρία.

Ο σχετικά μικρός αριθμός αγώνων στο πρώτο μισό της σεζόν τουλάχιστον, δίνει σίγουρα πολλά περιθώρια, αλλά σε κάθε περίπτωση για την ΑΕΚ πολλά θα κριθούν στις επιλογές και πίσω από το βασικό σχήμα που προκύπτει πλέον κυρίως από τις μεταγραφές. Η πληρότητα από αυτή την άποψη, θα κριθεί στην τελική ευθεία των μεταγραφών. Δείχνει υπέρ-απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση στην μέσο-επιθετική γραμμή (ένα ακόμη εξτρέμ που λένε πολλοί) γιατί η ΑΕΚ λυπάμαι που το λέω, αλλά αν πριν από ένα ντέρμπι χάσει για κάποιο λόγο τον Λιβάι ή τον Αμραμπάτ, δεν μπορεί να κατεβαίνει με τον Αλμπάνη ή να υποχρεώνεται ο Μιλόγεβιτς να υπολογίζει για τα άκρα τον Τάνκοβιτς. Κάτι που φανερά δεν το πιστεύει. Η ΑΕΚ χρειάζεται πλέον την σκληρή γλώσσα της αλήθειας και δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει κι άλλες ευκαιρίες. Όποιος έχει άντερα, ας τις δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του, μέσα από συνθήκες ανταγωνισμού.

Η ΑΕΚ έχει ήδη ανοιχθεί πολύ με σημαντικές κι ακριβές κινήσεις

Δύσκολα μπορώ επίσης να αντικρούσω όποιον θα συνεχίσει να τονίζει την αξία μιας ακόμη κίνησης στον άξονα. Το έγραψα και χθες αλλού. Δεν θέλω να το κάνω πολύπλοκο. Έναν παίκτη για να τον υπολογίζει ο προπονητής για όποιο ρόλο υπολογίζει ανάλογα με την τακτική επιλογή σε κάθε αγώνα, τον Μάνταλο. Εδώ κρατάω μόνο μια επιφύλαξη. Αν δηλαδή τελικά ο Μιλόγεβιτς καθιερώσει μια κύρια τακτική επιλογή, που να μην απαιτεί τρεις παίκτες στον άξονα. Αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση η προσθήκη μοιάζει απαραίτητη.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η ΑΕΚ έχει ήδη ανοιχθεί πολύ με σημαντικές κι ακριβές κινήσεις. Ωστόσο αδιέξοδα στην εποχή μας δεν υπάρχουν και το τονίζω σε κάθε ευκαιρία. Ο ΟΣΦΠ παίρνει τον Λόπεζ με «ξερό» δανεισμό, τύπου Μπρούμα. Χωρίς δηλαδή ρήτρα τέτοια που να του επιτρέπει να θεωρεί πως θα τον κρατήσει και την μεθεπόμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ με αυτόν τον τρόπο και τους Μπάμπα και Κρμέντσικ, έσωσε την χρονιά του πέρσι και πήρε και το κύπελλο.

Η ΑΕΚ τον χαρακτήρα της μεταβατικότητας που θα μπορούσε να έχει η νέα σεζόν, τον έχασε με την Βελέζ. Έχει ανάγκη να παρουσιάσει αποτέλεσμα top επιπέδου από φέτος. Το που θα την φέρει αυτό από πλευράς ανταγωνιστικότητας για τον τίτλο, θα το δείξει η ζωή, αλλά ως ποδοσφαιρική εικόνα είναι υποχρεωμένη να πείσει γρήγορα, να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται χωρίς εκπτώσεις σε όλα τα ματς με τις ομάδες εκτός πρώτης τριάδας – τετράδας. Και κακά τα ψέματα, για να το καταφέρει αυτό πρέπει να έχει ένα ρόστερ μέσα στο οποίο θα έρθουν πολύ πίσω όσοι δεν γίνεται να εμπιστεύεται ούτε για τα μίνιμουμ.

Από αυτή την άποψη καλύτερα να μπορείς να στηριχθείς και σε κάποιον ή κάποιους που θα ειναι εδώ βασικά με το σκεπτικό να σε βοηθήσουν για φέτος (αν υπάρχουν και οψιόν βατές ακόμη καλύτερα βέβαια), παρά σε κάποιον που θα είναι μεν δικός σου, αλλά ξέρεις πως δεν έχεις να περιμένεις τίποτα ουσιαστικό.

Σίγουρα, υπάρχουν και οι ευκαιρίες που δίνει η τελική ευθεία των μεταγραφών με παίκτες που μπορεί να γίνουν διαθέσιμοι κι ως ελεύθεροι. Πολλές διέξοδοι υπάρχουν. Αρκεί να έχεις συνείδηση πως πρέπει να τις εκμεταλλευθείς γιατί απλά κάποιοι παίκτες δεν θα σε βοηθήσουν αλλά μπορεί να σου κάνουν και κακό, ακόμη κι απέναντι σε μικρομεσαίους αντιπάλους.

ΥΓ1: Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής. Όσοι πέρσι επέμεναν πως η ΑΕΚ έπρεπε να πάρει τον Ντεσπότοφ κι όχι τον Τάνκοβιτς (χωρίς να σημαίνει πως δεν έχει την χρησιμότητα του κι ο Σουηδός, αλλά όχι στο επίπεδο που πιστεύαμε), έχουν δικαίωμα σήμερα να νιώθουν μια έστω πικρή, δικαίωση.

ΥΓ2: Μέσα σε όλες τις προϋποθέσεις που βάλαμε για να πάει καλά η σεζόν, προσθέστε άλλη μία, ίσως την πιο κομβική. Να σταματήσει η ΑΕΚ να χάνει παίκτες για καιρό, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και σε στιγμές που θα της δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα. Αυτό το έργο πρέπει να σταματήσει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X