Το όπλο της ΑΕΚ απέναντι στον ανταγωνισμό, θα είναι ο προπονητής της και η χημεία της ομάδας

Το όπλο της ΑΕΚ απέναντι στον ανταγωνισμό, θα είναι ο προπονητής της και η χημεία της ομάδας
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος κάνει την σύγκριση της ΑΕΚ με τους ανταγωνιστές της και τονίζει την σημασία του προπονητή

Ξεκίνησε ο χορός των ανακοινώσεων για την ΑΕΚ, αφού είναι δεδομένο ότι υπάρχουν συμφωνίες με τους παίκτες που έχουμε αναφέρει τόσο καιρό.

Πρώτα θα γίνουν οι ανακοινώσεις των παικτών που έπαιζαν στην Ελλάδα και μόλις λυθεί το πρόβλημα των ban θα ακολουθήσουν και οι ξένοι . Για την ΑΕΚ είναι λίγο-πολύ γνωστά τα πράγματα, τα έχουμε αναλύσει, περιμένουμε την τελική μορφή του ρόστερ, αφού κατά 95% έχει διαμορφωθεί. Όλο αυτόν τον καιρό βλέπω μια απαισιοδοξία στον κόσμο για την πορεία της ομάδας και μια αποθέωση για τους αντιπάλους της. Για αυτό λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια ανάλυση και για τους ανταγωνιστές της Ένωσης στο ερχόμενο πρωτάθλημα και να βάλουμε τα πράγματα σε μια λογική βάση.

Εκτός συναγωνισμού οι αιώνιοι

Προφανώς η επιστροφή του Ολυμπιακού δίνει ένα άλλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα αλλά και αίγλη στο προϊόν. Οι «ερυθρόλευκοι» αφού (καλώς) έκαναν την κωλοτούμπα και γύρισαν στην Α1, θα παλέψουν με τον Παναθηναϊκό για τις δύο πρώτες θέσεις και το πρωτάθλημα. Μπορεί ο Μάκης Αγγελόπουλος, που λειτουργεί με το συναίσθημα, να θέλει να μπει η ΑΕΚ ανάμεσα τους, αλλά η διαφορά ποιότητας και μπάτζετ είναι αρκετά μεγάλη για κάτι τέτοιο και αν γίνει θα συνιστά θαύμα. Η ΑΕΚ θα πρέπει να κυνηγήσει να είναι ανταγωνιστική απέναντι τους σε όλα τα παιχνίδια και να προσπαθήσει να κάνει κάποια νίκη στην έδρα της.

Από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για την τετράδα μαζί με την ΑΕΚ, είναι το Περιστέρι και ο Προμηθέας. Θα αρχίσω από το Περιστέρι γιατί θεωρώ ότι έχει κάνει τις καλύτερες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής, αποκτώντας παίκτες εγνωσμένης αξίας που ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις από αυτούς. Οι ξένοι που έχει ανακοινώσει είναι οι Μορέιρα, Μπράουν, Μίλερ, Χάγκινς και ο Πέτεγουεϊ που παρέμεινε στην ομάδα. Αν προσθέσουμε σε αυτούς και τον Ελληνικό κορμό της.. ΑΕΚ με Μωραΐτη, Κατσίβελη, Χρυσικόπουλο και τον Χρήστο Σαλούστρο που ανανέωσε, φτιάχνουν ένα πολύ καλό σύνολο. Κατά βάση είναι όλοι παίκτες με εμπειρία από το Ελληνικό πρωτάθλημα που ατομικά είναι σε καλό επίπεδο αλλά ομαδικά μπορεί να μην κολλάνε απόλυτα μεταξύ τους, ειδικά οι περιφερειακοί που είναι όλοι on ball παίκτες. Στην ρακέτα οι Μορέιρα με Μπράουν κάνουν ένα πολύ καλό δίδυμο, ενώ και οι Έλληνες της ομάδας βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Από την άλλη ο Προμηθέας φτιάχνει την ΑΕΚ του 2019-20 που τον κέρδισε στον τελικό Κυπέλλου του Ηρακλείου.  Με Γκίκα, Γιαννόπουλο, Ρέι, Ρογκαβόπουλο και Γκραντ, προσέθεσε δύο καλούς ξένους, τον Σβαρτς και τον Χαντ, ενώ πήρε και τον μέτριο Γκάντι που έπαιξε πέρσι στο Περιστέρι. Το πλεονέκτημα του Προμηθέα είναι ότι έχει πολύ καλό Ελληνικό κορμό, που μπορεί να τον πλαισιώσει με καλούς Αμερικανούς και να δημιουργήσει μια καλή ομάδα υπό τις οδηγίες του νέου του προπονητή. Ο Λουίς Κασιμίρο είναι ένα πολύ καλό όνομα, αλλά και ένα στοίχημα για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στα δεδομένα της Ελλάδας και εκτός Ισπανίας.

Σαν αουτσάιντερ θα έβαζα τον ΠΑΟΚ, που κράτησε τον ίδιο προπονητή και μεγάλο μέρος του περσινού του κορμού και πρόσθεσε συμπληρωματικούς παίκτες τριγύρω. Από αυτές τις 3 ομάδες, θεωρώ ότι το Περιστέρι ξεκινάει από καλύτερη εκκίνηση από πλευράς ποιότητας με μοναδικό ερωτηματικό την χημεία του.

Τι αντιπαραθέτει η ΑΕΚ

Πάμε λοιπόν και στην ΑΕΚ, που είναι αυτή που μας ενδιαφέρει κιόλας σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Θεωρώ ότι όλη αυτή η απαισιοδοξία του κόσμου πηγάζει από το ότι εκτός από τον Μάνι Χάρις και τον Κίνο Κολόμ, οι περισσότεροι δεν έχουν εικόνα για τις δυνατότητες και την ποιότητα των υπολοίπων παικτών, όπως και για τον τρόπο που αγωνίζονται οι ομάδες του Στέφανου Δέδα. Πολλές φορές μπορεί σαν μονάδες ποιοτικά να υστερούν οι παίκτες, αλλά στο σύνολο τους, με βάση το στυλ μπάσκετ που θέλει να παίξει ο προπονητής, να βγάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Για παράδειγμα το Περιστέρι πήρε τον Ίαν Μίλλερ, τον Χάγκινς και κράτησε τον Πέτεγουεϊ που είναι όλοι παίκτες που τους γνωρίζει το Ελληνικό κοινό. Αντιθέτως τον Μπράιαν Ανγκόλα και τον Έρικ Γκρίφιν, πολλοί λίγοι τους έχουν δει να παίζουν και γνωρίζουν το ταβάνι τους. Μιλάμε για ικανούς σκόρερ που έβγαλαν μάτια στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και ο Στέφανος Δέδας τους ξέρει και τους εμπιστεύεται απόλυτα. Ναι, σίγουρα ο Ελληνικός κορμός της ΑΕΚ εξαρχής, δεν προκαλεί ενθουσιασμό σε σχέση με των αντιπάλων, αλλά σκεφτείτε μετά τα μέσα της σεζόν, να επιστρέψουν οι Παππάς και  Κόνιαρης στο 100% της απόδοσης τους. Τότε αλλάζουν οι ισορροπίες γιατί και οι δύο είναι τοπ παίκτες, όχι μόνο για την ΑΕΚ αλλά και γενικά ενώ και το ταβάνι της ομάδας μεγαλώνει.

Επιπλέον, θα το ξαναπώ, το μπάσκετ που θα δει ο κόσμος της ΑΕΚ, από τον Στέφανο Δέδα είναι κάτι που δεν θα το έχει συνηθίσει το μάτι του, για αυτό καλό είναι να μην γίνονται υπολογισμοί για τις θέσεις των παικτών. Στην επίθεση ο κόουτς Δέδας, παίζει positionless basketball (δεν έχουν θέση οι παίκτες) και βασίζεται σε κάποιες βασικές αρχές, πάνω στις οποίες χτίστηκε το ρόστερ. Καλό είναι λοιπόν πρώτα να δούμε και μετά να κρίνουμε, γιατί αν είναι λίγο τυχερή η ομάδα και δουλέψουν όλα όπως πρέπει, θα έχουμε εκπλήξεις. Το μεγάλο όπλο της ομάδας, θα είναι ο προπονητής της και το σύνολο που θα έχει διακριτούς ρόλους. Σίγουρα στο ξεκίνημα της σεζόν και με μια ολοκαίνουργια ομάδα στην κυριολεξία, δεν ξεκινάει από την pole position, αλλά στην πορεία μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα. Για αυτό χρειάζεται καταρχάς στήριξη και υπομονή, εδώ είμαστε να τα καταγράψουμε όλα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X