Κάτι λείπει και είναι ολοφάνερο

Κάτι λείπει και είναι ολοφάνερο
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της ΑΕΚ του Μιλόγεβιτς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, χωρίς προλόγους. Η ΑΕΚ έχει κάνει μέχρι τώρα οκτώ μεταγραφές. Οι έξι απ’ αυτές, είναι για όλες τις θέσεις στα μετόπισθεν της ομάδας. Αλλά ακόμα και ο Λε Ταλέκ είναι ένας αμυντικός μέσος και ο ρόλος που θέλει να του δώσει ο Μιλόγεβιτς, είναι περίπου σαν ένας στόπερ μπροστά από τα στόπερ. Επομένως οι επτά στις οκτώ μεταγραφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αφορούν πρωτίστως θέσεις που έχουν να κάνουν με την ανασταλτική λειτουργία. Λογικό, αν θυμηθεί κανείς πόσο εύκολο ήταν να βάλει κάποιος γκολ στην περυσινή ΑΕΚ και με πόσους διαφορετικούς και πολλές φορές αστείους τρόπους.

Από την μεσαία γραμμή και μπροστά, η ομάδα έχει κάνει μόλις μια προσθήκη. Αυτή του Αραούχο. Προφανώς και δεν είχε η ΑΕΚ ανάγκη για μόλις μια κίνηση ενίσχυσης της επιθετικής της λειτουργίας. Κάτι που σημαίνει πως (θα πρέπει να) υπάρχει ακόμα μπόλικο μεταγραφικό ψωμί, μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου. Θα έγραφα πως καλό θα ήταν όλες οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουν, να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να κτιστεί επιτέλους, έστω τώρα, η νέα ΑΕΚ με όλα τα υλικά. Αλλά μάλλον δεν έχει νόημα, καθώς ρεαλιστικά, δεν το βλέπω εφικτό.

Η ΑΕΚ στην ρεβάνς με την Βελέζ, είχε αρκετά αγωνιστικά ζητήματα, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο τον βαθμό ετοιμότητας. Ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε ισορροπία στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Επίσης έλλειπε πολύ και η δημιουργία στο παιχνίδι αλλά και η ταχύτητα την οποία θέλει και ζητάει και δουλεύει πολύ στις προπονήσεις ο Μιλόγεβιτς. Περίπου ανάλογα ζητήματα, απ’ όσα μάθαμε καθότι δεν είδαμε, έβγαλε η ΑΕΚ και στο φιλικό με τον Απόλλωνα το προηγούμενο Σάββατο στα Σπάτα. Εξ ου και ο προπονητής είχε πολλά παράπονα από το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο θεωρητικά έπαιξαν οι «βασικοί».

Για να μην το πολύ-αναλύουμε, από την ΑΕΚ κάτι λείπει και είναι φανερό. Ηλίου φαεινότερο δηλαδή. Και όταν λέω κάτι, δεν εννοώ μόνο ένα. Λείπουν κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας, όπως το θέλει ο Μιλόγεβιτς. Αυτή είναι πραγματικότητα. Φυσικά και το ένα από τα κομμάτια είναι ένας αριστερός εξτρέμ, που να μπορεί να κάνει στο γήπεδο την δουλειά που θέλει ο προπονητής. Μια δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν ούτε ο Μάνταλος, διότι δεδομένα δεν είναι ακραίος, ούτε ο Τάνκοβιτς, διότι τελικά φαίνεται πως δεν είναι τόσο ακραίος όσο νομίζαμε όταν έπαιζε στη Χάμαρμπι.

Επίσης είναι και μια δουλειά που όπως αποδείχθηκε και στα ματς με την Βελέζ, αλλά ακόμα και στο φιλικό με τον Απόλλωνα, δεν μπορεί να κάνει ούτε ο Αλμπάνης. Τώρα πως κατάφερε ο Αλμπάνης, μ’ έναν προπονητή που τον πίστευε, παίζοντας ουσιαστικά για 1,5 μήνα χωρίς αντίπαλο για την θέση, να μην αρπάξει τέτοια ευκαιρία, είναι απορίας άξιο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή για την ΑΕΚ, είναι πως παρουσιάζει ανισορροπία και αρρυθμίες στην επιθετική λειτουργία, όσο δεν έχει τον ποιοτικό παίκτη που θέλει στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Και χρειάζεται να ψάχνει μόνιμα το τι θα κάνει και πως και αν θα το κάνει ο Λιβάι από τα δεξιά. Ήταν μια ανορθογραφία που την χορτάσαμε πέρυσι.

Αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, οι αρρυθμίες στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός πως δεν έχει έρθει ακόμα παίκτης για το αριστερό άκρο. Η πραγματικότητα και στα ματς με την Βελέζ, αλλά ακόμα και πριν στα φιλικά παιχνίδια στην Ολλανδία, είναι πως από την ΑΕΚ λείπει ο χαφ που θα πάρει πάνω του το κομμάτι της δημιουργίας. Αυτός που κατευθύνει, που θα βγάλει την έξτρα πάσα, που θα κάνει την παραπάνω κίνηση.

Αυτό δεν έχει καταφέρει να το δώσει μέχρι στιγμής στην ομάδα ούτε ο Μάνταλος, αλλά ούτε και ο Τάνκοβιτς που κάποιες φορές έχει πάρει αυτόν τον ρόλο. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε και να είμαστε καθαροί. Δέκα φορές μακάρι να το έκανε ο Μάνταλος και να μην είχαμε αντικείμενο κουβέντας. Δέκα φορές μακάρι να μπορέσει να το κάνει μέσα στη σεζόν. Για το καλό και το συμφέρον της ΑΕΚ θα είναι. Το ίδιο ισχύει και για τον Τάνκοβιτς.

Προς το παρόν όμως, εδώ που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα (και όχι μόνο από το φετινό καλοκαίρι), η ΑΕΚ για να λειτουργήσει σωστά και ισορροπημένα στην επίθεση της, χρειάζεται έναν ακόμα ποιοτικό χαφ που θα μπορεί να της κατευθύνει και να της φτιάχνει το παιχνίδι. Αλλιώς δεν γίνεται να συμπληρωθεί το παζλ. Σκεφτείτε μόνο κάτι. Με το αγωνιστικό μοντέλο που δουλεύει ο Μίλογεβιτς, η ΑΕΚ στα περισσότερα ματς θα έχει ουσιαστικά τέσσερις παίκτες στην γραμμή κρούσης.

Αυτή την στιγμή έχει στις δυο θέσεις αυτό που θέλει, με Αραούχο στην κορυφή και με Λιβάι στο δεξί άκρο. Και κυρίως αγωνιστικά παίρνει αυτό που θέλει. Ενώ στις άλλες δυο θέσεις, πίσω από τον φορ και στο αριστερό άκρο, ακόμα ψάχνεται και κυρίως δεν παίρνει αυτό που θέλει. Επομένως είναι πολύ λογικό να υπάρχουν αρρυθμίες στην αγωνιστική λειτουργία της ομάδας και να μην βλέπει ο Μιλόγεβιτς στο γήπεδο αυτό που θέλει να δει. Εξ ου και είναι απολύτως ξεκάθαρο και ότι κάτι λείπει, αλλά και τι είναι αυτό που λείπει.

Και κάτι τελευταίο. Στο αγωνιστικό μοντέλο που ο προπονητής θέλει να εφαρμόσει, ένα από τα βασικά συστατικά είναι η ταχύτητα. Γι αυτό άλλωστε και ήθελε πολύ τον Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης. Μέχρι τώρα, στα δυο ματς με την Βελέζ, αλλά και στα φιλικά, ελάχιστα είδαμε αυτή την ταχύτητα. Υποθέτω πως και αυτό το στοιχείο μπαίνει στην συζήτηση, για τις ανάγκες που υπάρχουν μεσοεπιθετικά και για τον τρόπο που θα καλυφθούν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X