Το ποδοσφαιρικό δίκιο «βουνό» του Μιλόγεβιτς

Το ποδοσφαιρικό δίκιο «βουνό» του Μιλόγεβιτς
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι το αγωνιστικό κομμάτι της ρεβάνς με την Βελέζ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δεν έχει νομίζω μεγάλο νόημα να γράψω ξανά τα ίδια έγραφα μετά το πρώτο ματς στο Σαράγεβο, που ήταν τα ίδια που έγραφα μετά από κάθε στραπάτσο σε ντέρμπι στο περυσινό πρωτάθλημα, που ήταν τα ίδια μετά τον χαμένο τελικό στον Βόλο τον περασμένο Σεπτέμβρη, που ήταν ακριβώς τα ίδια μετά τα τρια χαμένα κύπελλα από τον ΠΑΟΚ. Βαρέθηκα να με διαβάζω να γράφω τα ίδια πράγμα για την ΑΕΚ. Φαντάζομαι τι θα ισχύει για τον κόσμο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Μελισσανίδης που είναι ο έχων το καρπούζι και το μαχαίρι, πρέπει έστω και τώρα, να πράξει τα δέοντα. Ήτοι, ξεκαθάρισμα του ρόστερ, μεταγραφική ενίσχυση και απόδοση ευθυνών για το μέγα στραπάτσο με την Βελέζ. Όλο αυτό απαιτεί αποφάσεις και μάλιστα μεγάλες εδώ και τώρα; Το απαιτεί, αλλά αν δεν παρθούν μεγάλες αποφάσεις, πως αλλιώς θα γυρίσει η ιστορία από ένα μεγάλο στραπάτσο, που ήταν συνέχεια μια τριετίας μεγάλης αποτυχίας.

Χρειάζεται να ξοδευτεί χρήμα; Προφανώς και χρειάζεται. Αλλά αυτό συμβαίνει, όταν γίνονται ζημιές και μάλιστα σοβαρές. Απαιτείται να τις πληρώσεις για να τις διορθώσεις. Όταν ως παιδάκι στην αυλή του σπιτιού μας στην Αίγινα έριχνα στραβοκλωτσιές και έσπαγα το τζάμι, ο παππούς μου τα έσκαγε και αγόραζε καινούργιο τζαμί και πλήρωνε και τον τζαμά για να τον φτιάξει όπως ήταν. Πολύ περισσότερο όταν στην περίπτωση της ΑΕΚ, δεν μιλάμε απλώς για ένα σπασμένο τζάμι, αλλά για μια ολόκληρη τζαμαρία. Επομένως αυτό που απαιτείται τώρα, είναι αποφάσεις και χρήμα. Τελεία και παύλα.

Πάμε λίγο και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού της Πέμπτης. Διότι υπήρχε και αυτό. Και μπήκε στην κουβέντα καθώς καθαρά ποδοσφαιρικά, έγιναν πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες, θα έμοιαζαν ως παράλογα και που ενδεχομένως και έπαιξαν ρόλο και στην εικόνα της ΑΕΚ, ακόμα και στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Επειδή επ’ αυτών έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά, για να βγάλουμε μια κανονική, ποδοσφαιρική άκρη.


Τα στόπερ και ο κόφτης

Στο παιχνίδι της Πέμπτης η ΑΕΚ πήγε με έξι αλλαγές στην βασική ενδεκάδα, σε σχέση με το πρώτο ματς στο Σαράγεβο. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και είναι και λογικό με τόσες αλλαγές, να μην έχει η ομάδα σχεδόν καθόλου αγωνιστική συνοχή. Όμως με τα δεδομένα που είχε στα χέρια του ο Μιλόγεβιτς και με την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο ματς, η ανάγκη για να γυρίσει το σκορ στην ρεβάνς, ίσως ήταν και για παραπάνω αλλαγές και όχι μόνο έξι. Και αν είχε τους παίκτες, ίσως και να τις είχε κάνει. Και πάμε να τα βάλουμε στο τραπέζι τα στοιχεία, ένας προς ένα.

Στα στόπερ και ως παρτενέρ του Τζαβέλλα, ξεκίνησε ο Βράνιες, παρόλο που δεν είχε στα πόδια του ούτε δευτερόλεπτο σε επίσημο ή φιλικό ματς. Αυτό είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Και επίσης του φαινόταν του Βόσνιου πως του έλειπε εντελώς ο ρυθμός. Αλλά ήταν ξεκάθαρο, πως η ΑΕΚ χρειαζόταν όχι τόσο την αγωνιστική συμβολή του Βράνιες, όσο αυτό που θα έδινε σε ιδιοσυγκρασία. Μάλιστα πολλές φάσεις τις καθάρισε περισσότερο με το πάθος του και λιγότερο με την αγωνιστική του κατάσταση. Και φυσικά, αν είχε γίνει πιο γρήγορα χρονικά η μεταγραφή, ο παίκτης θα ήταν ακόμα πιο έτοιμος και θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.


Στην θέση του κόφτη, ο Μιλόγεβιτς επέλεξε να βάλει τον Λε Ταλέκ. Προφανώς και ο Γάλλος δεν ήταν απολύτως έτοιμος. Φαινόταν. Άλλωστε είχε προλάβει να κάνει μόλις δέκα κανονικές προπονήσει και να παίξει λίγο ως αλλαγή στο Σαράγεβο. Ακόμα και έτσι όμως, παίζοντας ο Λε Ταλέκ με την ποιότητα που δεδομένα έχει, έστω και στοιχειωδώς, βοήθησε την ομάδα. Όχι όσο αντιστοιχεί στην ποιότητά του. Και επειδή ο ρόλος αυτός είναι κομβικός, φυσικά και ο Μιλόγεβιτς θα ήθελε πολύ πιο έτοιμο Λε Ταλέκ σ’ ένα τόσο κρίσιμο ματς. Πως θα συνέβαινε αυτό; Αν ο Γάλλος είχε έρθει στην αρχή της προετοιμασίας στην Ολλανδία και όχι στο φινάλε.

Η αριστερή πλευρά

Στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Μιλόγεβιτς επέλεξε να ξεκινήσει με τον Μιτάι όχι με τον Λόπες. Θυμίζω πως στο Σαράγεβο, λόγω αγωνιστικής εικόνας, ο προπονητής είχε υποχρεωθεί να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο από το ημίχρονο. Επομένως θα ήταν παράλογο να τον ξαναβάλει στην ίδια θέση, με τον ίδιο αντίπαλο. Ο Μιτάι δεν ήταν κακός, αλλά λόγω απειρίας, έχασε κάποιες φάσεις. Αν ο Μιλόγεβιτς είχε στην διάθεση του, τον αριστερό μπακ που ήταν στον μεταγραφικό σχεδιασμό πως θα αποκτήσει η ΑΕΚ, δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει τον 18χρονο μπακ σ’ αυτό το ματς. Αλλά δεν τον είχε.

Στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ο Μιλόγεβιτς προτίμησε να ξεκινήσει με τον Τάνκοβιτς. Θυμίζω πως τον Σουηδό, ο προπονητής της ΑΕΚ έδειξε στην προετοιμασία να τον υπολογίζει περισσότερο για τον άξονα και λιγότερο για τα άκρα. Όμως απ’ αυτά που έκανε ο Αλμπάνης στο πρώτο παιχνίδι στο Σαράγεβο, δεν έμεινε ικανοποιημένος ο Μιλόγεβιτς. Άλλη επιλογή για το αριστερό άκρο της επίθεσης δεν υπήρχε. Και δεν υπήρχε γιατί ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση για απόκτηση παίκτη και μάλιστα βασικού σ’ αυτή την θέση, ακόμα η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Επομένως ο Μιλόγεβιτς επιστράτευσε έναν παίκτη, που και πέρυσι στην ΑΕΚ και στην Χάμαρμπι, έχει αγωνιστεί ως αριστερός ακραίος επιθετικός. Με αποτελεσματικότητα. Τώρα δεν ήταν αποτελεσματικός. Αλλά δεν υπήρχε και άλλη επιλογή.


Ο φορ και η ευθύνη

Όσον αφορά τώρα την επιλογή του Αραούχο αντί του Καρίμ για την θέση του σέντερ φορ, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Φυσικά ο Μιλόγεβιτς συνυπολόγισε το γεγονός πως ο Ανσαριφάρντ πέτυχε δυο (ασχέτως αν μέτρησε το ένα) γκολ στο Σαράγεβο. Ωστόσο αγωνιστικά αυτό που ήθελε στο παιχνίδι της Πέμπτης, ήταν έναν επιθετικό που θα γίνει στενός κορσές στους Βόσνιους και όταν έχει την μπάλα η ΑΕΚ και όταν έχει την μπάλα η Βελέζ. Και θυμάστε πως εκτός από τις φάσεις που έκανε ο Αραούχο, όσο είχε δυνάμεις, δεν σταμάτησε να τρέχει και να πρέσαρει αλλά και να τρώει ξύλο.

Με λίγα λόγια, όλα όσα έκανε ο Μιλόγεβιτς την Πέμπτη, ακόμα και αν τυπικά δεν ήταν ποδοσφαιρικά ορθόδοξα, είχε (ποδοσφαιρικό) δίκιο… βουνό που αποφάσισε να τα κάνει. Προφανώς και κάποιες αστοχίες, ίσως περισσότερο στο κομμάτι της πνευματικής προετοιμασίας, τις έκανε και στο πρώτο ματς, αλλά και στην ρεβάνς. Άλλωστε σ’ ένα τόσο μεγάλο πατατράκ, δεν γίνεται ο προπονητής να μην έχει καμία απολύτως ευθύνη. Όμως είναι απολύτως καθαρό, πως στο κάδρο των ευθυνών, είναι παράλογο να μπει. Διότι σχεδόν όλα όσα αποφάσισε, τα υπαγόρευαν τα αγωνιστικά δεδομένα που είχε να διαχειριστεί, την δεδομένη χρονική στιγμή.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X