Ο χειρότερος αποκλεισμός στην νεότερη ιστορία της ΑΕΚ

ENWSI TV: AEK talk απόψε στις 00:45 με Καζαντζόγλου!
Photo Credits: INTIME

O Τάσος Τσατάλης γράφει για τη στιγμή που οι αντοχές ήταν έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτες ήρθε το πιο βαρύ χτύπημα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 80΄ που παρακολουθώ την ΑΕΚ, τέτοιο κάζο στην Ευρώπη δεν μπορώ να θυμηθώ. Αποκλεισμό δηλαδή από τέτοιου επιπέδου αντίπαλο. Ενδεχομένως κάποιες οριακές καταστάσεις, αλλά να της πατήσεις τόσο παταγωδώς στο τέλος, δε μου έρχεται στο μυαλό.

Να πω την Ουίπεστ το 1983; Το ουγγρικό ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ για πέταμα και ειδικά εκείνη την περίοδο δε νομίζω πως μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογου επιπέδου με την Βελέζ τώρα. Καρδιοχτυπήσαμε κάποτε με μια Τσέμλον; Μέχρι εκεί. Αυτό το πράγμα δεν έχει συμβεί ξανά.

Υπάρχουν εκατό συγκυρίες που μπορεί να κρίνουν ένα ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και οι εκατό ήταν σε βάρος της ΑΕΚ σίγουρα. Αλλά αυτό πλέον δεν θα έρθει στο προσκήνιο. Δεν θα έρθουν στο προσκήνιο οι πολλές χαμένες ευκαιρίες, δεν θα έρθει στο προσκήνιο το κανονικό γκολ που ακυρώθηκε. Θα έρθει το γεγονός πως αποκλείστηκες από την ομάδα νούμερο 844 στο ranking της UEFA, που λένε και τα σάιτ του ΟΣΦΠ.

Αυτό, μαζί με το γεγονός πως για μεγάλο διάστημα και στα δύο ματς η εικόνα παρέπεμπε περίπου σε ντέρμπι, είναι που θα έρθουν στο προσκήνιο και θα μείνουν.


Μετά τις ΑΪΚ και Τράμπζοσπορ οι χρονιές ήταν καταστροφικές

Η επόμενη μέρα; Αν σκεφτούμε τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποκλεισμών της ΑΕΚ από φάση ομίλων, ενώ ήταν από τους βασικούς στόχους, δεν φαίνονται και πολύ αισιόδοξα τα πράγματα. Όταν αποκλειστήκαμε από την ΑΪΚ Στοκχόλμης, η σεζόν κύλησε καταστροφικά. Όταν πρόπερσι αποτύχαμε επίσης με την δύσκολη κλήρωση με την Τράμπζονσπορ και πάλι η σεζόν τουλάχιστον μέχρι τα μισά της κύλησε καταστροφικά.

Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός όμως δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Έχει δύο πραγματικά φαρμακερά στοιχεία. Το ένα είναι η διαφορά δυναμικότητας και μεγέθους με τον αντίπαλο και το άλλο είναι πως η ΑΕΚ προέρχεται από εξαιρετικά κακή σεζόν και μια γενικά όχι καλή τελευταία τριετία. Βρίσκει την ΑΕΚ με εξαιρετικά μικρές αν όχι ανύπαρκτες ψυχολογικές αντοχές. Κι εντός ομάδας και στον κόσμο δεν υπάρχουν αντοχές σε αυτό που έγινε. Σε βαθμό τέτοιο που να κάνει την κουβέντα και μόνο για επόμενη μέρα, σχεδόν ανυπόφορη.

Αν κοιτάξουμε την επόμενη μέρα στην κυριολεξία, δηλαδή αυτό που συμβαίνει σήμερα, σαφώς και για μια ακόμη φορά καταλαβαίνουμε πως ώρες – ώρες η ΑΕΚ δίνει την εικόνα πως δεν αποτελεί ζωντανό οργανισμό πλέον. Σα να είναι απρόσωπη εντελώς, εκτός από τις στιγμές που θα αναλάβει να δώσει στίγμα ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Μια μυστικοπάθεια περίεργη, εκνευριστική πλέον, που δεν έχει κανένα νόημα γιατί έχει πολλές φορές αποδειχθεί πως δεν έχει και καμιά ουσία.

ΟΚ… Δεν μιλάει κανένας, η ΑΕΚ είναι σα να έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη την επόμενη μέρα και προφανώς κάποιοι να το θεωρούν και χρήσιμο αυτό. Δεν είναι κατά την εκτίμηση μου. Αν προδίδει κάτι, είναι ακραία αμηχανία. Καμιά χρησιμότητα δεν έχει. Κι αν περνάει ένα μήνυμα είναι πως μέχρι να αποφασίσει να κάνει κάτι προσωπικά το αφεντικό της, να δώσει ένα στίγμα όπως είπαμε πριν, στην ΑΕΚ κλεισμένοι όλοι κάπου κλαίνε την μοίρα τους… Ακόμη κι αν δεν συμβαίνει, αυτό το μήνυμα περνάει. Και το περνάει μόνιμα σε τέτοιες φάσεις, με την διαφορά πως τώρα είναι η χειρότερη απ’ όλες.

Κάποιοι βρήκαν το κουράγιο να μου πουν πως μπορεί το κάζο να είναι καλό. Αν αναλογιστούμε πόσες φορές έχει χρειαστεί να το πούμε αυτό, ακόμη και μόνο τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνεις εύκολα πως χάνει τη σημασία του.

Δεν υπάρχει τίποτα καλό και θετικό

Πως ακριβώς θα κάνει καλό; Ας πούμε πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολία σε σχέση με το ποιοί πρέπει να είναι στην ΑΕΚ και ποιοί όχι.. Πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί αυτό; Θα λύσει η ΑΕΚ ζητήματα σχεδιασμού που την ταλαιπωρούν μήνες τώρα πάλι, μέσα σε 30 περίπου μέρες και με πολύ χειρότερες προϋποθέσεις πλέον; Ποιοί και πως; Δεν υπάρχει τίποτα καλό και θετικό λοιπόν.

Βοηθάει πως φτάσαμε σε φάση να ακούγονται υβριστικά συνθήματα κατά διοίκησης και παικτών στο γήπεδο; Θα γίνει αυτό κινητήρια δύναμη για κάτι προς θετική κατεύθυνση; Ουδεμία περίπτωση υπάρχει. Σύμπτωμα της κατάστασης που έχουμε βρεθεί, είναι απλώς. Ούτε και δω κάτι θετικό.

Είναι μια συγκυρία που μόνο αρνητικά στοιχεία έχει και απλά κάνει ακόμη χειρότερη μια κατάσταση που ήταν ήδη δύσκολη. Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτό εξηγεί και την ακραία – και πάλι- επίδειξη αμηχανίας την επόμενη μέρα. Όσοι είναι μέσα στην ΑΕΚ απλά ξέρουν πόσο πολύ πιο σκούρα έχουν γίνει τα πράγματα και δε βρίσκουν κάτι να πουν ή κάτι άλλο να δείξουν προς τα έξω. Είναι μια κατάσταση που μόνο το αφεντικό της ομάδας μπορεί να αλλάξει. Κανείς άλλος, ό,τι και να πει κι ό,τι κι αν κάνει.


Ενθαρρυντικά σημάδια από Στάνκοβιτς και Λε Ταλέκ

Από τα πολύ άσχημα επίσης, είναι πως ακόμη κι αν έχουν γίνει και δυο τρία πράγματα σωστά, υπονομεύεται με το καλημέρα η σημασία τους. Κάποια ενθαρρυντικά σημάδια από τον Στάνκοβιτς και τον Λε Ταλέκ, θάβονται τελείως με αυτό που έγινε και οι νέοι παίκτες με το καλημέρα ζουν κι αυτοί έντονα στιγμές που κανείς ποδοσφαιριστής δεν ονειρεύεται στο ξεκίνημα του σε μια νέα ομάδα. Τα ίδια κι ο προπονητής. Που κι αυτός έχεις τις ευθύνες του σαφώς, καθώς σε δύο ματς με έναν τέτοιο αντίπαλο, δεν γίνεται να μη σου βγαίνει τίποτα. Κι επαναλαμβάνω δε μιλάω για τις ευκαιρίες που ήταν αρκετές για να περάσει η ΑΕΚ άνετα. Μιλάω για το γεγονός πως δεν υπάρχει ένα δεκάλεπτο μέσα στα δύο ματς που να καταλάβαινες πως παίζει ΑΕΚ – Βελέζ.

Φυσικά και πρόκειται για μια περίπτωση που δικαιολογεί ή και απαιτεί παραιτήσεις. Το λέω σε σχέση με τα σχόλια που βλέπω σχετικά. Υπάρχει η ευθιξία που σε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ παίζει μεγάλο ρόλο. Αλλά ως ουσία, λίγη σημασία έχει. Το πρόβλημα που έχει να λύσει η ομάδα εδώ και πολύ καιρό, είναι πολύ πιο μεγάλο από την εξεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων. Και σε τελική ανάλυση, κανείς δεν είδε φως και μπήκε. Αν η αποτελεσματικότητα ως κριτήριο για την στελέχωση του σχεδιασμού της ΑΕΚ έχει πάει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα το λύσει καμιά παραίτηση από μόνη της.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X