Ο Ηλίας του… 21ου
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βγάζει για λίγο την συζήτηση από την ρεβάνς με την Βελέζ και καταπιάνεται με κάτι εντελώς διαφορετικό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την ομάδα νομίζω πως έχουν αναλυθεί τα πάντα και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Θα περάσει την Βελέζ γιατί οφείλει να την περάσει και από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν επειγόντως μια σειρά από πράγματα χιλιοειπωμένα, για να μπορέσει να φτάσει μέχρι και τους ομίλους του Κονφερανς αλλά και να αφήσει και το στίγμα της στην διοργάνωση. Γιατί όπως πολύ σωστά με διόρθωσε και ένας φίλος προχθές, για την ΑΕΚ που, για παράδειγμα, την πρωταθληματική έφτασε μέχρι και τους 32 του Γιουρόπα και αποκλείστηκε αήττητη, δεν αρκεί απλώς να μπει στους ομίλους. Πρέπει να πάρει αποτελέσματα, οφείλει να προχωρήσει και παραπέρα. Αλλά πρώτα η Πέμπτη και κατόπιν να γίνουν όσα πρέπει. Πάμε σε κάτι άλλο.

Την Δευτέρα ξεκινά την προετοιμασία της η ΑΕΚ Β’ . Είναι κάτι πολύ καινούργιο και κάτι που έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσει. Αν καπελώσει και εξαφανίσει την Κ19, θα είναι λάθος που η ομάδα θα κινδυνέψει να το βρει μπροστά της. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Η ΑΕΚ Β’ σήκωσε πριν από δυο εβδομάδες πολλή σκόνη αλλά για τους λάθους λόγους. Για να το εξηγήσω, οι λόγοι που σηκώθηκε η σκόνη ήταν απολύτως σωστοί αλλά μια ομάδα, ακόμα και αν είναι η Β’ θα πρέπει να σηκώνει σκόνη για αμιγώς ποδοσφαιρικούς λόγους. Οτιδήποτε άλλο, είναι πρόβλημα.

Ως τερματοφύλακας της ΑΕΚ

Δεν θα μπω στην διαδικασία να κρίνω το υλικό που (φαίνεται πως) θα έχει η ομάδα. Ούτε τον κόουτς Οφρυδόπουλο, παρόλο που απ’ όλους όσοι τον γνωρίζουν ως άνθρωπο και ως προπονητή, έχω ακούσει τα καλύτερα. Και κυρίως μόνο καλά λόγια. Επίσης δεν θα σταθώ ούτε συνολικά στο προπονητικό τιμ, παρότι η παρουσία του Παυλή δίνει την απόλυτη εγγύηση της υπεύθυνης, ευσυνείδητης και ποδοσφαιρικά ψαγμένης δουλειά. Πάω κατευθείαν στον άνθρωπο που ανέλαβε επί της ουσίας ένα οργανωτικό κομμάτι της ομάδας Β’. Τον Ηλία Ατματσίδη.

Ο Άτμα είναι μαζί με τον Σορεντίνο, ότι καλύτερο έχω δει ζωντανά στο γήπεδο, κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ. Και η διαφορά τους είναι πως ο ένας ήταν πρωταθληματικός τερματοφύλακας και ο άλλος όχι. Επίσης ο Ηλίας έπαιζε την θέση του τερματοφύλακα στην δεκαετία του ’90, με τρόπο που τώρα το 2021, θεωρείται ο μπούσουλας του σύγχρονου πορτιέρε. Όλα αυτά βεβαίως είναι καλά και άγια, αλλά το γεγονός πως ήταν τεράστιος παίκτης, φυσικά δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για τον ρόλο που τώρα ανέλαβε. Και παραδείγματα τεράστιων ποδοσφαιριστών, που απέτυχαν σ’ άλλους ρόλους, υπάρχουν άπειρα και ειδικά στην ΑΕΚ.

Ως στρατιώτης του συλλόγου

Επίσης ο Άτμα είναι από τους πιο αγνούς ποδοσφαιρανθρώπους, αλλά και ένας από τους πιο πιστούς στρατιώτες της ΑΕΚ. Δεν θα αναλύσω το πως και το γιατί. Θαρρώ πως ο τρόπος και η ανιδιοτέλεια που ο Ατματσίδης έχει υπηρετήσει τον σύλλογο, είναι που δίνουν τον ορισμό του «πιστού» στρατιώτη ενός κλαμπ. Σκεφτείτε πως όταν κτυπήθηκε σφοδρά από τον κορονοϊό η ΑΕΚ πέρυσι τον Νοέμβρη, ο Ατματσίδης δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή να ανέβει στα Σπάτα για να βοηθήσει όπου χρειαζόταν, για όσο χρειαζόταν, στις προπονήσεις των τερματοφυλάκων. Ούτε και αυτά όμως, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για έναν ρόλο μέσα στην ομάδα. Δυστυχώς, διότι θα έπρεπε να είναι. Αλλά δεν είναι.

Αυτό ωστόσο, που δίνει στα μάτια τα δικά μου το βασικό εχέγγυο επιτυχίας του Ατματσίδη στον ρόλο που ανέλαβε, είναι το γεγονός πως δεν είναι από τους ανθρώπους που αναλαμβάνει κάτι, αν δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να το υπηρετήσει σωστά και τίμια απέναντι στις απαιτήσεις του κλαμπ. Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά ο Άτμα είχε πάμπολλες ευκαιρίες να αναλάβει πόστα στην ΑΕΚ και μάλιστα πολύ πιο… γκλαμουράτα και προβεβλημένα απ’ αυτό που ανέλαβε τώρα. Δεν το έκανε από επιλογή, καθώς θεωρούσε πως δεν ήταν έτοιμος ή (νόμιζε πως) δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα για την θέση. Αν τον είχαν μιμηθεί και άλλοι, η ΑΕΚ θα είχε γλιτώσει από πολλά. Πιστέψτε με.

Ως συνειδητοποιημένος σ’ αυτό που αναλαμβάνει

Για να καταλάβετε τι συζητάμε, όταν πρόπερσι τον Αύγουστο έφυγε η λαίλαπα Καρντόσο, του ζητήθηκε να μπει στο τεχνικό τιμ του Κωστένογλου. «Δεν είμαι προπονητής για να μπω στο τεχνικό τιμ, δεν έχω κάτι ουσιαστικό να προσφέρω» ήταν η απάντηση του. Παρόλο που ήταν ο άνθρωπος που φεύγοντας για την Τραπεζούντα με την ήττα 3-1 από ματς στο ΟΑΚΑ στις αποσκευές, έλεγε σ’ όλους πως στην επιστροφή «θα έχει δέκα χιλιάδες κόσμο για να πανηγυρίσουν την πρόκριση». Το έλεγε πρώτα στους παίκτες και εκείνοι θυμάστε πως έφτασαν στο τσάκ για να κάνουν την ανατροπή.

Ο Ατματσίδης δεν θα αναλάμβανε κάτι για το οποίο θα είχε αμφιβολίες πως μπορεί όχι να πετύχει, διότι αυτό είναι σχετικό, αλλά πραγματικά να προσφέρει. Γιατί ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού και σε ζητήματα που αφορούν το καλό και το συμφέρον της ΑΕΚ, δέκα φορές πιο αυστηρός. Επίσης είναι ένας πεισματάρης πόντιος, που αυτό το στην “ΑΕΚ είσαι, δεν γίνεται να χάνεις”, το έχει ο ίδιος μέσα του και έχει τον τρόπο να το περνά σ’ αυτούς που έχει δίπλα του. Αν είναι και νεαροί ποδοσφαιριστές, ακόμα καλύτερα. Και φυσικά εννοείται πως έχει τεράστια σημασία το γεγονός πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέσα στο ποδόσφαιρο, όχι ξώφαλτσα και λόγω πρότερης επαγγελματικής ιδιότητας, αλλά ως τρόπο ζωής. Και πάντα όλο αυτό, μέσα από έναν σύλλογο.

Προφανώς και είναι δύσκολο και περίπλοκο όλο αυτό το εγχείρημα της ΑΕΚ Β’. Και αν γίνει σωστά, θα βοηθήσει πολύ και σε πολλούς τομείς τον σύλλογο. Δεδομένα ο Ατματσίδης θα κάνει λάθη. Είτε από απειρία, είτε παρασυρμένος από αγνή, ΑΕΚτζήδικη πρόθεση. Μάλιστα σίγουρα στα λάθη, θα βρουν και την ευκαιρία κάποιοι εκτός ΑΕΚ, που κινούνται ως… σκιές, να επιχειρήσουν να του ρίξουν λάσπη. Αστείο. Και κυρίως εντελώς άδικος κόπος. Που να φτάσει η λάσπη τόσο «ψηλά» που βρίσκεται και ο Άτμα, ή και άλλοι ΑΕΚάνθρωποι όπως ο Μήτση, που επίσης από τις ίδιες… σκιές, έχει μπει στόχος… λασπώματος. Αυτή ήταν μια παρένθεση, την κλείνω αμέσως. Και πάω στην ουσία, που είναι πως δεν ξέρω πως κυλήσει το εγχείρημα που λέγεται ΑΕΚ Β’.  Περίπλοκο και δύσκολο και η επιτυχία του, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Ξέρω όμως πως βρίσκεται σε χέρια που μπορείς να είσαι 1000% σίγουρος, πως τίποτα μα τίποτα, δεν θα  κάνουν κόντρα στο συμφέρον του συλλόγου. Και κυρίως, δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ τίποτα, που θα ζημιώσει το κλαμπ. Ακόμα και αν τελικά δεν πετύχουν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X