Ας περάσουμε την Πέμπτη κι έχει ο Θεός...

Ας περάσουμε την Πέμπτη κι έχει ο Θεός...
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τον μακρύ και δύσβατο δρόμο που έχει μπροστά της η ΑΕΚ αλλά αυτή τη στιγμή σημασία έχει μόνο το επόμενο παιχνίδι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν με έναν στόχο κρίσιμο να παίζεται κάθε βδομάδα (εφόσον περάσει), μέχρι το τέλος Αυγούστου και σημασία έχει να παίρνει τα αποτελέσματα. Όπως μπορεί.

Το ματς μεθαύριο μπορεί να γίνει εύκολο, μπορεί να αποδειχθεί και πολύ δύσκολο. Οι τρεις με τέσσερις διαφορετικοί παίκτες που θα ξεκινήσουν σε σχέση με το πρώτο ματς, αποτελούν ερωτηματικά. Κανείς τους δεν έχει κάνει προετοιμασία με την ομάδα, ουσιαστικά ούτε καν ο Στάνκοβιτς. Κανείς τους δεν έχει ξεκινήσει σε φιλικό ή στο ένα ως τώρα επίσημο. Απο την εμπειρία των προηγούμενων ετών, μπορείς να υπολογίζεις με σχετική ασφάλεια στον Βράνιες. Για τους άλλους δεν ξέρεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται και για ένα ματς που θα γίνει λογικά σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Η αίσθηση με την οποία περιμένω την ρεβάνς με την Βελέζ, δεν διαφέρει πολύ με την αίσθηση με την οποία περιμένω γενικά την σεζόν. Δύσκολες στιγμές μας περιμένουν εκτιμώ, που θα χρειαστούν κι άλλα αποθέματα υπομονής. Βεβαίως το συγκεκριμένο ματς υπό προϋποθέσεις λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου μπορεί να γίνει εύκολο, αλλά ξεκινάει ως δύσκολο.


Οι νέες μεταγραφές λύνουν τα θέματα του πρώτου αγώνα

Αν Βράνιες, Λε Ταλέκ και Αραούχο εφόσον ξεκινήσει, παρουσιαστούν σε μια μίνιμουμ αξιοπρεπή αγωνιστική κατάσταση για ένα σοβαρό διάστημα τουλάχιστον μέσα στο παιχνίδι, σίγουρα ορισμένα θέματα που υπήρχαν στο Σαράγεβο, θα λυθούν. Στην άμυνα και στα χαφ κυρίως, καθώς μπροστά ο Καρίμ την δουλειά την έκανε στο πρώτο ματς. Εις διπλούν μάλιστα. Βεβαίως ο Αραούχο μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην πίεση, αλλά γενικά αυτή την περίοδο είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού που δεν μπορείς να το περιμένεις σε διάρκεια. Ούτε από τον Αραούχο, ούτε συνολικά από την ομάδα.

Κάποια πράγματα λοιπόν λογικά θα είναι καλύτερα, σε κάποια άλλα η ομάδα αναγκαστικά ποντάρει στα ίδια φτωχά υλικά. Ό,τι και να κάνει δηλαδή, αριστερά στην επίθεση θα έχει κάποια επιλογή κατώτερη των απαιτήσεων της. Ακόμη κι αν ο Τάνκοβιτς μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός από τον Αλμπάνη, δεν θεωρώ πως είναι ποδοσφαιριστής που καλύπτει ως βασική επιλογή μια ΑΕΚ όπως πρέπει να είναι. Πάντα με την επιφύλαξη της αρνητικής επίδρασης που έχει ατομικά σε αρκετούς παίκτες, η γενικότερη κατάσταση της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Στα άκρα της άμυνας τα γνωστά. Μπορείς ενδεχομένως να ελπίζεις σε ένα παραπάνω κίνητρο λόγω της πίεσης της πρόκρισης και της αύρας του εντός έδρας. Ο Μπακάκης δεν μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο ματς, αλλά αν δώσει τα ίδια λογικά θα είναι αρκετά για το συγκεκριμένο. Ο Λόπες, αν ξεκινήσει, σίγουρα απέναντι στην Βελέζ μπορεί να δώσει περισσότερα. Αν πιάσει ένα ανεκτό επίπεδο απόδοσης, που λόγω ΟΑΚΑ ίσως να μπορεί να το πιάσει, εδώ ενδεχομένως να έχουμε άλλη μια σημαντική διαφορά από το πρώτο ματς.


Για τον Στάνκοβιτς δεν έχουμε συνολικά εικόνα, έχουμε όμως το 45λεπτο με την Φιτέσε, που αν μη τι άλλο είδαμε έναν γκολκίπερ που έβγαζε αυτοπεποίθηση. Αυτό για την ΑΕΚ είναι κρίσιμο μέγεθος πλέον. Τουλάχιστον όσο υπάρχει σε κάποιο νεοφερμένο. Γιατί αυτή η ομάδα μπορεί να σε κάνει ακόμη και να αναθεωρήσεις πράγματα για την ζωή σου στην πορεία…

Τα πράγματα μετά θα είναι δυσκολότερα

Η εκτίμηση μου όπως είπα και στο ράδιο το Σαββατοκύριακο είναι πως με κάποιο τρόπο η ΑΕΚ τελικά θα κυριαρχήσει.

Μετά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Και λογικά το μόνο όπλο που θα έχεις παραπάνω, θα είναι το ένα ματς που θα έχουν πάρει στα πόδια τους οι τέσσερις. Η πρώτη αναμέτρηση με την Έλφσμποργκ, θα είναι πολύ κοντα για να υπολογίζεις σε διαφορά που θα κάνουν προσθήκες. Εκτός αν η ΑΕΚ μέσα σε λίγα 24ωρα πάρει έτοιμο αριστερό εξτρέμ κι έτοιμο δεξί μπακ. Ή αν έχει έρθει και μπορεί να παίξει και ο Χατζισαφί, που όπως είμαστε δεν βάζω και το χέρι μου στην φωτιά για το ποια θα είναι αρχικά η θέση που θα καλύψει.

Είπα πιο πριν πως θα είναι δύσκολη η σεζόν λογικά. Δεν βλέπω κάτι άλλο. Η ΑΕΚ ξεκινάει την σεζόν μετά την εικόνα στο Σαράγεβο, με την ψυχολογία που την έκλεισε. Αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο εμπόδιο, που θα πάρει καιρό να το ξεπεράσει, αν το ξεπεράσει. Πρέπει να κάνει σερί νίκες στους προκριματικούς, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα θα προχωράει η διαδικασία ένταξης νέων παικτών στο rotation.


Δεν γίνεται σύγκριση με τους ανταγωνιστές

Δεν μπορεί στην παρούσα φάση να γίνει σύγκριση με τον ΟΣΦΠ( με μια επιφύλαξη εδώ για την περίπτωση κάζου στο Μπακού)ή τον ΠΑΟΚ από πλευράς ψυχολογίας τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Οι πρώτοι πάνε με αυτόματο ακόμη, έχουν ένα κάρο παίκτες έτοιμους πίσω από τους βασικούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίξουν ρόλο. Σουρλήδες, Βρουσάιδες, τον καινούργιο Καμαρά κλπ.

Ακόμη και προκριματικά Champions League μπορεί να παίζουν με πιτσιρικά γκολκίπερ Έλληνα, με τον οποίο μας πήραν και το κύπελλο πέρσι. Βεβαίως αντιμετωπίζουν περιπέτειες αυτή την περίοδο, αλλά αν βγάλεις έξω τα απρόοπτα, προς το παρόν δεν μπορείς να συγκρίνεις ούτε σε επίπεδο εύρους επιλογών, ούτε σε επίπεδο ψυχολογίας.

Αλλά κι ο ΠΑΟΚ είναι μπροστά. Η ψυχολογία τους είναι φανερά πολύ καλύτερη, ο σκουφάτος προπονητής τους μπήκε με την γνωστή προσέγγιση, δουλεύει με ένα μεγάλο επιτελείο που καλύπτει κάθε πτυχή της λειτουργίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με ανταγωνιστικές απαιτήσεις, κάνει πολύ στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις απόλυτα δικής του επιλογής κι έχει να ακουμπήσει και σε ένα μαξιλάρι από πέρσι, καλύτερο από το δικό σου. Από επίπεδο υλικού, αλλά και ψυχολογίας με τον τρόπο που τελικά έκλεισαν την σεζόν.


Πάντα μιλάω με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην συνέχεια, ούτε τι καταστάσεις θα αντιμετωπίσει κάθε ομάδα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όμως, η ΑΕΚ έχει απόσταση από πολλές πλευρές. Ξεκίνησε την σεζόν στο Σαράγεβο με μισή περίπου ενδεκάδα από παίκτες που στους ανταγωνιστές της δεν θα έπαιζαν μάλλον ούτε ως δεύτερες επιλογές. Αυτή είναι η αλήθεια.

Υπάρχει ακόμα δρόμος για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός

Έχει πολύ δρόμο ακόμη να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της και να λειτουργήσει σε διαφορετική βάση από πλευράς βασικού rotation. Και μέσα σε αυτόν τον δρόμο έχει και μεγάλες λακκούβες με την απαίτηση πρόκρισης σε ευρωπαϊκό όμιλο. Που αν δεν επιτευχθεί θα σου δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα παράλογα πράγματα. Φυσιολογικά είναι με βάση το τι έγινε πέρσι και τις πολύπλευρες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Νομίζω το λέω προσωπικά από πολύ νωρίς, από το τέλος της προηγούμενης σεζόν, πως δεν υπάρχει ένα κουμπί που θα το πατήσεις και θα αλλάξουν όλα αυτά τα δεδομένα. Ο δρόμος είναι μακρύς δύσβατος και απαιτεί αρχικά αναγνώριση της δυσκολίας κι όχι τοποθέτηση του πήχη σε μη ρεαλιστικά επίπεδα.

Για μένα με βάση τα μειονεκτήματα με τα οποία ξεκινάς απέναντι στον ανταγωνισμό, η σημασία αυτής της σεζόν είναι κυρίως στο να γίνεις ομάδα ξανά και να αποκτήσεις πάλι μια ψυχολογία που να θυμίζει ΑΕΚ. Κανείς από τους δύο στόχους δεν είναι εύκολος, ούτε η επίτευξη τους αυτονόητη. Αντίθετα, είμαστε ακόμη μακριά από το να μιλάμε για αυτονόητα πράγματα στην ΑΕΚ, εκτός από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και να λύσει. Αυτά είναι αυτονόητα.


Αν πάντως καταφέρει η ομάδα μας σιγά σιγά να προσεγγίσει τους δύο στόχους που αναφέρομαι, τότε πιστεύω πως θα γίνει κι ανταγωνιστική με βαθμολογικούς όρους ήδη από αυτή τη σεζόν. Αλλά θα χρειαστεί και τύχη από πλευράς αποτελεσμάτων, μέσα στην πολύ μεταβατική περίοδο που υποχρεωτικά θα περάσει στο πρώτο κομμάτι της σεζόν.

Προς το παρόν λοιπόν, όλος ο κόσμος είναι η Βελέζ. Και μετά έχει Ο Θεός…

ΥΓ: Μεταβατική περίοδος, ποιότητα, δουλειά προπονητή κλπ. Όλα αυτά σημαντικά. Αλλά το ίδιο σημαντικό και το πως υποστηρίζεται η ομάδα στην καθημερινότητα της. Τα θέματα που έπρεπε να γεννούν προβληματισμό πέφτουν σερί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Πως βρέθηκε η ομάδα χωρίς τον Σιμάνσκι για μισή σεζόν; Πως έμεινε ο Γαλανόπουλος ένα χρόνο έξω και πως μένει πάλι εκτός τώρα σε μια πολύ κρίσιμη φάση που ήδη στοιχίζει πολύ; Πως έγινε η ζημιά με τον Σιμόες; Όλα αυτά τα πληρώνει η ομάδα και υπάρχει κίνδυνος να τα πληρώσει κι άλλο άμεσα. Είναι ζητήματα που την πληγώνουν.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X