Μεταγραφές εννοείται, αλλά μήπως και επιστροφή στο αρχικό πλάνο;

Μεταγραφές εννοείται, αλλά μήπως και επιστροφή στο αρχικό πλάνο;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης κάνει σκέψεις για τους αγωνιστικούς σχηματισμούς του Μιλόγεβιτς και τους συνδέει με τα μεταγραφικά

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα βαριέμαι φρικτά όλα ανεξαιρέτως τα «σας τα έλεγα». Όμως επιτρέψτε μου να σημειώσω πως την παραμονή του ματς με την Βελέζ, είχα γράψει πως η καθυστέρηση στις μεταγραφές που φέρνει ανέτοιμους παίκτες αλλά και κενά σε θέσεις κλειδιά και ως εκ τούτου ανέτοιμη ομάδα, καθιστά πολύ ιδιαίτερες τις συνθήκες τέτοιων παιχνιδιών. Και καλείται όλο αυτό να το διαχειριστεί και τον ισοσκελίσει με την εμπειρία του από προκρίσεις σε προκριματικούς ο Μιλόγεβιτς. Κάποιοι μου έγραφαν πως ήταν άρθρο ντροπή. Τελικά αποδείχθηκε στην πράξη, πως ότι πλήρωσε αγωνιστικά στο ματς με τους Βόσνιους, ήρθε από τις θέσεις που καθυστέρησε ή που καθυστερεί να κάνει προσθήκες,. Πάμε παρακάτω.

Συμφωνώ με τα περισσότερα απ’ όσα γράφτηκαν και όσα ειπώθηκαν μετά το παιχνίδι εδώ στο σάιτ και από τους συναδέλφους και από τον κόσμο. Προφανώς και το μόνο που έχει σημασία για την ρεβάνς της Πέμπτης, είναι να πάρει την πρόκριση η ΑΕΚ και να αποφύγει την καταστροφή. Δεδομένα θα γίνουν πολλές αλλαγές σε πρόσωπα στην ενδεκάδα. Μπορεί να αλλάξει ακόμα και το σύστημα. Δεδομένα θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που οι ποδοσφαιριστές θα προσεγγίσουν το ματς. Εννοώ πως δεν γίνεται απέναντι σε παίκτες που ετοιμάζονται να ξυρίσουν τα κεφάλια τους αν σε αποκλείσουν, εσύ να μπαίνεις στις φάσεις σαν να παίζεις φιλικό προετοιμασίας. Όπως έγινε στο Σαράγεβο την περασμένη Πέμπτη. Έστω και αν αυτά τα καραγκιοζιλίκια με τα ξυρίσματα στα κεφάλια, παραδοσιακά φέρνουν ακριβώς αντίθετα αποτέλεσμα. Αλλά φανερώνει νοοτροπία.

Και από την πρόκριση και μετά;

Για την ρεβάνς λοιπόν ο στόχος είναι συγκεκριμένος και αυτά που θα (πρέπει να) κάνει η ΑΕΚ επίσης συγκεκριμένα. Ωστόσο είναι προφανές πως για την ΑΕΚ η πρόκριση την Πέμπτη είναι το αυτονόητο. Και ο στόχος δεν είναι καν να περάσει μόνο την Βελέζ ή την Έλφσμποργκ, αλλά οι όμιλοι. Επομένως η συζήτηση για το πώς η ΑΕΚ θα μπει σε σωστά αγωνιστικά καλούπια, δεν αφορά μόνο την ρεβάνς της Πέμπτης. Ίσως δεν την αφορά και καθόλου. Είναι ξεκάθαρο πως εκτός από τον Αραούχο, τον Βράνιες και τον Λε Ταλέκ που πρέπει να μπουν στην ομάδα, χρειάζονται και άλλες προσθήκες. Σίγουρα στα μπακ, σίγουρα στο εξτρέμ, ενδεχομένως και στα στόπερ. Αλλά ίσως χρειάζεται και κάτι άλλο, που πιθανότατα επίσης περνάει μέσα από την μεταγραφική ενίσχυση.


Κακά τα ψέματα. Μπορεί ο Λόπεζ να ήταν τραγωδία, ο Σβάρνας να ήταν τακτικά εκτός τόπου και χρόνου και ο Αλμπάνης να μην βοήθησε καθόλου επιθετικά και ότι άλλο θα καταλογίσει κάποιος σε ατομικό επίπεδο, αλλά η μεγαλύτερη πηγή αγωνιστικής δυσλειτουργίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ, ήταν η μεσαία της γραμμή. Από εκεί ξεκινούσαν και τελείωναν όλα. Απ’ αυτά που δεν μπορούσε να κάνει η τριάδα των Σάκχοφ, Σιμάνσκι και Μάνταλου. Τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά. Επομένως η αλλαγή στην αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, όχι για (μόνο) για την ρεβάνς με την Βελέζ, ίσως βρίσκεται στην αλλαγή του σχηματισμού, με άξονα την διάταξη αλλά και τα πρόσωπα στη μεσαία γραμμή.

Η αρχή της τακτικής

Με βάση αυτό που είδαμε και στο Σαράγεβο, αλλά και σ’ όλα τα φιλικά της προετοιμασίας, ίσως αυτό που θα ήθελε ο Μιλόγεβιτς να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει, είναι η επιστροφή στο πλάνο και στον σχηματισμό που αρχικά δοκίμαζε. Θυμίζω πως η ΑΕΚ δούλεψε στο Πήλιο μ’ αυτό το 4-2-3-1, αλλά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, εκεί δηλαδή που η δουλειά αφορά κυρίως την τακτική και το μοντάρισμα, ξεκίνησε με 4-1-4-1. Μ’ αυτό πήγε στα δυο πρώτα φιλικά στην Ολλανδία. Το έβαλε στο συρτάρι και γύρισε σε 4-2-3-1, στα επόμενα τρία φιλικά. Συμπτωματικά από τότε που τραυματίστηκε και έμεινε εκτός ο Γαλανόπουλος.


Πιθανόν να μην είναι και τόσο συμπτωματικό. Ο Μιλόγεβιτς περίμενε και πόνταρε πολλά στον Γαλανόπουλο. Σ’ όσα μπορεί να προσφέρει αγωνιστικά στην μεσαία γραμμή της ομάδας, αλλά και στη νοοτροπία που έχει, την οποία ο προπονητής μετράει πολύ. Και χωρίς τον Γαλανόπουλο, υποχρεωτικά ο Μιλόγεβιτς το θέμα της μεσαίας γραμμής, το βλέπει αλλιώς. Θυμίζω ακόμα, πως η πρόταση του προπονητή αλλά και η επιμονή του στο θέμα του Λε Ταλέκ, πιθανότατα ήταν περισσότερο με το μυαλό στο 4-1-4-1. Διότι ο ιδανικός ρόλος για τον ψηλό Γάλλο χαφ, είναι να παίζει κάτι σαν στόπερ, μπροστά από τα δυο στόπερ.

Τα χαφ που είχε στο μυαλό του ο προπονητής

Θυμίζω επίσης πως η πρόταση του Μιλόγεβιτς για την απόκτηση του Λε Ταλέκ, έγινε παράλληλα και εντελώς ξεχωριστά με την υπόθεση του Εντσάμ που τότε πάλευε να τελειώσει η ΑΕΚ. Είχα γράψει και τότε, πως ο προπονητής δεν πρότεινε τον Λε Ταλέκ, όταν χάλασε του Εντσάμ. Διότι οι δυο χαφ, δεν έχουν καμία σχέση αγωνιστικά. Έτσι όπως εξελισσόταν τότε ο μεταγραφικός σχεδιασμός, στο μυαλό του Μιλόγεβιτς θα έμοιαζε ως μια ιδανική τριάδα στα χαφ, αυτή με τον Λε Ταλέκ, τον Γαλανόπουλο και τον Εντσάμ. Και δικαίως, αν βάλεις κάτω τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα όλων αυτών των ποδοσφαιριστών.

Ίσως λοιπόν, για να μην το πλατειάζω, να χρειάζεται να ξαναμπει στο τραπέζι το πλάνο με το οποίο ξεκίνησε να δουλεύει ο Μιλόγεβιτς στην Ολλανδία. Ως πρώτη επιλογή και ως βάση. Άλλωστε πλέον μπαίνει στην εξίσωση ο Λε Ταλέκ, θα μπει και ο Γαλανόπουλος που αφήνει πίσω τον τραυματισμό του, σίγουρα μπορεί να δώσει λύσεις και ο Σιμάνσκι, αλλά θα πρέπει να αποκτηθεί και ένας ακόμα χαφ. Ένας με τα χαρακτηριστικά του Εντσάμ, που μακάρι να ήταν και ο ίδιος ο Εντσάμ. Οκτάρι πολύ δημιουργικό. Βεβαίως στην θέση του οκταριού, μπορεί να παίξει ο Μάνταλος. Θεωρητικά. Αλλά ακόμα και έτσι, πάλι πρέπει να αποκτηθεί ένα βαρβάτο οκτάρι. Μήπως, μεταξύ άλλων, αν προκύψει ανταγωνισμός για μια θέση, ταρακουνηθεί και ο Μάνταλος. Διότι ο ανταγωνισμός που θεωρητικά έχει με τον Τάνκοβιτς για την θέση του δεύτερου επιθετικού, δεν φαίνεται να τον έχει ταρακουνήσει.


Φυσικά και ο Μιλόγεβιτς δεν θα έχει έναν σχηματισμό μόνο που θα εφαρμόζει. Θα δούμε πολλούς μέσα στη σεζόν ανάλογα με τις συνθήκες και το έχει πει και ο ίδιος ο προπονητής. Από το 4-1-4-1 και το 4-2-3-1, μέχρι ακόμα και σχηματισμό με δυο σέντερ φορ που θα φέρνει σε 4-4-2. Το ζητούμενο ωστόσο είναι, να υπάρξει ένα σχήμα ως βάση, πάνω στο οποίο θα μπουν γερά αγωνιστικά θεμέλια. Και ίσως, σκέψεις κάνω, αυτός ο σχηματισμός να είναι το 4-1-4-1 και όχι το 4-2-3-1. Αλλά φυσικά αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που θα κινηθεί η ΑΕΚ μεταγραφικά και τις προσθήκες που θα κάνει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X