Ο Σιμάνσκι, οι νέοι και οι μεταγραφές στην ΑΕΚ

Ο Σιμάνσκι, οι νέοι και οι μεταγραφές στην ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου βάζει δύο θέματα και μια ανάγκη στο τραπέζι της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δύο μέρες πέρασαν και ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω. Ηταν σοκαριστική η εικόνα κατάρρευσης της ΑΕΚ στο Σαράγεβο. Πολλές φορές προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Αλλά όταν φτάνει ο ίδιος ο προπονητής να μιλά – με εμφανή εικόνα προβληματισμού για όποιον έχει δει το σχετικό βίντεο – να θέτει εξωαγωνιστικά ζητήματα, μην ψάχνουμε παραπάνω. Υπάρχουν καταστάσεις στην ΑΕΚ που αγγίζουν τα όρια του μεταφυσικού και οδηγούν την ομάδα σε αυτήν τη θλιβερή εικόνα.

Τα είπαμε αυτά όμως, ελπίζω – αν και διατηρώ αρκετές αμφιβολίες με όσα έμαθα στο ενδιάμεσο – πως έχουν δώσει τα σχετικά μηνύματα προς τους υπεύθυνους της ΑΕΚ. Μέσα στον κακό χαμό που προκάλεσε η εικόνα της ΑΕΚ στη Βοσνία, συμπαρασύρθηκε και το μοναδικό θετικό. Ποιο ήταν αυτό; Μα και βέβαια η εικόνα του Νταμιάν Σιμάνσκι. Ο Πολωνός δείχνει φέτος, απαλλαγμένος από θέματα τραυματισμών, ικανός να βγάλει όλες τις ικανότητες του.

Σας θυμίζω, πως ο Σιμάνσκι ήρθε μεσούσης της σεζόν 2019/20. Για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, ξόδεψε κοντά 1,5 εκατ. ευρώ. Πέρυσι υπήρχαν υψηλές προσδοκίες, αλλά ένας τραυματισμός τον έθεσε εκτός προετοιμασίας και άργησε πολύ να μπει. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε πως μπήκε σε ένα τσούρμο ατάκτων που είχε δημιουργήσει ο Καρέρα και συνέχισε ο Χιμένεθ, παρασύρθηκε από τη μετριότητα.


Κατά τη γνώμη μου, ο Σιμάνσκι είναι εξαιρετικός ως «οκτάρι». Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να παίξει και ως «εξάρι». Εχει δύναμη, τρεξίματα με και χωρίς την μπάλα, κλέβει πολλές μπάλες. Δεν είναι δυνατός στον αέρα και πρέπει να βελτιώσει τις μεταβιβάσεις του. Εσχάτως πάντως, έδειξε πως έχει και μακρινή μπαλιά. Εκτιμώ πως ο Σιμάνσκι είναι παίκτης που μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα στην ΑΕΚ και σε μια ομάδα που θα έχει σταθερές, θα έχει σημαίνοντα ρόλο.

Οι νέοι

Η εικόνα που έβγαλε η ΑΕΚ την Πέμπτη, έφερε ξανά στην επιφάνεια το αίτημα να δοθούν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Πολλοί το έλεγαν κατά τη διάρκεια του AEK Talk: «Γιατί δεν δοκίμασε τον Ρουκουνάκη στη μεσαία γραμμή;», «γιατί δεν έπαιξε ο Μαχαίρας». Ηταν και νωπές οι εικόνες από το ματς του Ολυμπιακού, που πήρε νίκη με Τζολάκη, Σουρλή και Μάρκοβιτς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα οι νεαροί Σισέ και Καμαρά.

Η υπόθεση «νέοι» είναι πονεμένη ιστορία για την ΑΕΚ. Νόμος απαράβατος, πως οι νέοι μπορούν να «χωνευτούν» και να εξελιχθούν σε μια κανονική ομάδα. Οπως συνέβαινε στα χρόνια του Μπάγεβιτς, όταν έμπαιναν πιτσιρικάδες και έδιναν το στίγμα τους ή συμβαίνει τώρα στον Ολυμπιακό του Μαρτίνς που έχει συγκεκριμένες σταθερές στο παιχνίδι του. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, οι πιθανότητες να καεί ένας παίκτης είναι συντριπτικά περισσότερες.

Βλέπετε όσα συμβαίνουν με τον Μιτάι. Μπήκε βιαίως πέρυσι στην ομάδα, έδειξε κάποια καλά στοιχεία, αλλά φαινόταν από μακριά πως δεν είναι έτοιμος. Δούλεψε αρκετά, δείχνει βελτιωμένος και υπήρχαν σκέψεις στην ΑΕΚ για να αναδειχθεί και να πάρει ευκαιρίες. Στην πράξη πάντως, ο Μιλόγεβιτς δείχνει πως δεν τον εμπιστεύεται ακόμα και προτιμά – έστω και αυτόν – τον Λόπες. Ο Μαχαίρας λέγεται πως έχει θέματα νοοτροπίας, οι υπόλοιποι δεν δείχνουν πως πείθουν.


Το ακόμα χειρότερο είναι πως η ΑΕΚ έκανε επενδύσεις που ξεπέρασαν αθροιστικά το 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει παίκτες όπως οι Λάτσι, Σαμπανάτζοβιτς, Καρακλάγιτς, Ραντόνια, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τη γνώση της πρώην γιουγκοσλαβικής αγοράς. Με εξαίρεση τον Σλοβένο, οι υπόλοιποι δεν έχουν πείσει ούτε κατ’ ελάχιστο. Αλλά ίσως να μη μπορούσε να γίνει και αλλιώς, γιατί η ΑΕΚ πρώτα πρέπει να γίνει ομάδα και έπειτα να εντάσσει νέα υλικά που θέλουν χρόνο.

Εξι μεταγραφές ακόμα

Φτάνουμε και στο δια ταύτα. Ετσι και αλλιώς, ξέραμε και βλέπαμε πως η ΑΕΚ χρειαζόταν οπωσδήποτε τρεις μεταγραφές 11άδας: αριστερό εξτρέμ, δεξί μπακ και κεντρικό χαφ με δημιουργικές ικανότητες. Το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν – αυτό που σόκαρε ακόμα και τον προπονητή, που επεσήμανε τη διαφορά φιλικού από επίσημο παιχνίδι – έδειξε πως αυτές δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματα της ΑΕΚ. Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαίες τουλάχιστον έξι μεταγραφές.

Πέραν των τριών θέσεων που πρέπει να θεωρούνται εκ των ουκ άνευ πως θα καλυφθούν με παίκτες που θα είναι υψηλής ποιότητας, εμπειρίας και προσωπικότητας, στα δικά μου μάτια προκύπτουν τρία ακόμα σημαντικά κενά:


1) η απόκτηση αριστερού μπακ. Δεδομένης της έλευσης Χατζισαφί, που εκτιμώ πως είναι καλύτερος τόσο από Λόπες, όσο και από Ινσούα, η ΑΕΚ πρέπει να πάρει έναν ακόμα μπακ και να δώσει χώρο και χρόνο στον Μιτάι στην ΑΕΚ Β’ ή με δανεισμό σε άλλη ομάδα.

2) η απόκτηση ενός ακόμα κεντρικού αμυντικού, θέση που έτσι και αλλιώς υπάρχουν συχνά πυκνά απουσίες λόγω τιμωριών. Είναι εξαιρετικές οι προσθήκες Βράνιες και Τζαβέλλα, ποντάρω πολλά στον Λάτσι, αλλά πιστεύω πως η ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσει στο δίλημμα Σβάρνας ή Μήτογλου και να προσθέσει έναν ακόμα αμυντικό ποιότητας και

3) να πάρει ένα δεξί εξτρέμ, που θα μπορεί να δίνει διαφορετικές επιλογές πίσω από τον Λιβάι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X