Αυτά που πάνε καλά κι αυτά που προβληματίζουν

Αυτά που πάνε καλά κι αυτά που προβληματίζουν
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ που έχει θετικό πρόσημο ως τώρα στα μεταγραφικά κι αν θέλουμε να ψάξουμε για προβληματισμό, αλλού είναι οι πηγές

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ κουβαλάει αρνητισμό από τις προηγούμενες σεζόν και κυρίως την τελευταία, οπότε η πορεία του προγραμματισμού της ως τώρα, δεν κρίνεται δίκαια από τους περισσότερους. Η Ένωση προσπαθεί στο πιο δύσκολο παραδοσιακά κομμάτι της μεταγραφικής περιόδου να αλλάξει την ομάδα της. Το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό…

Ήδη σε επίπεδο ενδεκάδας έχουμε νέο γκολκίπερ, δύο νέους στόπερ (συν τον Μήτογλου), νέο αμυντικό χαφ, νέο επιθετικό, νέο αριστερό μπακ. Μεταγραφή ο γκολκίπερ, μεταγραφές οι δύο από τους τρεις στόπερ, μεταγραφή ο επιθετικός, μεγάλο συμβόλαιο λόγω υψηλού ανταγωνισμού για τον αμυντικό χαφ.

Η ΑΕΚ είναι μακράν μπροστά στο τρέξιμο του σχεδιασμού

Ένας μεγάλος αριθμός παικτών από την περσινή ομάδα έχουν φύγει ήδη και προφανώς θα φύγουν κι άλλοι. Και είμαστε στις 20 Ιουλίου, με 42 μέρες δηλαδή ακόμη για να λήξει η μεταγραφική περίοδος. Από τις ομάδες της πρώτης πεντάδας, η ΑΕΚ είναι μακράν μπροστά στο τρέξιμο του σχεδιασμού. Φυσικά είχε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Σίγουρα από τον ΟΣΦΠ, σε σημαντικό βαθμό κι από τον ΠΑΟΚ. Σωστό. Αλλά και με αυτό το μέτρο σύγκρισης, ανταποκρίνεται. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ωστόσο γίνεται μια προσπάθεια στο προσκήνιο να βρίσκονται θέματα όπως τι λέει ο Κονέ τώρα που ήρθε ο Βράνιες, γιατί η ΑΕΚ δεν παίρνει νέους παίκτες αλλά παίρνει κάποιους που είχε και πριν κι αν αυτό δείχνει πως έχει πρόβλημα στο σκάουτινγκ κλπ.

Ανάφερα και στο τελευταίο blog πως αν ο Κονέ κάνει στις άκρη τις όποιες προσωπικές του επιφυλάξεις, αυτό είναι προς τιμή του, γιατί δουλεύει για την ΑΕΚ και σέβεται τον ρόλο του και την υποχρέωση στην ομάδα. Δεν κάνει εκπτώσεις στην αξιοπρέπεια του όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, αλλά ανταποκρίνεται στην ευθύνη που έχει ένα θεσμικό πόστο σε αυτή την τεράστια ομάδα. Στην οποία όσοι δουλεύουν, υποθέτω δεν συμφωνούν όλοι με όλες τις τελικές επιλογές πάντα. Το θέμα είναι τι κάνουν από την στιγμή που έχουμε τις τελικές επιλογές. Όσοι έχω υπόψη μου τουλάχιστον εγώ και θεωρώ ότι έχω εικόνα για όλους, ανταποκρίνονται σε αυτή την υποχρέωση. Και αυτό είναι στα υπέρ τους.

Η ΑΕΚ φυσικά και κάνει σκάουτινγκ. Για κάθε Λιβάι, Στάνκοβιτς, Τάνκοβιτς, Σιμάνσκι, Λάτσι, ακόμη κι αυτούς που δεν βγήκαν, δηλαδή για παράδειγμα Νέντε, Χνιντ ή Νταντσένκο, υπάρχει ένας Βράνιες ή ένας Αραούχο. Που έρχονται γιατί τους ξέρουμε και για συγκεκριμένους λόγους παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Υπάρχει και καμιά περίπτωση που θα φέρει στο προσκήνιο ο προπονητής, όπως τώρα ο Λε Ταλέκ. Δεν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο και σαφώς κατά την γνώμη μου δεν προκύπτει πως η ΑΕΚ έχει θέμα έλλειψης σκάουτινγκ.

Το επίπεδο της αποτελεσματικότητας του σκάουτινγκ της ΑΕΚ είναι ένα θέμα προς συζήτηση, αλλά είναι πολύ σύνθετο. Για μένα κυρίως θέμα είναι γενικά η διασύνδεση της ομάδας με τα μανατζερικά κανάλια που εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση και σε περιπτώσεις που όταν γίνονται θεωρούνται αποτέλεσμα σκάουτινγκ. Ενώ κατά κανόνα γίνονται «πάσα» από καλούς μάνατζερ.


Το θέμα είναι πως διαχειρίζεσαι τα αποτελέσματα του σκάουτινγκ

Η ΑΕΚ διαθέτει σκάουτς και καλούς μάλιστα. Ειδικά ο Στάθης Ταυλαρίδης έχει τεχνογνωσία κι έχει δουλέψει την κατάρτιση του σε βαθμό τέτοιο που από Έλληνες νομίζω είναι ο καλύτερος. Αν η ομάδα έχει ένα θέμα, είναι στο πως διαχειρίζεται τα αποτελέσματα του σκάουτινγκ. Εκεί χωράει βελτίωση σίγουρα. Είναι θέμα προσέγγισης της διοίκησης από τα πάνω, αλλά είναι και θέμα αποφασιστικότητας, αυτοπεποίθησης και ευελιξίας του δυναμικού που υπηρετούν τον σχεδιασμό.

Πρέπει γενικώς να ξεχωρίζουμε τι πάει καλά και τι όχι και να είμαστε δίκαιοι και στα εύσημα και στην κριτική που συνήθως πάει και προς τον καταλογισμό ευθυνών. Με επίγνωση των αδυναμιών που υπάρχουν, η ως τώρα μεταγραφική δραστηριότητα πάει καλά.

Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλούν περισσότερο προβληματισμό αυτή την περίοδο, όμως όχι τα ως τώρα αποτελέσματα της μεταγραφικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αρκετό διάστημα μετά την γνωστοποίηση έστω κι ανεπίσημα προς το παρόν πως η ΑΕΚ δεν θα έχει ομάδα Κ19 για μια σεζόν , όπως της δίνεται το δικαίωμα, δεν έχω καταφέρει να κατανοήσω το σκεπτικό. Δυσκολεύομαι δηλαδή να δω το θετικό από αυτό.

Επιπλέον ένα κρίσιμο ερώτημα για την σεζόν που έρχεται είναι αν η ΑΕΚ θα είναι καλύτερα στο επίπεδο της υποστήριξης και κυρίως στο πεδίο των τραυματισμών που την έχει πονέσει πολύ. Συγχωρέστε με αλλά προς το παρόν και στην διάρκεια της προετοιμασίας δεν νιώθω να έχει ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.

Αυτή την περίοδο για παράδειγμα, έχουμε ένα αίνιγμα που λέγεται Γαλανόπουλος. Από τα μέσα της προετοιμασίας στην Ολλανδία είναι εκτός κανονικού προγράμματος. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πάντα υπάρχει ένα αίνιγμα… Κάποιες φορές ταυτόχρονα και περισσότερα από ένα. Αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, που επηρεάζει άμεσα και την πορεία της ομάδας.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X