Από την ΑΕΚ εξαρτάται!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου μετρά δυνάμεις πριν την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ΑΕΚ και όσα ακολουθούν

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Παρατήρηση πρώτη. Το Europa Conference League, μια διοργάνωση που τόσο έντονα λοιδωρήθηκε από διάφορες πλευρές, δίνει ξανά στην ΑΕΚ (αλλά και στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου) τη δυνατότητα διάκρισης. Επειτα από χρόνια, η ΑΕΚ έφτασε να είναι ξανά ισχυρή στις κληρώσεις των προκριματικών και να ελπίζει βάσιμα πως μπορεί να παίξει στα ευρωπαϊκά σαλόνια την επόμενη σεζόν και να διακριθεί.

Για τους παλιότερους, νομίζω πως γίνεται άμεσα κατανοητό, ότι αυτό μόνο δεδομένο δεν ήταν. Μέχρι και τα μέσα του ’90ς, η ΑΕΚ είχε τεθεί αντιμέτωπη με ουκ ολίγα μεγαθήρια. Επειτα, συμπαρασύρθηκε από τη συνολική άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και το άνοιγμα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τη δεκαετία του 2000 ζήσαμε αρκετές φορές το όνειρο του Champions League και των πολλαπλών οφελών που είχε για μια ομάδα.

Τα χρόνια άλλαξαν. Η ΑΕΚ πήρε την κάτω βόλτα, το ελληνικό ποδόσφαιρο – διόλου τυχαία η σύνδεση – κατρακύλησε στην ειδική βαθμολογία. Φέτος, είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν βαθμοί, χρήματα, πρεστίζ. Η Βελέζ Μόσταρ στον 2ο προκριματικό γύρο, ο νικητής από το ζευγάρι Ελφσμποργκ-Μιλσάμι στον 3ο προκριματικό γύρο, δεν μπορούν παρά να θεωρούνται βατοί αντίπαλοι. Αρκεί, να είναι η ΑΕΚ όπως πρέπει, με σοβαρότητα και καλή προετοιμασία.


Η καλή αρχή

Εχοντας φτάσει στα μισά (και κάτι παραπάνω) της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, τα μηνύματα από την ΑΕΚ ενόψει της νέας χρονιάς είναι θετικά. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, κυρίως σε επίπεδο προσθηκών, έχουν θετικό πρόσημο. Ο Στάνκοβιτς είναι ένας τερματοφύλακας με εμπειρία σε τοπ επίπεδο και σίγουρα προδιαθέτει πολύ πιο θετικά, από ό,τι το πείραμα με το ελληνικό δίδυμο πέρυσι.

Στο κέντρο της άμυνας, η αναβάθμιση είναι ήδη προφανής. Βράνιες και Τζαβέλλας μπορούν να παίξουν μαζί ή με άλλους παρτενέρ, αλλά σίγουρα μπορούν να είναι πιο βέβαιες λύσεις από τον Νεντελτσεάρου και τον Τσιγκρίνσκι της περασμένης σεζόν. Ο Βράνιες δίνει δύναμη, νεύρο και ταχύτητα, στοιχεία που σχεδόν δεν υπήρχαν στο παιχνίδι του Ρουμάνου, ενώ ο Τζαβέλλας δείχνει έτοιμος να κατευθύνει την άμυνα, αλλά παράλληλα να είναι και παρών όποτε χρειαστεί και όχι κατά περίσταση.

Η λογική λέει πως δεν μπορεί με καμία συναστρία να είναι χειρότερος του Κρίστισιτς ο Λε Ταλέκ, γιατί ο Σέρβος έβγαλε στην ΑΕΚ το χειρότερο πρόσωπο του και έδειχνε να ταλαιπωρείται μέσα στο γήπεδο, ταλαιπωρώντας και εμάς. Ελεγα και στο χθεσινό σχόλιο μου, πως αυτή η άμυνα δαγκώνει. Παίκτες που έχουν ένταση, νεύρο, νοοτροπία νικητή, που δεν θα διστάσουν να ρίξουν και καμία παραπάνω, συγκριτικά με το σοφτ και άνευρο πράγμα της περυσινής σεζόν.

Στην επίθεση, ποτέ δεν υποτίμησα τα στοιχεία και τις ικανότητες του Ολιβέιρα. Ωστόσο, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ο Πορτογάλος υπήρχαν ματς που φαινόταν σαν να μας έκανε…χάρη που βρισκόταν στα μέρη μας και έπαιζε για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ο Αραούχο δείχνει υποχρεωμένος και ενθουσιασμένος που φορά τα «κιτρινόμαυρα». Ανέβασε την ψυχολογία όλων, το 11 βρήκε ξανά νόημα, ο Αργεντινός είναι το μεγάλο κόλπο της ΑΕΚ.

Βέβαια, πριν και πάνω από όλα αυτά, πρέπει να τοποθετήσουμε την ύπαρξη κανονικού προπονητή στον πάγκο. Οπως αποδείχθηκε στην πράξη, ο Καρέρα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος για να χτίσει μια ομάδα και να δουλέψει σε βάθος χρόνου, αλλά μόνο για να δώσει κάποιες προσωρινές λύσεις διαχείρισης. Ο δε Χιμένεθ, είναι προπονητής με συγκεκριμένες αδυναμίες συμπεριφοράς και διαχείρισης, με αποτέλεσμα αυτήν τη φορά να μη δείξει ούτε τα – αποδεδειγμένα – θετικά του στοιχεία, όπως είναι η αμυντική ισορροπία.


Η συνέχεια

Ο Μιλόγεβιτς είναι καλός. Θέτει τις βασικές αρχές του στην ΑΕΚ, δείχνει πως μπορεί να την κάνει ξανά ομάδα και να δημιουργήσει ανταγωνιστικό σύνολο. Ωστόσο, δεν είναι θαυματοποιός. Η ΑΕΚ έκανε πολλά και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα στη συνέχεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις θέσεις του δεξιού μπακ και του αριστερού εξτρέμ, που έτσι και αλλιώς προκύπτει από κάθε ρεπορταζιακή προσέγγιση πως θα γίνουν.

Για παράδειγμα, ερωτηματικό αποτελεί αυτήν την ώρα το ζήτημα του αριστερού μπακ. Με τον Χατζισαφί να βρίσκεται στο Ιράν και να ολοκληρώνει τη σεζόν, στην ΑΕΚ δεν μπορούν να τον υπολογίζουν πριν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Αρα, μέχρι εκεί πάμε με τους Λόπες και Μιτάι. Με όσα είχα μάθει αναφορικά με τον μικρό, τον περίμενα βασικό. Στην πρόβα είδα τον Πορτογάλο. Το πιο ανησυχητικό είναι πως κανείς δεν έπεισε πως μπορεί να αντέξει το βάρος. Είναι θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί εκτιμώ, εκτός εάν μας βγάλει άλλα πράγματα το γήπεδο.

Με τον Μιλόγεβις να θέλει κυριαρχία στον άξονα, δεν νοείται να μην υπάρξει προσθήκη με ένα οκταροδεκάρι. Δεν ξέρω αν μπορεί με κάποια πατέντα να είναι αυτός ο Εντσάμ, δεν ξέρω εάν μπορεί να βρεθεί παίκτης ανάλογης ποιότητας, αλλά ξέρω σίγουρα πως απαιτείται λύση. Η ΑΕΚ φέτος, θα πρέπει στο κλείσιμο των μεταγραφών να μην έχει ούτε μισό συννεφάκι πάνω από το ρόστερ και κάθε παίκτης που θα βρίσκεται στην ομάδα, να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προσφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνω αναγκαία και την προσθήκη ενός δεξιού χαφ, που θα μπορεί να δίνει χρόνο ξεκούρασης και διαχείρισης του Λιβάι. Οπως σας ανέφερα στην αρχή, φέτος αναμένεται μια σεζόν με πολλά παιχνίδια και άρα χρειάζονται καλές και ποιοτικές επιλογές. Ιδανικά, στη δική μου λογική περιλαμβάνεται και η απόκτηση ενός τρίτου σέντερ φορ, με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά από τους Αραούχο και Ανσαριφάρντ, εκτός εάν ο Μιλόγεβιτς βρει λύση στον Κοσίδη (που δεν φαίνεται τώρα).

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X