Γιατί με ανησυχεί πάντα το «ψάχνουμε κάτι καλύτερο»

Γιατί με ανησυχεί πάντα το «ψάχνουμε κάτι καλύτερο»
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ που δεν θέλει και πολύ να βρεθεί παγιδευμένη στην έλλειψη συγκεκριμένης λογικής εν όψει της σεζόν που έρχεται.

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πολλά μπορούμε να πούμε γύρω από όσα γίνονται με τον σχεδιασμό της ΑΕΚ, τα περισσότερα που διαβάζω κι ακούω και στο enwsi.gr, είναι πάνω κάτω σωστά και στηρίζονται σε βάσιμα επιχειρήματα. Από την άλλη προσωπικά θα πω ξανά κάποια πράγματα.

Για μένα το πρόβλημα είναι πως στην ΑΕΚ δεν υπάρχει ακόμη κατασταλαγμένη λογική για το τι θέλουμε εν όψει της επόμενης σεζόν. Κι από κει βγαίνει ο κίνδυνος να πάμε άπατοι και να μην υπάρξει καν βελτίωση σε συγκεκριμένες θέσεις. Ή στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν λάθος επιλογές που θα πληρωθούν ακριβά.

Μπορεί να φαίνεται προς τα έξω πως είναι σε άλλο μήκος κύματος διοίκηση, τιμ του σχεδιασμού και κόσμος, αλλά εγώ πιστεύω πως το πρόβλημα είναι πως διοίκηση, υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Ονειρεύονται πως θα βρεθεί ένας τρόπος και ξαφνικά η ΑΕΚ την σεζόν που έρχεται θα είναι άμεσα ανταγωνιστική στον ΟΣΦΠ. Θα ξεκινάει δηλαδή για να χτυπήσει το πρωτάθλημα στα ίσια, αμά τη εμφανίσει της…


Δεν φταίει ο κόσμος

Τα έγραφα πάλι προχθές εδώ, έπεσε βρίσιμο, δεν φταίει ο κόσμος. Εχουν δει ό,τι χειρότερο μπορούν να φανταστούν, δεν υπάρχει χώρος για λογική εδώ. Αλλά κάπου πρέπει να υπάρχει. Εδώ μιλάμε για μια ομάδα που τελείωσε την σεζόν στο 3, στην κλίμακα του 10 με βάση τις απαιτήσεις της. Κι ενώ ήδη δύο σεζόν ήταν σε απόσταση εκατομμυρίων ετών φωτός από το να διεκδικήσει πρωτάθλημα.

Πως μια τέτοια ομάδα μπορεί να ξεκινάει σχεδιασμό κι ενώ έχει πέντε – έξι κομβικές θέσεις που είναι στο 3, σκέφτεται πως θα βρει παντού επιλογές του 9, ενώ προέρχεται κι από περιόδους με δραματικά μειωμένα έσοδα, δεν μπορώ να το κατανοήσω. Πως μια ομάδα σκέφτεται με λογική πατήματος ενός κουμπιού για να αλλάξει επίπεδο, όταν έχει μισή ενδεκάδα τουλάχιστον που δεν έπαιζαν βασικοί και σε ομάδες χαμηλότερων απαιτήσεων στην Super League, επίσης δεν μπορώ να το καταλάβω.


Κι εγώ θα ήθελα να φέρω τον Εντσάμ και τον Ντα Σίλβα αλλά…

Κι εγώ αν ήμουν στην ΑΕΚ θα ήθελα να φέρω τον Εντσάμ, τον Ντα Σίλβα, όποιον άλλον σε αυτό το επίπεδο ως τώρα έχουμε προσπαθήσει και δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε. Για όλες τις θέσεις. Αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς ρεαλιστικά να καλύψεις περισσότερες από δυο – τρεις θέσεις στην καλύτερη περίπτωση, με παίκτες τέτοιου επιπέδου. Αν όχι γενικώς, τουλάχιστον όχι τώρα. Ούτε κανείς σου εγγυάται πως θα μπορέσεις να τα καταφέρεις έστω και σε αυτές τις δύο τρεις θέσεις να το κάνεις. Ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Η ΑΕΚ όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια έτσι και σε αυτό, φαίνεται καθαρά πως κάνει ένα βήμα παραπάνω σε όσα είναι έτοιμη να διαθέσει για την βελτίωση της. Αυτά είναι υπεραρκετά έτσι ώστε ένας σχεδιασμός με ξεκάθαρα ζητούμενα και ρεαλιστική προσέγγιση για τους στόχους αυτή την περίοδο, να δώσει στον προπονητή το γρηγορότερο δυνατό τα εργαλεία για να αρχίσει να δουλεύει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στην αλλαγή του προφίλ της ομάδας.

Όταν ακούω «ψάχνουμε κάτι καλύτερο» γίνομαι στην καλύτερη περίπτωση πολύ δύσπιστος. Όχι, δεν είμαι της λογικής του φέρτε όποιον να ναι αρκεί να πάρουμε. Αν και σε κάποιες θέσεις είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες μας, που ακόμη κι αυτό να έλεγα δεν θα ήταν και τόσο παράλογο… Λέω απλά, έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το που μπορείτε να κινηθείτε και κάντε το καλύτερο μέσα σε αυτό. Πρώτα αυτό και μετά όλα τα υπόλοιπα. Τα… κερασάκια.


Πόσους Εντσάμ μπορεί να πάρει η ΑΕΚ κάθε καλοκαίρι

Αυτό είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ. Δεν είναι πρόβλημα να αποφασίσεις να δώσεις ένα καλοκαίρι κοντά στα 3 εκατομμύρια για έναν Λιβάι. Δεν είναι πρόβλημα να πάρεις απόφαση να δώσεις στον κάθε Εντσάμ που θέλεις πολύ, ηγεμονικό συμβόλαιο, εφόσον τον βλέπεις θετικό. Είναι θέμα απόφασης δικής σου από την στιγμή που ξεπροβάλλουν οι περιπτώσεις. Αλλά πόσες τέτοιες μπορείς να προσθέσεις και πόσες φορές μπορείς να κινηθείς σε αυτά τα όρια;

Θα καλύψει όλες τις θέσεις που ψάχνεται η ΑΕΚ με αγορές από 1,5 εκατομμύριο και πάνω ή συμβόλαια από 1 εκατομμύριο και πάνω για ελεύθερους; Φυσικά και όχι. Δεν γίνεται αυτό. Μεγάλο μέρος των αναγκών, αναγκαστικά θα καλυφθεί με περιπτώσεις που πρέπει να ξεχωρίσεις προσεκτικά.

Χωρίς να βλέπεις όνειρα και να περιμένεις αιώνια αυτόν που θα σου πει το «ναι» για λεφτά που μπορεί να βρει κι αλλού ( ενδεχομένως και παραπάνω) και μάλιστα σε πολύ καλύτερα πρωταθλήματα. Αν ήταν έτσι η δουλειά θα ήταν εύκολη.

Και κυρίως δεν μπορείς να ενθαρρύνεις ενδεχομένως και την διοίκηση να τρέφει αυταπάτες πως θα βρει για όλες τις θέσεις τέτοιους παίκτες στα λεφτά που δίνει. Όλα αυτά οδηγούν σε εκρηκτικούς συνδυασμούς και πολλές φορές σε πλήρη απραξία, σε τελική ανάλυση. Γιατί πολλές φορές ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τελικά το -μη-αποτέλεσμα, οδηγεί στην ίδια κατάσταση που θα οδηγούσε η απόλυτη απραξία.

Το γεγονός πως για μένα πρέπει να αναγνωρίζεις τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της περιόδου, ειδικά για μια ομάδα με τις ανάγκες της ΑΕΚ, δεν σημαίνει πως δεν είναι αρνητικό και δεν θα έχεις επιπτώσεις σε κάποιο βαθμό, το γεγονός πως ο Μιλόγεβιτς ολοκληρώνει και δεύτερο στάδιο προετοιμασίας με κατά 90% στην διάθεση του την περσινή ομάδα και μάλιστα λειψή. Γιατί αν δεις τις ενδεκάδες με Φιτέσε και Φέγενορντ, εκτός του Στάνκοβιτς στο πρώτο ματς, είναι σχήματα που αν κατέβαιναν την σεζόν που τελείωσε σε κάποιο παιχνίδι, θα έλεγες η ΑΕΚ κατεβαίνει με πολλά προβλήματα.

Και τέλος, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, τρεις – τέσσερις, που η ΑΕΚ είναι τόσο κάτω ώστε δεν μπορούν να την σώσουν μόνο οι «Χακίμι» και οι «Μαρσέλο». Είναι τόσο χάλια που η γκάμα των επιλογών που μπορούν να την βοηθήσουν πάρα πολύ να ανέβει επίπεδο, είναι απίστευτα μεγάλη. Εδώ λοιπόν δεν μπορώ να δεχθώ πως μια μεθοδική δουλειά σε βάθος χρόνου, με τα σωστά κριτήρια και το σωστό «κοσκίνισμα» των περιπτώσεων, δεν θα μπορούσε ήδη να έχει φέρει στο προσκήνιο ποδοσφαιριστές που θα ανεβάσουν πολύ το επίπεδο και θα βοηθήσουν από νωρίς την δουλειά του προπονητή.


ΥΓ1: Η περίπτωση του Στάνκοβιτς είναι χαρακτηριστική. Και πάλι η ΑΕΚ αγόρασε παίκτη όπως κάνει κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια. Με αρκετά χρήματα. Γιατί έτρεξε γρήγορα; Γιατί αποφασίσαμε γρήγορα πως αυτόν θέλουμε και ο Στάνκοβιτς πείστηκε νωρίς πως είναι καλή επιλογή γι’ αυτόν η Ένωση. Και για μας, το βιογραφικό του κάλυπτε όλες τις ανασφάλειες. Όμως δεν μπορεί να είναι πάντα έτσι. Δεν θα πειστούν όλοι οι «Στάνκοβιτς» πως είναι η καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς η ΑΕΚ, ούτε να γίνει αυτό σε οικονομικά μεγέθη που να μπορείς να κινηθείς. Ούτε όλα τα βιογραφικά θα καλύπτουν πλήρως τις ανασφάλειες μας.

ΥΓ2: Στις μεταγραφές υπάρχουν και οι δανεισμοί. Λένε πολλοί για έναν περίεργο λόγο πως η ΑΕΚ παίρνει μόνο ελεύθερους και δανεικούς, ωστόσο εδώ και αρκετά μεταγραφικά «παράθυρα» κυρίως αγοράζει. Ενώ από τους δανεισμούς σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει βγει χαμένη, τους απομακρύνει όλο και περισσότερο από την λογική της, πιστεύω επειδή έχουν αρχίσει να θεωρούν άσκοπο να έχουν κάποιο βραχυπρόθεσμα χωρίς προοπτική μακροπρόθεσμα. Αυτό έχει μια λογική, αλλά και οι δανεισμοί είναι καθιερωμένη πρακτική με ή χωρίς οψιόν, για κάποιο λόγο. Επειδή σε κάποιες φάσεις σου δίνουν διέξοδο και κυρίως πρόσβαση σε κάτι που δεν μπορείς να έχεις εύκολα υπό κανονικές συνθήκες. Δεν είναι κακό να κλείσεις και καμιά θέση έτσι, με επιλογή πρώτης γραμμής. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, ειδικά όταν κινείσαι με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X