Και με το αριστερό άκρο της επίθεσης;

Εικόνες από την απογευματινή προπόνηση της ΑΕΚ στην Ολλανδία: 1η ημέρα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τις μεταγραφικές εκκρεμότητες αλλά και την δυσκολία να αποκτήσει η ΑΕΚ αυτοματισμούς με βασικά κενά στο ρόστερ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προφανώς και κανονική συζήτηση για την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, θα μπορεί να γίνει από το φιλικό της προσεχούς Παρασκευής με την Μπριζ. Ίσως και ακόμα πιο μετά. Για να έχει προχωρήσει τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, η δουλειά που κάνει ο Μιλόγεβιτς στην προετοιμασία. Παρόλο που ήδη από το πρώτο φιλικό, είδαμε μια ομάδα που είναι τακτοποιημένη μέσα στο γήπεδο και που έχει έναν προσανατολισμό σ’ αυτό που θέλει να παίξει και με συγκεκριμένους ρόλους. Και νομίζω πως θα το ξαναδούμε και στο φιλικό με την Φέγενορντ, παρόλο που θα είναι δέκα (ίσως και παραπάνω) φορές πιο δύσκολο απ’ αυτό της περασμένης Τετάρτης.

Όμως από την άλλη μεριά, είναι ξεκάθαρο πως ο Μιλόγεβιτς δουλεύει πράγματα στις προπονήσεις, με διαφορετικούς ποδοσφαιριστές απ’ αυτούς που θα κληθεί στα επίσημα ματς να τα εφαρμόσει. Και αν κάποιος επιχειρήσει να αναλύσει αυτό το όντως αγωνιστικά τακτοποιημένο, που είδαμε στο πρώτο φιλικό με την Φίτεσε, θα διαπιστώσει πως προέκυψε από διαφορετικούς παίκτες, σε σχέση μ’ αυτούς που θα δούμε μέσα στη σεζόν. Ειδικά σε κάποιες θέσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και κλειδιά. Και εξηγούμαι.

Ο Μιλόγεβιτς στο φιλικό με την Φίτεσε εφάρμοσε ένα 4-1-4-1, που είναι σχηματισμός που του αρέσει πολύ. Στην θέση του «κόφτη» μπροστά από τα στόπερ, είχε τον Σάκχοφ. Τον επέλεξε διότι σ’ αυτή την θέση, ο Βλάνταν θέλει έναν αμυντικό χαφ που να έχει και το μπόι αλλά και την τεχνική κατάρτιση. Βεβαίως ο Ουκρανός έχει μπόι, έχει τεχνική, δεν είναι αμυντικό χαφ. Στην θέση αυτή, ο Μιλόγεβιτς περιμένει τον Λε Ταλέκ. Και για δουλευτεί σωστά η ομάδα, θα πρέπει να σύντομα να τον έχει τον Λε Ταλέκ για να μπει στην εξίσωση και να φανεί πως λειτουργεί το πράγμα, με τον παίκτη που πραγματικά προορίζεται γι αυτή την θέση. Πάμε παρακάτω.

Δοκιμαστικό και πειραματικό το αριστερό άκρο

Στην θέση του αριστερού ακραίου επιθετικού, ο Μιλόγεβιτς καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, χρησιμοποίησε παίκτες που δεδομένα δεν προορίζει για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ξεκίνησε με τον Μάνταλο. Είχε εντολή να συγκλίνει στον άξονα και να πατάει περιοχή. Είχε και την δυνατότητα ελευθερίας κίνησης, την οποία έδινε το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας που έβγαλε η Φίτεσε. Αλλά δεν νομίζω πως έτσι όπως έχει σχεδιάσει ο Μιλόγεβιτς αυτό το 4-1-4-1 ή ακόμα και το 4-2-3-1 το οποίο επίσης έχει στο μπλοκάκι του, ο Μάνταλος προορίζεται για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Θα πάει στους εσωτερικούς χαφ της πρώτης εκδοχής και στον ελεύθερο παίκτη πίσω από τον φορ της δεύτερης, λέει η ποδοσφαιρική λογική.

Περίπου κάτι αντίστοιχο, ισχύει και για τον Τάνκοβιτς. Στο φιλικό με την Φίτεσε τον χρησιμοποίησε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, όταν βγήκε ο Μάνταλος. Σ’ όλες τις προπονήσεις και στο Πήλιο και στην Ολλανδία, ο Μιλόγεβιτς έχει δείξει πως δεν τον ενθουσιάζει η προοπτική να χρησιμοποιεί τον Σουηδό στα άκρα. Μπορεί σε κάποια ματς, να χρειαστεί να το κάνει. Άλλωστε ο Τάνκοβιτς πολύ καλύτερα από τον Μάνταλο, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ακραίου επιθετικού. Και το έχει κάνει πολλές φορές με αποτελεσματικότητα στην καριέρα του. Αλλά ο Μιλόγεβιτς δεν τον βλέπει ως την πρώτη του λύση, γι αυτή την θέση.

Είναι προφανές πως ο προπονητής της ΑΕΚ περιμένει προσθήκη για το αριστερό άκρο της επίθεσης. Στο φιλικό με την Φίτεσε, δεν χρησιμοποίησε καν σ’ αυτή την θέση τον Αλμπάνη, που θεωρητικά είναι η εναλλακτική λύση. Τον πήγε δεξιά, στην θέση του Λιβάι, που δεν έπαιξε καθόλου. Αυτό όμως είναι ένα (ακόμα) δείγμα, πως και για τα δυο άκρα της επίθεσης στο ματς με την Φίτεσε, ο Μιλόγεβιτς εφάρμοσε κάτι πολύ δοκιμαστικό και προσωρινό. Στα δεξιά διότι ο Λιβάι δεν είναι ακόμα έτοιμος και στα αριστερά, διότι ακόμα δεν έχει τον παίκτη που θέλει. Και κάτι ανάλογο πιθανότατα θα κάνει και στο φιλικό με την Φέγενορντ, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως ακόμα τον Τάνκοβιτς δεξιά και τον Μάνταλο αριστερά, μαζί στην ενδεκάδα. Κάτι που δύσκολα θα δούμε μέσα στη σεζόν. Αλλά τώρα γίνεται διότι ο Γκαρσία δεν είναι ακόμα έτοιμος για βασικός και στο αριστερό άκρο δεν υπάρχει ακόμα ο παίκτης που θα ήθελε ο Μιλόγεβιτς και που υπενθυμίζω πως υπάρχει στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ΑΕΚ ήδη από τότε που ο Μελισσανίδης είχε μιλήσει στα Σπάτα για τις επτά προσθήκες και τις θέσεις τους.

Με κενά, είναι δύσκολη η δουλειά σε αυτοματισμού

Μάλιστα απ’ αυτό, φανερώνεται και ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί η συνολική καθυστέρηση στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Όταν αργούν να κλείσουν οι πρώτες προτεραιότητες που έχουν μπει, πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω οι επόμενες εκκρεμότητες που ακολουθούν. Και που όμως και αυτές είναι εξόχως σημαντικές για την αγωνιστική εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα. Με την εκκρεμότητα στο αριστερό άκρο της επίθεσης, να είναι ενδεικτική. Και σημαντική, καθώς είναι λίγο σόλοικο ποδοσφαιρικά, να δουλεύει μια ομάδα για να φτιάξει επιθετικούς αυτοματισμούς, χωρίς όλους τους παίκτες που θα τους κληθούν να τους εκτελέσουν .

Όπως σημαντική είναι και η εκκρεμότητα στην κορυφή της επίθεσης. Ακόμα ο Καρίμ είναι βαρύς από τα ματς και την ταλαιπωρία με την εθνική του. Επομένως δεν μπορεί να είναι κριτήριο η (κάτω του μετρίου) εικόνα του στο φιλικό με την Φίτεσε. Ωστόσο έτσι κι αλλιώς, σ’ αυτό που έδειξε πως θέλει να παίξει η ΑΕΚ, ο Αραούχο και ο τρόπος παιχνιδιού του, ταιριάζει γάντι. Είναι αυτό που έχει στο μυαλό του και τον σχεδιασμό του ο Μιλόγεβιτς. Εξάλλου γι αυτό και τον ήθελε τον Αργεντινό φορ, ακόμα και όταν ήταν προπονητής του Αστέρα.

Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, διαφορετικά θα δουλευτεί όλο αυτό και διαφορετικό αποτέλεσμα θα έχει, αν ο Αραούχο μπει στην ομάδα μέσα στον Ιούλη και διαφορετικό αν πάλι πούμε «καλό Αύγουστο». Υποθέτω μάλιστα, πως στην ΑΕΚ το έχουν καθαρό, πως δεν θέλουν να περιμένουν αυτή την φορά, τόσο πολύ τον Αργεντινό και την Λας Πάλμας. Για τους καψούρηδες με τον Αραούχο, ακόμα και Σεπτέμβρη να έρθει, μια χαρά θα είναι. Αλλά καθαρά ποδοσφαιρικά και για μια ομάδα που θέλει να αποκτήσει συνοχή, θα είναι πρόβλημα αν το θέμα του Αργεντινού δεν κλείσει μέσα στον Ιούλη. Ενώ για να είμαστε και ακριβείς, μιλάμε για μια μεταγραφή που έχει μεν προχωρήσει αρκετά, έχει ως σύμμαχο την κάψα του Αραούχο να έρθει, αλλά ακόμα δεν είναι κλεισμένη καν.

Και για να υπάρχει και μια γενική εικόνα της κατάστασης, τόση ώρα γράφω για εκκρεμότητες και έχω φτάσει μόνο στις μισές. Διότι δεν είναι μόνο το εξάρι για το οποίο θέλει τον Λε Ταλέκ, ούτε μόνο η κορυφή της επίθεσης για την οποία θέλει τον Αραούχο, ούτε μόνο ο αριστερός ακραίος επιθετικός. Είναι τουλάχιστον ακόμα τρεις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Και επ’ αυτού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση, αλλά… γκάζι.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X